Tekst kapitein Charlotte Snel
Foto sergeant Aaron Zwaal

Van droom naar bedrijfsplan

Heel Holland Bakt-winnares Anna Yilmaz zette anderhalf jaar geleden een punt achter haar marinecarrière. Na ruim tien jaar rond de wereldzeeën te hebben vertoefd, was het tijd om haar eigen koers te gaan varen. In thuishaven Amersfoort verwezenlijkte ze een langgekoesterde droom: het openen van een eigen zaak. 

Een tip voor wie binnenkort een bezoek brengt aan het centrum van Amersfoort. Loop niet direct de historische stadspoort door, maar sla net ervoor linksaf de Grote Sint Jansstraat in. Daar, aan het begin van dat gezellige straatje, vind je Anna’s Smaakatelier. Al voor de deur komt de geur van versgebakken taart je tegemoet en de aanblik van de haast kunstzinnige baksels in de vitrine maakt geheid ook de sterkste ruggengraat week. Nog een tip: lunch vooraf níet.

Wachten

In mei 2020 sprak de Defensiekrant al eens met de marinebakster (klik hier om het verhaal te lezen). De aanleiding was toen het naderende vertrek van de korporaal Logistieke Dienst Verzorging bij de Koninklijke Marine om zich fulltime bezig te houden met haar grootste passie: bakken. Het liefst in een eigen bakkerij. Wat restte was de zoektocht naar een pand en het schrijven van een bedrijfsplan. 

“Zo, ja. Dat lijkt alweer lang geleden zeg!”, begint Anna (31). “Ik ben die zomer uit dienst gegaan en heb uiteindelijk in november de definitieve contracten van dit pand getekend. Ik wilde graag een zaak waar we ook boven konden wonen, in het centrum, met de nodige vergunningen. Dat bleek nogal wat tijd te kosten. Maar het was ’t wachten absoluut waard.” 

Het grote publiek kent Anna vooral als Heel Holland Bakt winnares van seizoen 2018-2019.

Uitdaging

Afgelopen januari krijgt Anna de sleutels overhandigd. Het echte werk kan beginnen. Van vloer tot plafond; het voormalige winkelpand moet vrijwel compleet op de schop. Een aardige uitdaging, vooral voor de bouwvakkers.

‘Zodra er iets misging, kwam die korporaal weer boven’

“Die heb ik het niet makkelijk gemaakt”, lacht de bakster. “Iedere dag stond ik ernaast. Zodra er iets misging, kwam de korporaal in me weer naar boven. Anders kreeg ik kortsluiting. De verbouwing had een strakke deadline, het moest klaar. Als er geen vragen zijn na een bouwvergadering ga ik ervan uit dat mensen het snappen. Dat was ik zo gewend: uitvoeren, mars.”

Van vloer tot plafond, het voormalige winkelpand moet vrijwel compleet op de schop.

Oranjetompouce

Na maanden buffelen wordt op Koningsdag 2021 Anna’s Smaakatelier officieel geopend. De verkoop van een bescheiden 1100 (!) oranjetompoucen blijkt een voorbode voor succes. De zaak loopt nu, bijna een half jaar later, nog altijd als een trein. Samen met twee vaste werknemers bakt Anna zich een slag in de rondte. Regelmatig is het alle hens aan dek.

‘Ik wil niet denken: ‘Had ik maar…’

“Het is best spannend als je net begint. Fijn dat de opening zo’n succes is, maar je hebt geen idee of mensen na die tompouce nog terugkomen”, vertelt Anna. “Of ik trots ben? Dat vind ik zo lastig om over mezelf te zeggen. Maar het voelt heel fijn allemaal.” 

In verschillende baksels en gerechten komen de roots van de half-Turkse Anna terug.

Varen

Over haar vertrek bij de marine kunnen we lang, maar mogen we van de ex-korporaal kort zijn. “Dat is gewoon een goede keuze geweest. In elf jaar tijd heb ik eigenlijk alles gedaan wat me leuk leek. En na Heel Holland Bakt bleek die passie voor bakken zó groot dat ik daar iets mee wilde doen. Ik wil niet denken: Had ik maar...” 

Hoewel Anna duidelijk op haar plek zit in Amersfoort, is er toch wel íets wat ze nog mist aan het marineleven. “Varen! O, op het water zijn. Dat gevoel, ja, dat mis ik absoluut.” 

Tastbare herinnering

Van haar kostbare momenten bij de marine maakt Anna binnenkort tastbare herinneringen. De nu nog lege muur in de gang achter het restaurant moet uiteindelijk vol komen te hangen met foto’s. Maar het grootste souvenir draagt de Amersfoortse dagelijks met zich mee.

“Binnen Defensie is een deel van mijn basis gelegd. Hard werken, het hoofd koel houden, problemen oplossen. Allemaal dingen waar ik het afgelopen jaar heel veel aan heb gehad. Daar ben ik zeker dankbaar voor.”

Hier is het gewoon Anna

Als reservist blijft Anna, in ieder geval voorlopig, verbonden aan de krijgsmacht. “Dat vond ik toch een prettig gevoel, anders gooi je in een keer die deur zo hard dicht.”

‘Binnen Defensie is een deel van mijn basis gelegd’, aldus de ex-korporaal.

Gewoon, Anna

Nu moet ze weer door. Het deeg voor de croissantjes moet gemaakt worden en er wacht vaat in de spoelkeuken. Zaken gaan voor de spotlights. Al is dat laatste overigens iets waar ze twee jaar na haar zege in Heel Holland Bakt aan moet blijven wennen. “De opening van Anna’s Smaakatelier heeft bij fans van het programma toch wat losgemaakt. Uit het hele land komen mensen een kijkje nemen. Soms bellen ze vooraf zelfs even om te checken of ik er wel ben. Voor hen blijf ik die bakster van televisie. Maar hier is het gewoon Anna.” 

Doe ’t lekker zelf

Appeltaart met havermoutbodem (ingrediënten 10-12 personen)

Bodem

 • 200 gram boter
 • 125 gram havermout
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 250 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 1 mespunt zout 

Vulling

 • 2 Goudrenetten
 • 2 Elstar
 • Sap van een halve citroen
 • 2 eetlepel kristalsuiker
 • 1 theelepel kaneel
 • 100 gram rozijnen

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor tot 160 graden en bekleed de springvorm met bakpapier.
 2. Meng de havermout, het bakmeel, de basterdsuiker en het zout in een mengkom.
 3. Smelt de boter in een steelpan en voeg de gesmolten boter toe aan de mengkom. Roer alles goed door elkaar, totdat alle boter is opgenomen.
 4. Strooi het mengsel over de bodem van de springvorm en duw het met de achterkant van een lepel aan tot een gladde bodem.
 5. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Rasp de appels grof en meng met citroensap om verkleuring te voorkomen.
 6. Meng de kristalsuiker en kaneel door de appelrasp.
 7. Strooi de rozijnen over de bodem, verdeel daar de geraspte appels over en druk alles lichtjes aan.
 8. Bak de taart in het midden van de oven in 75-90 minuten goudbruin. Laat de appeltaart even afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Een dag na het bakken is de taart het lekkerst!

Bron: Veel lekkers van Anna (winnaarsboek Heel Holland Bakt)