Tekst kapitein Jessica Bode

Volgend jaar meer geld voor Defensie

De Nederlandse krijgsmacht krijgt er vanaf volgend jaar structureel jaarlijks 428 miljoen euro bij. Daarnaast is er een eenmalige uitkering van 13,5 miljoen beschikbaar gesteld om oefeningen te organiseren die vanwege COVID-19 niet door konden gaan. Dat is besloten bij de behandeling van de Defensiebegroting in de Tweede Kamer.

Van die 428 miljoen euro wordt 120 miljoen besteed aan het wegwerken van achterstanden bij het onderhoud aan militair materieel. 75 miljoen gaat naar het onderhoud van kazernes en andere gebouwen en 95 miljoen euro is gereserveerd voor investeringen in ICT.

Aan verduurzaming van vastgoed wordt 92 miljoen besteed, waarvan 71 miljoen is gereserveerd voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Geld dat hierdoor wordt uitgespaard op de stroomrekening komt in een fonds voor andere CO2-beperkende maatregelen. Dan is er nog 60 miljoen euro bestemd voor extra munitie voor opleidingen, 20 miljoen voor veteranenzorg en 15 miljoen voor de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

Bron: Defensie

Veteranen gezocht voor onderzoek

De Nederlandse Defensie Academie is op zoek naar veteranen die in Afghanistan (ISAF) of Mali (MINUSMA) hebben gediend. Hun ervaringen zijn nodig voor een onderzoek naar de zorgbehoeften van deze (oud)militairen, voor, tijdens en na de uitzending.

Het onderzoek duurt tot medio 2023, maar de aankomende maanden staan in het teken van interviews met veteranen. Hieruit moet duidelijk worden wat mogelijke oorzaken zijn van de zorgbehoeften en hoe die veteranen omgaan met stressvolle gebeurtenissen. “Belangrijk is ook te kijken of de zorgbehoeften voor vrouwen en mannen verschillen. En zo ja, of dit te herleiden valt tot een aantal oorzaken”, verduidelijkt onderzoeker Emiel Maliepaard. Het gaat overigens niet alleen om professionele zorg voor mentale of fysieke klachten, maar vooral om behoeften die het welzijn kunnen vergroten.

Doel van het onderzoek gaat verder dan alleen ‘ervaringen’ in kaart brengen. De opgedane kennis moet in de vorm van aanbevelingen terug de organisatie in om herhaling te voorkomen.
Voor de interviews zijn vijftig mannen en vijftig vrouwen nodig. Een vraaggesprek duurt circa anderhalf uur en vindt plaats op een locatie naar keuze. Het is niet noodzakelijk om op dit moment een zorgbehoefte te hebben. Aanmelden kan door een email te sturen aan onderzoeker Emiel Maliepaard e.maliepaard.01@mindef.nl. Ook voor aanvullende vragen kunt u met hem contact opnemen.

Bron: Defensie

Onbemand NAVO-vliegtuig voltooit 24-uursmissie

Voor de eerste keer heeft een onbemand RQ-4D Phoenix verkenningsvliegtuig van de NAVO een 24-uursmissie uitgevoerd. Het op Sicilië gestationeerde toestel patrouilleerde onder meer boven de Zwarte Zee.

De vlucht is een belangrijke stap op weg naar de volledige operationele inzetbaarheid van de NAVO-eenheid, de Allied Ground Surveillance Force. Aan het project doen vijftien partners mee. Nederland overigens niet. Wel werd een deel van de apparatuur uitgeprobeerd tijdens oefeningen in ons land.

De eenheid in Sicilië beschikt sinds 2019 en 2020 over vijf onbemande RQ-4D Phoenix vliegtuigen. Dit type heeft veel overeenkomsten met de Global Hawk verkenningsvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht. De Phoenix voert verkenningsvluchten uit vanaf grote hoogte en verzamelt daarbij informatie.

Bron: Defensie

Nederland biedt Polen hulp aan

Minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen heeft in de Tweede Kamer gemeld dat ons land Polen hulp heeft aangeboden voor de bewaking van de grens met Belarus. Polen is echter tot nu toe niet ingegaan op het aanbod. Volgens Knapen had de marechaussee kunnen helpen.

Al eerder werd in de Tweede Kamer gesuggereerd dat militaire steun aan NAVO-partner Polen misschien nodig was. Groot-Brittannië stuurde bijvoorbeeld tien militairen naar Polen om technische steun te geven. Zij gaan kijken of het hekwerk aan de grens kan worden versterkt. Aan de grens tussen Polen en Belarus bivakkeren talrijke vreemdelingen die naar de EU willen reizen.

Bron: ANP

Westen veroordeelt Russische test

Rusland heeft maandag een test gedaan met een antisatellietwapen. Moskou stuurde het object af op een eigen satelliet die daardoor werd vernietigd.

Daar waar Rusland spreekt over een succesvolle test, veroordelen Westerse landen de actie waarbij veel ruimtepuin is ontstaan. Dit is een bedreiging voor onder meer het internationale ruimtestation ISS en een Chinees ruimtestation. 

De eerste melding over de Russische test kwam uit Amerika. De Russen bevestigden het bericht, maar wezen de kritiek van Washington van de hand. Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov beweerde dat de Verenigde Staten zelf ook wapens in de ruimte testen. Voorts veroordeelde ook de NAVO de Russische test.

Bron: ANP

Marechaussee pakt mensensmokkelaars

Bij een 'controle mobiel toezicht veiligheid' heeft de marechaussee twee mannen van 47 en 49 jaar aangehouden voor mensensmokkel. Ze vervoerden twee Irakezen die niet beschikten over geldige reisdocumenten.

De twee mensensmokkelaars komen uit Syrië en Irak. Ook in de omgeving van Breda werden vreemdelingen aangehouden. Bij een controle van verschillende bussen bij Breda werd een 24-jarige Somaliër aangetroffen. Ook hij had geen reisdocumenten. Een reiziger uit Kameroen overhandigde bij de controle een document dat niet van hem bleek te zijn. Ook deze man, 26 jaar oud, werd aangehouden en overgebracht naar de brigade van de marechaussee voor verder onderzoek.

Tot slot werden twee verstekelingen aangetroffen op een schip in de haven van Moerdijk. Zij kwamen uit Algerije en waren 28 en 30 jaar. Net als de andere aangetroffen mannen, zijn ook zij het zogenoemde vreemdelingentraject ingegaan.

Bron: Defensie

Britse F-35 Queen Elizabeth crasht

Een F-35 van de Britse luchtmacht is woensdag in de Middellandse Zee neergestort. De vlieger heeft zich met zijn schietstoel in veiligheid gebracht en is overgebracht naar het vliegkampschip HMS Queen Elizabeth waar het toestel gestationeerd was.

Het ongeval gebeurde in internationale wateren. Er waren geen andere vliegtuigen bij betrokken. De Britse defensieminister Ben Wallace maakte bekend dat het toestel kort na de start verongelukte.

Het is het eerste ongeluk met een Britse F-35. Er is inmiddels een onderzoek gestart naar de oorzaak.

HMS Queen Elizabeth is op de terugreis naar Groot-Brittannië, na een vaartocht richting het Verre Oosten. Juist deze week passeerden de deelnemende schepen, waaronder ook het Nederlandse fregat Zr.Ms. Evertsen, het Suezkanaal (zie foto). De Evertsen wordt op 5 december terugverwacht in Den Helder.

Bron: BBC

Informatiedag constructiegenie in Den Bosch

Speciaal voor jongeren met een vmbo, mbo, of havo diploma in de richting bouw of techniek organiseert Defensie op 8 december een 'vipdag' in Den Bosch. Hier kunnen de scholieren kennismaken met 105 GenieCompagnie Waterbouw van de landmacht.

Het programma begint met een voorlichting over het werk van de genie, gevolgd door een rondleiding. Daarna mogen de speciale gasten de handen uit de mouwen steken, waarbij ze zo maar eens nat kunnen worden. Na de lunch staat er nog een vragenuurtje op het programma waarbij ze hun vragen kunnen stellen aan genisten. Defensie organiseert overigens meerdere van dit soort informatiedagen. Meer informatie op werkenbijdefensie.nl.

Bron: Defensie

NIMH onderzoekt scheepsramp

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie onderzoekt de scheepsramp met koopvaardijschip Van Imhoff. Deze werd op 19 januari 1942 getorpedeerd door een Japans vliegtuig en daarbij kwamen ruim vierhonderd Duitse burgerslachtoffers om het leven.

Het NIMH onderzoekt de ramp op verzoek van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie. Daarbij wordt gekeken naar zowel de periode van internering, de scheepsramp an sich en de nasleep voor de nabestaanden. Het is de bedoeling de slachtoffers een 'gezicht' te geven. Daarvoor wil het NIMH bij het onderzoek, dat naar verwachting twee jaar duurt, samenwerken met de nabestaanden.

De Van Imhoff werd bij het begin van de oorlog door de Nederlandse regering gevorderd, met de bedoeling het schip in te zetten voor passagier- en vrachtvervoer. Bijvoorbeeld om geïnterneerde Duitsers over te brengen van Nederlands-Indië naar Brits-Indië. Het schip verliet op 18 januari 1942 de haven van Sibolga en werd een dag later getroffen. De bemanning en bewakers verlieten de Van Imhoff met reddingsboten. Zij lieten de Duitsers aan hun lot over. Slechts 62 personen overleefden de ramp.

Bron: Defensie

Van Amstel bezoekt IJsland

Fregat Zr.Ms. Van Amstel bezocht vorige week de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Voor de bemanning een langverwachte gelegenheid om te ontspannen, nadat het schip een aantal weken op zee was.

Het schip maakt deel uit van de Standing Nato Maritime Group 1. Beter bekend als SNMG1. Dit snel inzetbare vlootverband bestaat uit Canadese, Nederlandse, Noorse, Portugese en Spaanse schepen en staat onder leiding van de Canadese commandeur Bradley Peats. De deelnemers waren de afgelopen weken met name actief in de Oostzee en bezochten daarbij onder meer de Zweedse havenplaats Karlskrona.

Bron: Defensie