03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 49

Chinook-bemanning in actie op N59

Tekst kapitein Saminna van den Bulk
Foto iGO/Wilko van Dam, Erwin Guijt

Luchtmachters verlenen hulp na dodelijk ongeluk op rijksweg

De Chinook die vlak naast het ongeluk kon landen.

“Doorvliegen was geen optie”, reageert kapitein-vlieger Thijs van 298 Squadron resoluut. Hij en zijn Chinook-bemanning kwamen dinsdag in actie na een ernstig auto-ongeluk op de N59 tussen het Oude-Tonge en Bruinisse. 

De luchtmachters waren bezig met een testvlucht

Eigenlijk waren de luchtmachters (twee vliegers, twee loadmasters en één militair van de Technische Dienst, TD) bezig met een testvlucht, vertelt Thijs. “We krijgen op dit moment nieuwe heli’s binnen. Voor deze kisten naar de vliegbasis in Gilze-Rijen gaan doen we vanaf Woensdrecht een aantal checks in de lucht met de TD aan boord. Bewolking zorgde echter voor slecht zicht. Daarom vlogen we wat lager toen we over de dijk heen kwamen.”

Daar zien ze een ravage op de rijksweg. “We zagen een vrachtwagen en twee personenauto’s, omgeven door brokstukken. Het ongeluk was echt net gebeurd”, vertelt Thijs. “Er waren nog geen hulpdiensten. We wisten niet óf we iets konden doen, maar we wilden helpen. Doorvliegen was voor geen van ons een optie.” 

De Chinook-bemanning kwamen dinsdag in actie na een ernstig auto-ongeluk op de N59 tussen het Zeeuwse Oude-Tonge en Bruinisse
De man in het voertuig naast de vrachtwagen kon op eigen kracht uit de auto komen. De vrouw zat bekneld en werd door hulpdiensten bevrijd.

Geruststellen

Op de langgerekte dijk en op gepaste afstand landt de Chinook. Eenmaal op de grond stuiven de loadmasters en TD’er de kist uit om te helpen. Na het uitzetten van de heli sluiten de vlieger en de copiloot aan. "Het is hulp uit zeer onverwachte hoek", aldus weginspecteur Mark Bakelaar, die de vliegers vanaf de grond om hulp wenkte.

Thijs: “Samen hebben we de eerste hulp verleend. Een voertuig stond overdwars op de weg. Daarin zat iemand die was overleden. Voor hem konden ze helaas niets meer betekenen. In het voertuig naast de vrachtwagen zaten twee mensen. De man was op eigen kracht al uit het voertuig gekomen; de vrouw zat bekneld. Haar eruit halen was onmogelijk. Daarom hebben ze haar gerustgesteld tot de hulpdiensten er waren. Onze loadmaster heeft de traumaheli nog begeleid naar een landingsplek. Toen we niets meer konden betekenen, zijn we vertrokken.” 

De loadmaster van Defensie heeft de traumaheli begeleid naar een landingsplek.

Terug bij de kist staan de mannen strak van de adrenaline

Adrenaline

Terug bij de kist staan de mannen strak van de adrenaline. Geen van hen heeft nog behoefte over de gebeurtenissen te praten: ze willen het liefst afmaken waar ze mee bezig waren. “Het was ook afleiding van wat we meegemaakt hadden.” 

Terugkijkend noemt de vlieger het een bizarre samenloop van omstandigheden. Wat enkel een testvlucht had moeten zijn, ontaarde in hulpverlening. Thijs benadrukt: “We zijn overweldigd door alle reacties. We hebben echt een heel bescheiden rol gespeeld. Maar ben blij dat we iets hebben kunnen doen.”

Het is nog onduidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen ontstaan. De politie doet onderzoek.