Tekst Evert Brouwer
Foto Sergeant Cinthia Nijssen

Belgische ploeg te gast op MRC

Een heuse wedstrijd Nederland-België, maar zonder gele of rode kaarten en ook een uitslag is niet vast te stellen. Dat komt niet vaak voor en sterker nog: de verbroedering straalde ervan af tussen de ploegen. Drie dagen lang waren de Rode Duivels, in de vorm van de équipe voor de aankomende Invictus Games, te gast op het Militair Revalidatiecentrum (MRC) en het Nederlands Veteraneninstituut (NLVi) in Doorn voor een gezamenlijke trainingsweekeinde.

België is in april debutant bij de vijfde editie van het internationale sportevenement voor gewonde militairen. “Een geweldig ervaring, waarvoor wij de accommodatie niet hebben. Een dikke proficiat voor de organisatie”, zegt chef d’equipe Bernard Bolly.

Handboogschieten werd wel beoefend, maar net als bijvoorbeeld rolstoelbasketbal en zitvolleybal niet in een wedstrijd omgezet.

Opgelucht

Lang is er twijfel of de training van de Nederlandse en Belgische Invictusploegen door kan gaan, vanwege de pandemie. De strengste restricties rond binnensporten gingen immers pas vorige week maandag van tafel. Dus haalde de Nederlandse teammanager Edwin de Wolf opgelucht adem. “Dankzij de medewerking en het snelle handelen van het NLVi en het MRC hebben we goed en snel kunnen handelen.

Zeker de deelnemers die moeilijk kunnen omgaan met teleurstellingen hebben het de afgelopen twee jaar flink voor de kiezen gehad”, schetst De Wolf, zelf drievoudig deelnemer aan de Games. Immers, de spelen stonden eerst in mei 2020 gepland en ook vorig jaar gooide de pandemie roet in het eten.

Het ging tijdens het interlandweekeinde niet om het overwinnen van de tegenstander, maar allereerst van jezelf. De Belgische atleten bekwaamden zich onder meer in kogelstoten.

Effectief

België verschijnt tijdens deze eerste keer met een kleine équipe aan de start. “We hebben vijftien aanmeldingen gekregen bij ons sportbureau. Er zijn atleten bij die nog nooit aan wedstrijdsport hebben gedaan en zich dus ook afvroegen in welke tak ze zich zouden bekwamen”, bekent Bernard Bolly. Met twaalf deelnemers, onder wie tien in Doorn, heeft België ongetwijfeld de meest effectieve ploeg.

De deelnemers willen uitkomen op zoveel mogelijk onderdelen en een aantal heeft een dubbelfunctie. Zo is teamchef Bolly als burgermedewerker betrokken bij militaire (top)sport, Chef de Mission én woordvoerder. De teamarts is daarbij ook nog eens deelnemer.

Alexander Lamp helpt John Corten bij het bankdrukken, een van de sporten tijdens de Invictus Games.

Kippenvel

‘Medic’ John Corten ging regelmatig de grens over met de Medische Component van de Belgische Defensie. “Afghanistan, Libanon en Congo, maar de meest dankbare was toch Sri Lanka na de tsunami in 2004”, blikt hij terug. Bij een motorongeluk verloor hij een deel van zijn linkerbeen, maar dat sloeg hem geheel niet uit het veld. “Ik kon met al mijn ervaring als docent terecht in de opleidingen.”

Sport is echter nog vrij nieuw voor hem. “Als fervent duiker, nog steeds en ook in Zeeland, lag zwemmen voor de hand”, zegt hij lachend. “Het is mooi dat ik ook hier ervaring in kan opdoen. Normaal train je alleen of in een heel klein groepje. Nu stonden zo’n twintig man me aan te moedigen en kregen we aanwijzingen van jullie specialisten. Dat is toch anders. Kippenvel.”

Edwin de Wolf en zijn Belgische collega Bernard Bolly tijdens de introductie in het Veteraneninstituut in Doorn.

Vrienden

“En dat is ook precies waarom we onze vrienden uit België hier bij het MRC in Doorn hebben uitgenodigd”, legt De Wolf uit. “Het dagritme van de Invictus Games, met lange dagen, prikkels, sportvoorbereiding en uitvoering, is héél anders dan een trainingsmiddag. Het vraagt meer van je, zowel lichamelijk als mentaal.”

Zwemcoach André Wijnberger geeft aanwijzingen. Enkele Belgische deelnemers hebben nog geen enkele wedstrijdervaring.

Invictus Games in april

Het Haagse Zuiderpark is van 16 tot en met 22 april het decor voor de vijfde editie van de Invictus Games. De Britse Prins Harry stond aan de wieg van dit evenement voor lichamelijk en geestelijk gewonde (oud-)militairen. De eerste spelen waren in Londen (2014), waarna Orlando (Amerika, 2016), Toronto (Canada, 2017) en Sydney (Australië, 2018) de spelen hebben gehuisvest. Oorspronkelijk stonden de Invictus Games in Nederland voor mei 2020 op de agenda, maar tot tweemaal toe gooide het coronavirus roet in het eten. Volgend jaar staat het volgende toernooi gepland in het Duitse Düsseldorf. “We beginnen aan het einde van de zomer alweer de open trainingen”, meldt Edwin de Wolf. “Belangstellenden kunnen zich melden bij sportplatform@mindef.nl.”

Meer informatie over het hoe en wat in Den Haag, klik hier