Tekst André Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16 ’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

In één woord

Sergeant-majoor Maartje Roos schoot dit schitterende beeld tijdens de jongste editie van de maritieme oefening Joint Warrior in Schotland.

What's in a name

Aan de andere kant van de wereldbol werd deze Amerikaanse onderhoudstechnicus op Kadena Air Base in Japan benoemd tot 'airman' van de week. Niet zozeer bijzonder, maar wie op zijn naamlint let ziet dat we in deze rubriek niet om ‘Ryan Netherland’ heen kunnen. From the Netherlands: congratulations Ryan! Foto is van Staff Sergeant Benjamin Raughton.

Niet eenkennig

Wie wil deelnemen aan de Bereden Ere-Escorte van de Koninklijke Marechaussee moet eerst met goed gevolg het Militair Ruiterbewijs behalen. Recent werden de examens afgenomen voor zowel het bronzen als het zilveren brevet. De deelnemers waren afkomstig van zowel de cavalerie als de marechaussee. Ruiters van de politie mogen ook meedoen. Dennis Boom verzorgde het beeld. 

Simultaan

Fotograferen kun je aan sergeant-1 Cristian Schrik wel overlaten. Op de Ginkelse Heide nabij Ede knipte hij twee CH-47 F Chinook transporthelikopters, bezig met een simultaan trainingsmomentje. 

Bereden schieten

Dennis Boom legde twee Fennek verkennings- en bewakingsvoertuigen van 43 Brigade Verkenningseskadron vast, die meededen aan de recente editie van de 'Zilveren Kijker’. De verkennerswedstrijd maakt deel uit van de jaarlijkse Manoeuvre Vaardigheid Wedstrijden. Het onderdeel dat de bemanningen afwerkten, op NAVO-oefenterrein Bergen-Hohne, was het zogenoemde ‘bereden schieten’.

Heel dichtbij

Airman 1st Class Moses Taylor was erbij toen een F-15J van de Japanse Air Self Defense Force boven de Grote Oceaan werd bijgetankt door een Amerikaanse KC-135 stratotanker van 909th Air Refueling Squadron. De toestellen deden eerder deze maand mee aan de oefening Southern Beach.

Speelse escaperoom

Ook op Fort Knox in het Amerikaanse Kentucky is grensoverschrijdend gedrag op de werkplek een topic. Sexual assault response coördinator Ella Foley besloot hier iets aan te doen. Zij ontwikkelde een escaperoom die deelnemers op speelse wijze in groepsverband kennis laat maken met wat ongewenst gedrag precies is en wat je ertegen kan doen. Zowel militairen als burgermedewerkers volgen eenmaal per jaar verplicht de training. Foto: DVIDS.      

Om nooit te vergeten

Groepscommandant sergeant-1 Cor Dijkgraaf van 20 Infanteriebataljon Nationale Reserve stuurde deze gezellig ogende foto uit 2019 van een oefening op het Beekhuizerzand. Niets bijzonders zou je denken, maar voor de deelnemers was het een dag om nooit te vergeten. Terwijl zij aan de boterham zaten gebeurde er op de naastgelegen snelweg A28 een ongeval. De groep van Dijkgraaf ging meteen ter plekke om hand- en spandiensten en eerste hulp te verlenen.