Tekst Martin Zijlstra en Jack Oosthoek
Luchtsteun voor Baltische staten
We hebben in deze rubriek al vaker geschreven over de steun die de NAVO-luchtmachten geven aan de Baltische staten. Dat gebeurt op de grond, maar ook in de lucht. Bij de Baltic Air Policing-missie stationeren de landen van het bondgenootschap steeds tijdelijk gevechtsvliegtuigen in Estland, Letland en Litouwen om die landen te helpen bij hun luchtverdediging.
De Deense luchtmacht stuurt deze maand opnieuw F-16's en een detachement van zeventig militairen naar de vliegbasis Šiauliai in Litouwen. De vier jagers zullen bij de verdediging nauw samenwerken met toestellen van andere luchtmachten, waaronder ook F-16's van de Belgische luchtmacht. Deze zijn gestationeerd in Amari in Estland.
Dat de vliegtuigen niet voor niets paraat staan, blijkt wel uit de cijfers die de NAVO bekendmaakte over 2021. Vorig jaar werden vliegtuigen van de alliantie in heel Europa liefst 370 keer gealarmeerd om niet aangemeld vliegverkeer te onderscheppen en te controleren. In ongeveer tachtig procent van deze alarmstarts (290 keer) werden Russische militaire vliegtuigen onderschept.
Bron: NAVO
Frisse bevordering
Het is een goed gebruik bij de krijgsmacht om bij militairen die worden bevorderd de nieuwe strepen of sterren nat te maken. Dat gebeurde onlangs ook bij de korporaals 1 Jeroen en Julien en eerste-luitenant Wesley van Geniewerken in Wezep. Om de nieuwe rangonderscheidingstekens 'nat te maken' zette de genie een laadschop met water in. En dat levert een bijzonder plaatje op. Een frisse bevordering dus!
Bron: Defensie
Militaire steun ziekenhuizen beëindigd
Omdat het aantal opgenomen coronapatiënten terugloopt zijn de militairen die ter ondersteuning werkten in ziekenhuizen teruggetrokken. Ze waren sinds begin december actief in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Beide ziekenhuizen konden dankzij de Defensiesteun meer coronapatiënten opvangen.
Defensie ondersteunt de medische sector al vanaf het begin van de pandemie in 2020. Tijdens de tweede golf werden militairen ingezet in het ziekenhuis in Utrecht. Bij de meest recente golf was de Defensiesteun erop gericht om het UMC Utrecht en drie ziekenhuizen in Limburg (Venlo, Geleen-Sittard en Heerlen) in staat te stellen niet alleen coronapatiënten uit hun eigen regio op te nemen, maar eventueel ook patiënten van andere ziekenhuizen. Net voor de kerst was de defensiesteun in het Zuyderland Ziekenhuis in Sittard-Geleen en Heerlen niet meer nodig.
Zowel in Utrecht als in Limburg is de waardering voor de militaire steun groot. Jolanda Colnot, manager Leerhuis van het VieCuri-ziekenhuis in Venlo noemde de inzet van Defensie het beste decembercadeau dat ze zich kon wensen. "Wij kregen hulp toen de druk bij ons te hoog werd".
Bron: Defensie
Matthijssen neemt troepenmacht Mali over
Luitenant-generaal Kees Matthijssen heeft eind vorige week de leiding op zich genomen van de bijna 14.000 VN-militairen die deel uitmaken van de missie Minusma in Mali. De VN-troepenmacht zet zich in voor veiligheid en stabiliteit in het Afrikaanse land. Matthijssen blijft minimaal één jaar commandant.
De speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN en hoofd van de missie, El-Ghassim Wane, overhandigde de VN-vlag aan de Nederlandse generaal om de overdracht te symboliseren. Naast de militaire component die nu onder leiding staat van Matthijssen, zijn er ook nog een civiele- en een politiecomponent. Tijdens zijn term treedt de generaal ook op als adviseur van El-Ghassim Wane. Bij de staf van Minusma zijn in verband met zijn benoeming tijdelijk ook vijftien Nederlandse militairen geplaatst. Het gaat om een politiek, militair en juridisch adviseur, een tolk, assistenten en beveiligers.
Bron: Defensie
Belgische militairen vaccineren kinderen
Net als in Nederland is ook in België de krijgsmacht betrokken bij de bestrijding van de pandemie. Het Militair Hospitaal Koningin Astrid bij Brussel heeft als onderdeel daarvan deze week een bijzondere taak gekregen. Om de nationale vaccinatiecampagne te ondersteunen wordt het ziekenhuis ook gebruikt om kinderen te vaccineren.
Het ziekenhuis helpt al sinds maart vorig jaar bij het vaccineren van volwassenen, sinds november gaat het daarbij ook om boostervaccins. Inmiddels zijn er al bijna honderdduizend prikken gezet. Vanaf deze week komt daar ook nog eens de vaccinatie van kinderen tussen de vijf en achttien jaar bij. Speciaal met het oog op deze doelgroep opent het ziekenhuis haar deuren ook buiten de schooluren.
Afgezien van aangepaste openingstijden houden de Belgische militairen er ook rekening mee dat hun kleine klantjes misschien bang zijn voor de 'prik'. Met het oog hierop hebben ze een speciaal pediatrische 'vaccinatiebox' ingericht die de kleinste kinderen op hun gemak moet stellen. Smurfen, een grote pluchen beer en filmpjes op de muur leiden de aandacht af van de vaccinatie. De moed die de kinderen tonen wordt beloond met een certificaat en een cadeautje.
Bron: Belgische strijdkrachten
Britse helikopters vijftig jaar op Cyprus
Het Britse 84 Squadron viert dit jaar dat het al vijftig jaar onafgebroken opereert vanaf het eiland Cyprus. Bijzonder omdat geen enkele eenheid van de Royal Air Force ooit langer was gestationeerd op de vliegbasis Akrotiri. Afgezien daarvan is het 84 Squadron ook nog eens het oudste helikoptersquadron van de Royal Air Force én het enig overgebleven Search and Rescue-squadron.
Het komt uiteraard vaker voor dat eenheden een jubileum vieren. In dit geval was de bijzondere foto (zie hieronder) aanleiding voor de redactie om zich in het onderwerp te verdiepen. Afgezien van de foto zijn er ook nog de nodige wapenfeiten te vermelden. Zo was de eenheid in zijn bestaan onder meer verantwoordelijk voor de redding van een aartsbisschop (!) en 125 opvarenden van een zinkende veerboot.
Ook werd een soldaat gered die vermist werd in de zee rond Cyprus. De man werd in de buurt van Libanon opgepikt, terwijl hij dacht dat hij terugzwom naar Cyprus... Geen sinecure, want Libanon ligt meer dan tweehonderd kilometer van het eiland. Meest bijzondere wapenfeit is waarschijnlijk dat ooit in een op ruim driehonderd meter hoogte vliegende helikopter een baby werd geboren. Sinds 2003 opereert het squadron met helikopters van het type Griffin HAR2.
Bron: Britse strijdkrachten
Marechaussee laat verdachten mensensmokkel aanhouden
Op verzoek van de Marechaussee heeft de politie vijf personen aangehouden in verband met een onderzoek naar mensensmokkel. Dat gebeurde in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. Het onderzoek startte in 2020 nadat in Slovenië een Nederlandse chauffeur met enkele tientallen illegale migranten was aangehouden.
De migranten, onder wie kinderen, zaten in erbarmelijke omstandigheden in een bestelbus. Uit onderzoek bleek dat de chauffeur vanuit Nederland was geronseld en werd aangestuurd. De organisatie achter deze smokkel wordt ervan verdacht zo'n vierhonderd illegale migranten naar Europa te hebben vervoerd. Onder leiding van het landelijk parket doet de Marechaussee verder onderzoek in deze zaak.
Bron: Defensie
Eerste vrouwelijke admiraal Royal Navy
Commandeur Jeanette Morang mag deze zomer de eerste vrouwelijke Nederlandse eskadercommandant (SNMG1) worden, in het Verenigd Koninkrijk is de marine een stap verder.
Jude Terry is bij de Royal Navy benoemd tot de eerste vrouwelijke rear admiral - bij onze marine heet dat schout-bij-nacht - en meteen verantwoordelijk voor veertigduizend man personeel. De functie houdt ook in dat ze de leiding heeft over de ondersteuningsschepen van de Navy (Royal Fleet Auxiliary). Het nuchtere commentaar op de bijzondere eer: "Iemand moet de eerste zijn. Het feit dat ik vrouw ben is niet relevant voor mijn functie en rang."
Bron en foto: Royal Navy
2021: Marechaussee weigert tweeduizend reizigers
Met het oog op de risico's voor de volksgezondheid heeft de marechaussee vorig jaar ruim 2.100 reizigers de toegang tot ons land geweigerd. Dat gebeurde omdat personen met een hoog risico op een COVID-19 besmetting Europa niet in mogen wanneer ze van buiten het EU/Schengen-gebied komen. Ruim negenhonderd van de geweigerde reizigers kwamen uit Groot-Brittannië.
Luchtvaartmaatschappijen en veerbootdiensten controleren voor vertrek naar Nederland of iemand ons land in mag of niet. Daarbij vragen ze onder meer naar een geldig testbewijs of eventuele uitzonderingen op het inreisverbod. Bij aankomst in Nederland controleert de marechaussee de reizigers nog eens en stelt definitief vast of ze ons land in mogen. Van de 2.100 geweigerden probeerden er 1.700 via Schiphol ons land binnen te komen. In Hoek van Holland, waar een veerboot uit het Verenigd Koninkrijk aankomt, nog eens driehonderd.
Bron: Defensie
Wielrenner Lemmen genomineerd voor internationale prijs
Wielrenner kapitein Bart Lemmen (foto) is door de internationale militaire sportorganisatie Conseil Internationale du Sport Militaire (CISM) genomineerd voor de titel Atleet van het Jaar. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de in mei in Peru te houden jaarvergadering van het CISM.
Voor de verkiezing zijn tien militaire topsporters uit de 140 bij het CISM aangesloten landen uitgekozen. Allemaal hebben ze in 2021 bij militaire wereldkampioenschappen opmerkelijke prestaties geleverd. Zo won luchtmachtmilitair Lemmen (25) bij het wielrennen in Poitiers (Frankrijk) de tijdrit en brons bij de wegwedstrijd met de Oranje-equipe. Overigens deed Lemmen ook van zich spreken bij het nationaal militair kampioenschap in Amersfoort door op genoemde onderdelen goud te winnen.
Als lid van de wielervereniging West-Frisia in Enkhuizen baarde Lemmen in civiele wedstrijden opzien met onder meer winst in de Eurode Omloop in Kerkrade en een tweede plek in de Ronde van Utrecht. “Bart heeft ambitie om profrenner te worden. Tijdens de fietstest die hij daarvoor deed, bleek hij fysiek gelijk te zijn en misschien wel beter dan veel profrenners”, weet majoor Twan Relou, plaatsvervangend hoofd van de Nederlandse militaire sportorganisatie, het Bureau Internationale Militaire Sportwedstrijden (BIMS).
Aan de stemming kunnen alle inwoners van de bij het CISM aangesloten landen meedoen. Dus ook elke Nederlandse militair en burger. Sluitingsdatum 5 maart. Belangstelling? Klik op de volgende link: https://www.milsport.one/events/cism-athlete-of-the-year-award-2021. Foto BIMS.
Bron: Defensie
Tupolev test gemoderniseerde Blackjack-bommenwerper
Russische media melden dat deze week het eerste exemplaar van een vervolgserie van tien bommenwerpers het luchtruim heeft gekozen. Het gaat om een gemoderniseerde uitvoering van de Tu-160 Blackjack uit de jaren tachtig. Volgens een zegsman is ongeveer tachtig procent van de systemen aan boord vernieuwd, inclusief de motoren. De nieuwe Tu-160M2 zou hierdoor de aller modernste raketten en geleidewapens kunnen meevoeren en lanceren.
De oorspronkelijke Tu-160 dateert uit het begin van de jaren tachtig en werd gebouwd tot aan het midden van de jaren negentig. Geschat wordt dat er momenteel van de eerste generatie nog bijna twintig toestellen vliegen. De bommenwerper wordt vooral ingezet voor het lanceren van raketten en geleidewapens en is het zwaarste gevechtstoestel dat sneller kan vliegen dan het geluid.
De opdracht om een gemoderniseerde vervolgserie te ontwikkelen en te bouwen dateert uit 2015. In de afgelopen jaren zijn verschillende onderdelen getest. De nieuwe Tu-160M2 maakte zijn eerste vlucht vanaf het vliegveld van de Kazan Aviation Enterprise, een dochteronderneming van Tupolev. Volgens woordvoerders beschikt het toestel onder meer over nieuwe NK-32-02 motoren en moderne systemen voor de besturing van de machine, de navigatie en het managen van de bewapening.
Bron: Russische media
Nieuwe opzet militaire sportkampioenschappen
Aan de nationale militaire sportkampioenschappen (nmk’s) kunnen voor het eerst naast doorgewinterde atleten ook recreatieve defensiesporters meedoen. Dat heeft nmk-organisator het Bureau Internationale Militaire Sportwedstrijden (BIMS) besloten in samenspraak met de sportbureaus van vier krijgsmachtdelen.
De ‘recreanten’ komen uit in een gelijknamige klasse die bedoeld is voor sporters die niet zozeer voor de prijzen gaan, maar simpel met collega’s plezier aan hun sport willen beleven. “We willen iedereen stimuleren om op een laagdrempelige manier kennis te maken met sportwedstrijden binnen Defensie”, aldus het BIMS. Zo wordt voor de start van het mountainbikekampioenschap op het parcours voor de toppers een tourrit van een uur georganiseerd voor recreatierenners. De deelnemers bepalen zelf hoe lang ze rijden, hun tijden worden geregistreerd, maar er komt geen eindklassement. Het eerste nmk met een wedstrijd voor recreatiesporters is de crosscountry op 16 februari in Ermelo. Meer informatie bij het BIMS. Email cismnl@mindef.nl.
Bron: Defensie