Tekst ritmeester Charlotte Snel
Foto Mediacentrum Defensie/Anna Yilmaz

Meesterbakker zet punt achter marinecarrière

Het openen van een eigen horecazaak, dat was voor Heel Holland Bakt-winnares Anna Yilmaz altijd al dé droom. Na lang tobben, is de kogel nu definitief door de kerk. De 30-jarige meesterbakker zet een punt achter haar loopbaan bij de Koninklijke Marine om zich volledig toe te leggen op haar grootste passie: bakken. Samen met de Defensiekrant blikt de korporaal, nu officieel buíten dienst, terug op haar carrière binnen Defensie.

Anna Yilmaz zet een punt achter haar marinecarrière. “Het varen ga ik absoluut missen.”

Wow, wat een grote stap!

“Ja, zeker. Spannend hè? Maar ik was er wel aan toe hoor…” 

Je hebt je vertrek bij de marine vorige week vrijdag officieel bekendgemaakt. Hoe was je week?

“Best druk eigenlijk. De media gaan er meteen mee aan de slag. Helemaal niet erg, het is positief nieuws. En natuurlijk best een bijzondere stap, zeker in deze tijd. Ik krijg vaak de vraag of ik het niet eng vind om nu (in de coronacrisis, red.) voor mezelf te gaan beginnen. Maar mijn keuze staat vast. Als je gaat ondernemen loop je sowieso risico, toch?”

‘Als je gaat ondernemen loop je sowieso risico, toch?’

Vorig jaar februari vertelde je in een interview in de Defensiekrant al over je toekomstplannen voor een knus koffietentje. Maar je zei ook ‘dat uniform lever je niet zomaar in’. Wat is er sindsdien veranderd? 

“Sinds Heel Holland Bakt heb ik veel werkzaamheden buiten Defensie gedaan. Ik werkte voor Omroep Max, nam een bakprogramma op, schreef een boek. Er ging in één keer een heel nieuwe wereld voor mij open. Van mijn leidinggevende kreeg ik daar alle ruimte voor. Zodoende had ik niet meer zo vaak mijn uniform aan. Je groeit daar een beetje uit. Op den duur was het zo lastig om mijn werk binnen Defensie te combineren met alle werkzaamheden daarbuiten, dat het tijd werd om de knoop door te hakken. En ja, ik word nu eenmaal het gelukkigste van bakken.” 

Om de overwinning te vieren bakte Heel Holland Bakt-finalist korporaal Anna Yilmaz vorig jaar een taart voor defensieminister Ank Bijleveld. 

‘Mijn marine-ervaring gaat van pas komen als ondernemer’

Een gezellig afscheid zit er in deze tijd alleen niet in…

“Nee, dat is wel jammer. Maar ik heb mijn eigen afscheid gehouden en een goede fles champagne opengetrokken met mijn vriend!” 

Je werkte ruim 10 jaar binnen de Logistieke Dienst Verzorging van de marine. Wat was voor jou het absolute hoogtepunt?

“Op mijn 22e woonde ik een jaar op Curaçao. Een supertoffe ervaring, zeker op die leeftijd. Ik heb daar mooie vriendschappen aan overgehouden. Daarnaast liep ik een periode operationeel mee met de mariniers in Doorn. Onder meer tijdens de berg- en wintertrainingen. Dat zijn wel echt momenten waarvan je denkt: oké, dat heb ik toch maar even gedaan.”

‘Ik kan altijd nog een bootje huren’

Welke skills neem je mee ‘de burger’ in? 

“Discipline, structuur, een stukje leidinggeven. Natuurlijk gaan dingen in de burgermaatschappij anders dan bij Defensie, daar moet ik een duidelijke weg in vinden. Maar ik denk zeker dat veel opgedane kwaliteiten en ervaringen van pas komen als ondernemer.”

Wat er op het menu staat in haar toekomstige horecazaak? ‘Taart, natuurlijk! Maar ook verschillende Turkse gerechtjes.”

Wat ga je het meeste missen aan je werk bij Defensie?

“Het varen! Absoluut. Lekker op het water, dat uitzicht vanaf het schip. Maar ja, je moet keuzes maken. Ik kan altijd nog een bootje huren, mijn vriend heeft zijn vaarbewijs. Daarnaast blijf ik reservist. Ik vind het toch wel leuk om op die manier verbonden te blijven met de organisatie. Dus ik gooi de deur niet helemaal dicht.” 

‘Ik moet een beetje meebewegen en geduld hebben’

Hoe zien de komende maanden eruit? 

“Ik ben achter de schermen druk met het uitwerken van mijn plannen voor de zaak. Er komt veel bij kijken. Het vinden van een pand, het schrijven van een bedrijfsplan. Alles tot in detail op papier zetten. Daar heb ik nu even rustig de tijd voor.” 

Wat kunnen we verwachten?

“Natuurlijk taart, haha. Maar het idee is dat het ook echt een lunchroom wordt. Ik ben half Turks en dat ga je terugzien in zowel de inrichting als de kaart.” 

Klinkt goed! Wanneer kunnen we een bakkie komen doen?

“Ik hóóp eind dit jaar. Waar is nog even onzeker. Het is natuurlijk afwachten hoe alles loopt rondom de coronacrisis. Ik moet een beetje meebewegen en geduld hebben, het is niet anders. Maar die zaak komt er!”