Tekst kapitein Jessica Bode
Rode baretten beloond voor inzet Sint Maarten
Negen militairen van 11 Luchtmobiele Brigade zijn gedecoreerd voor hun inzet tijdens orkaan Irma op Sint Maarten, in september 2017.
De 'rode baretten' stegen onder zware omstandigheden boven zichzelf uit en ontvingen de groepswaardering en draagspeld dinsdag uit handen van luitenant-generaal Martin Wijnen, commandant van de Koninklijke Landmacht.
In 2017 werd het Caribisch gebied opgeschrikt door Irma, de zwaarste orkaan die het gebied sinds 2005 heeft getroffen. 91 procent van de gebouwen op het eiland raakten beschadigd. Defensie leverde noodhulp.
De luchtmobiele militairen die deze week zijn gedecodeerd werden vlak voor de orkaan losbarstte naar Sint Maarten gestuurd. Het waren genisten, experts in het plaatsen of verwijderen van hindernissen en het vergaren van terreininformatie. Na de orkaan maakten zij op eigen initiatief binnen een dag de start- en landingsbaan van het vliegveld vrij van zee-afval, hekwerk, zand en puin. Zo kon het eerste vliegtuig op het eiland landen, nog voor de start van de noodhulp. Door zelfstandig contact te leggen met lokale instanties namen de genisten een leidende rol in het operationeel maken van het vliegveld. De katalysator voor snelle noodhulp, zo bleek achteraf.
Ook hierna bleef de groep zich inzetten en zorgde voor informatie over de staat van kritische infrastructuur zoals wegen, ziekenhuizen en havens. Op die manier kon de Defensiestaf strategische besluiten nemen. Ondertussen werden kleine constructiewerkzaamheden uitgevoerd, gebouwen gecontroleerd en bomen, daken, containers en boten geruimd.
De negen personen hebben in deze periode volgens generaal Wijnen meer moed, veerkracht, hulpvaardigheid, opofferingsgezindheid, zelfstandigheid en fysieke inzetbaarheid getoond dan van hen gevraagd kon worden. Daarom kregen ze tijdens een kleine ceremonie de groepswaardering en draagspeld uitgereikt.
Bron: Defensie
Coalitieakkoord: meer geld voor Defensie
De komende kabinetsperiode gaat er jaarlijks drie miljard euro extra naar Defensie. Dat staat in het coalitieakkoord dat woensdag is aangeboden aan de Tweede Kamer. Het geld is dringend nodig en stelt de krijgsmacht in staat om de operationele gereedheid fors te verbeteren.
Volgens het coalitieakkoord wordt het extra geld aangewend voor het inlopen en wegwerken van achterstanden. Van de drie miljard is 1,85 miljard bestemd voor het versterken van de krijgsmacht, een half miljard voor de modernisering van het loongebouw en arbeidsvoorwaarden. Het overige deel wordt gereserveerd voor de gevechtsondersteuning, inzetvoorraden, digitalisering, innovatie en nieuwe cybercapaciteit en wapensystemen.
Voor het inlopen en wegwerken van achterstanden bij vastgoed, IT en instandhouding en onderhoud van materieel wordt structureel 1,15 miljard euro gereserveerd.
Overigens is het bedrag dat naar Defensie gaat binnen de kabinetsperiode hoger. In 2024 gaat het om een verhoging van de begroting met 4,1 miljard en in 2025 om 4,2 miljard. Daarmee voldoen de uitgaven aan Defensie in 2024 volgens de huidige verwachting aan het Europees NAVO-gemiddelde van 1,85 procent van het bruto binnenlands product. Dat is overigens niet genoeg voor de gestelde eis.
Tijdens het debat over het coalitieakkoord is Mark Rutte aangesteld als formateur. Hij gaat zoeken naar bewindspersonen voor zijn vierde kabinet. De verwachting is dat die in de eerste helft van 2022 aantreden. Onder leiding van de te benoemen nieuwe minister van Defensie wordt vervolgens een defensienota opgesteld met concrete doelstellingen, plannen en maatregelen.
Bron: Defensie
Opknapbeurt voor Bushmaster
Minister Henk Kamp heeft de Tweede Kamer laten weten dat alle 102 Bushmaster-pantserwielvoertuigen van de landmacht een opknapbeurt krijgen.
De modernisering van de voertuigen staat gepland tussen nu en 2027. De eerste gemoderniseerde Bushmaster wordt in 2024 verwacht. Dankzij deze zogenoemde midlife-update kunnen de voertuigen ruim tien jaar langer mee.
Verschillende zaken worden aangepakt. Denk aan de bescherming van de bemanning, de vuurkracht van het boordwapen en de mogelijkheden om vanuit het voertuig waar te nemen of aan commandovoering te doen. Ook worden de instandhouding en training onder handen genomen.
Defensie streeft naar meer duurzaamheid. Om die reden worden de Bushmasters voorzien van een tweede energiebron waardoor de motor van het voertuig minder vaak aangezet moet worden bij statisch optreden. Dit verlaagt niet alleen de warmte- en geluidsuitstraling, maar ook het brandstofverbruik. Dat leidt weer tot een lagere CO2-uitstoot.
De Bushmaster is door Defensie in 2006 gekocht voor de Task Force Uruzgan in Afghanistan. Destijds was vooral de bodembescherming tegen bermbommen een belangrijk argument. De voertuigen zijn tegenwoordig vooral in gebruik bij 13 Lichte Brigade in Oirschot.
Bron: Defensie
Beren op de weg
Beroering in het Verenigd Koninkrijk over een militair-historisch attribuut: de beroemde ceremoniële hoge hoed van berenvel. Dierenrechtenorganisatie PETA vindt het niet meer van deze tijd en wil dat er naar een alternatief wordt gezocht.
Er zit een geschiedenis van ruim tweehonderd jaar aan de mutsen vast. In 1815 versloeg het 1st Regiment of Foot Guards de Franse Grenadier Guards van Napoleon bij Waterloo. Om hun overwinning te vieren, pikten de Britten de imposante bontmutsen van de vijand in. Tegenwoordig zijn er nog vijf regimenten die een speciale gekleurde pluim op de hoed hebben.
Van de veertien landen over de hele wereld die berenvellen gebruiken als onderdeel van een ceremonieel uniform, zijn er maar drie overgestapt op nepbont: Italië, Zweden en Nederland. In ons land worden de hoge (synthetische) mutsen gebruikt door de Garde Grenadiers en Jagers. De regimenten van de cavalerie dragen een kleiner hoofddeksel, de zogenoemde busby.
Bron: Defensie. Foto: British Armed Forces
Einde Koreaanse oorlog?
Ruim zeventig jaar na het begin van de Koreaanse oorlog in 1950 is er volgens de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in een kans dat er een einde komt aan het conflict.
President Moon vertelde dat de Verenigde Staten, China, Noord en Zuid-Korea het in principe eens zijn over een formele beëindiging van de oorlog die tot 1953 woedde.
Volgens de Koreaan kan een einde aan de Koreaanse oorlog ertoe bijdragen dat de vastgelopen onderhandelingen tussen zijn land en Noord-Korea vlot worden getrokken. Die kans ziet hij ook voor de gesprekken tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. Om die reden wil hij er alles aan doen om de staat van oorlog tussen de vier landen op te heffen. Tijdens het conflict stond Amerika aan de kant van Zuid-Korea en China aan de kant van Noord-Korea. Bij de gevechten waren destijds ruim twee miljoen militairen betrokken. De verliezen waren aanzienlijk: er sneuvelden (geschat) tussen de 550.000 en ruim 900.000 militairen. Ons land stuurde op verzoek van de Verenigde Naties bijna 4.800 militairen. Daarvan kwamen er 122 om het leven, drie werden vermist.
Bron: ANP
Militairen prikken tegen corona
Ongeveer veertig militairen helpen sinds woensdag bij het vaccineren van burgers tegen COVID-19. De inzet van Defensie bij de boostercampagne is nodig om er voor te zorgen dat zo snel en zoveel mogelijk mensen worden ingeënt.
Op die manier probeert de overheid de gevolgen van de snel oprukkende omikron-variant te minimaliseren. De militairen, afkomstig van 11 Luchtmobiele Brigade, 13 Lichte Brigade en 43 Gemechaniseerde Brigade, zijn speciaal opgeleid om te vaccineren. Ze worden ingezet in onder meer Arnhem en Ede.
Daarnaast worden militairen momenteel ook ingezet bij coronateststraten van de GGD. Verder assisteert militair medisch personeel in ziekenhuizen in Utrecht en Limburg. Een militaire planner helpt bij het regionaal coördinatiecentrum in Limburg bij de spreiding van patiënten.
Bron: Defensie. Video: adjudant Eva Klijn
Einde aan Defensie-teletekst tijdperk
16 november 1999, de dag waarop defensie-informatie voor het eerst gedeeld werd op de NOS-teletekstpagina’s 765 en 766. Maar aan die ruim 22 jaar lange traditie komt nu een einde.
Het thuisfront van militairen in het buitenland kon op pagina 765 terecht voor onder meer postadressen in missiegebieden, informatienummers, data van thuisfrontinformatiedagen en actuele vertrek- en aankomsttijden van militaire vluchten. Op pagina 766 stonden ook vliegbewegingen, maar die pagina verwees al ruim een jaar naar de internetpagina defensie.nl/vliegbewegingen. De NOS stopte eerder al met het publiceren van na een teletekst-opschoonactie.
Voor de informatie op pagina 765 kan het thuisfront voortaan terecht op de website defensie.nl/thuisfront. Daarnaast is er de Thuisfrontapp. “In het beveiligde deel van deze app staan de data voor thuisfrontdagen en militaire vluchttijden”, zegt Karin Rietdijk-Krijnen van Bureau Thuisfrontzaken. Defensiemedewerkers kunnen voor dit deel een account aanvragen via de app. “Die informatie is straks dus meer afgeschermd en dat is veiliger.”
Ze hoopt wel dat meer vrienden en familieleden van militairen de app downloaden. “De huidige vijfduizend gebruikers zijn er te weinig. Eigenlijk zou iedere defensiemedewerker zijn of haar thuisfront de app moeten aanbieden. In de app heeft het thuisfront echt alles bij de hand. De juiste telefoonnummers in een noodsituatie, maar ook direct de gegevens van de militair die nodig zijn in een noodsituatie, zoals het peoplesoftnummer.”
Bron: Defensie
Vliegkampschip Queen Elizabeth ook thuis
25.500 kilo worst, 2,1 miljoen eieren, 190.000 aardappelen, 22.700 kilo 'Angel Delight'-toetjes, 1,2 miljoen plakjes spek en een slordige 355.200 bekers melk. Na zeven maanden op zee is nu ook het Britse vliegkampschip HMS Queen Elizabeth (QE) terug van de reis naar het Verre Oosten.
Met de terugkeer naar thuishaven Portsmouth komt een eind aan de belangrijkste vaartocht van een vlootverband van de Royal Navy van deze eeuw. De carrier bezocht veertig landen en de F-35 toestellen van het schip waren bij elkaar opgeteld ruim 23 weken onafgebroken in de lucht.
De mannen en vrouwen van de 'QE' waren net als hun collega's van de Evertsen onder de indruk van hun reis naar de andere kant van de wereld. "Ik ben ongelofelijk trots op wat we als team hebben neergezet. Ik heb het allemaal meegemaakt en was al aan boord toen de spiksplinternieuwe carrier zijn eerste proefvaarten maakte en neem nu afscheid na een operationele vaartocht”, vertelt Flight Deck Officer luitenant-ter-zee 1e klas Richard Turrell.
Bron: Defensie
Operationeel kerstcadeau
Het 495 Fighter Squadron van de Amerikaanse luchtmacht heeft zijn kerstcadeau tien dagen voor kerstmis al binnen. Woensdag landden de eerste vier F-35's op de Amerikaanse basis RAF Lakenheath in Groot-Brittannië.
De eenheid kreeg als eerste squadron van de U.S. Air Force in Europa de beschikking over de Lightning II, een belangrijke versterking van het militaire arsenaal van de NAVO. De F-35 vervangt de F-15 Eagle toestellen van moedereenheid 48 Fighter Wing op Lakenheath.
Bron: Defensie