Tekst Martin Zijlstra

Defensiefotograaf ontvangt erekoord voor levensreddend optreden

Defensiefotograaf sergeant Jasper Verolme heeft gisteren het blauwe erekoord van de Koninklijke Marine ontvangen, voor zijn levensreddende optreden eerder dit jaar. 

Verolme schaatste op vrijdag 12 februari met vrienden bij Kinderdijk toen er op het ijs een man onwel werd. De fotograaf van het Mediacentrum Defensie bedacht zich geen moment en ontfermde zich met omstanders over het slachtoffer. Hij startte de reanimatie, terwijl er een AED werd gehaald bij een nabij gelegen museummolen. 

“Het was voor mij logisch om erop af te gaan’’, verklaarde Verolme daags na het optreden. “Ik aarzelde geen moment en voelde me zeker over mijn handelingen. Mede door mijn collega’s van de Koninklijke Marechaussee die het ZHKH-protocol er jaar in jaar uit bij ons indrillen.’’

Dankzij het adequate optreden werd de gereanimeerde man met ademhaling en hartslag naar het ziekenhuis gebracht. Hij heeft recent zijn revalidatie afgerond en geniet momenteel met zijn vrouw van een welverdiende vakantie. 

“Het vergt ontzettend veel morele moed om het hoofd koel te houden en daadwerkelijk te handelen. Jij hebt dit gedaan en dan ook nog eens met zo’n mooi resultaat. Wij waarderen dat enorm”, sprak commandeur arts Remco Blom Verolme toe.

Het blauwe erekoord is een onderscheiding die kan worden uitgereikt aan militairen en burgers van de marine. Het is bedoeld voor degene die op zeer bijzondere wijze, buiten gevechtsomstandigheden om loffelijk handelt, op een manier die uitgaat boven wat van iemand onder die omstandigheden mag worden verwacht. 

Bron: Defensie

Onduidelijkheid over lot Afghaanse evacués

Het is op het moment moeilijk te zeggen hoe lang de evacués uit Afghanistan in noodopvang moeten blijven.

Volgens demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol zitten asielzoekerscentra, waar vluchtelingen normaalgesproken de asielprocedure afwachten, momenteel vol en is nog niet te overzien hoe lang opvang op noodlocaties gaat duren. Wel benadrukt ze dat het 'echt een tijdelijke zaak' is.

Bron: Defensie

Afghaanse baby vernoemd naar evacuatievliegtuig

De Afghaanse baby die vorig weekend geboren werd aan boord van een Amerikaans C-17-militair transportvliegtuig, is naar dat toestel vernoemd. Het meisje heet Reach, naar callsign 'Reach 828'.

De hoogzwangere vrouw werd door de Amerikaanse luchtmacht van Kabul naar een land in de regio gebracht. Zonder verder medisch onderzoek stapte ze aan boord van het vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht, met als bestemming de Duitse vliegbasis Ramstein. Halverwege kreeg ze weeën. 

Al snel ontstonden er complicaties door de lagere luchtdruk in het toestel. Hierdoor daalde de bloeddruk van de vrouw aanzienlijk. De vlieger loste deze complicatie op door lager te gaan vliegen, waardoor de luchtdruk in het vrachtruim van het transportvliegtuig toenam.

Direct na de landing ging medisch personeel aan boord om de moeder te helpen. Volgens verpleegkundige kapitein Erin Brymer was direct duidelijk dat er geen tijd was om haar naar een ziekenhuis te brengen. Samen met haar collega's richtte ze een plek in het vrachtruim in, waar de moeder haar dochtertje ter wereld bracht. Tegen journalisten vertelde Brymer dat ze pas gerustgesteld was toen de baby begon te huilen. Moeder en baby werden naar een ziekenhuis gebracht en maken het goed.

Bron en foto: US Air Mobility Command

Marine onderschept ruim 2.160 kilo cocaïne in Caraïben

Het Nederlandse patrouilleschip Zr.Ms. Holland heeft vorige week in totaal 2.160 kilo cocaïne onderschept. Dat gebeurde binnen een Amerikaans-geleid samenwerkingsverband, dat zich richt op internationale drugsbestrijding.

Het gaat om drie acties die werden uitgevoerd in de week voor 20 augustus, de dag waarop het schip naar Haïti opstoomde om hulp te verlenen aan het door een aardbeving getroffen eiland. Bij een van de onderscheppingen werd meer dan duizend kilo cocaïne in beslag genomen, bij de andere twee partijen ging het om ongeveer 800 en 360 kilogram.

Bij een van de acties moesten de drie buitenboordmotoren van een speedboot door een scherpschutter van het Korps Mariniers vanuit een NH90-maritieme gevechtshelikopter kapot worden geschoten, omdat stopsignalen en waarschuwingsschoten werden genegeerd. Bij de acties, waarbij onder meer de Amerikaanse kustwacht betrokken was, werden meerdere mensen aangehouden. De verdachten en de drugs zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Bron: Defensie

Camouflagekleuren voor Brits schip

In 2017 nam de Britse Royal Navy afscheid van HMS Severn en stelde het patrouilleschip buiten dienst. Maar toen kwam de Brexit en was er ineens weer behoefte aan een dergelijk schip. En dus wordt HMS Severn zaterdag na een modernisering weer in gebruik genomen. Eén groot verschil met vroeger. In plaats van marinegrijs is het 80 meter lange schip nu voorzien van een historisch camouflagepatroon uit de Tweede Wereldoorlog.

Om precies te zijn gaat het om het blauw-grijs-groen-witte kleurenschema dat werd toegepast op de schepen die op de Atlantische Oceaan joegen op Duitse onderzeeboten. Het eerste schip dat op die manier in 1940 werd 'versierd' was HMS Broke. Doel van het bijzondere patroon was het de commandanten van Hitler's U-Boote zo moeilijk mogelijk te maken om een Brits schip te ontdekken en onder vuur te nemen.

Het nieuwe kleurenschema is bedoeld als eerbetoon aan marinepersoneel uit de Tweede Wereldoorlog. Operationeel heeft camouflage niet zo veel zin, omdat schepen tegenwoordig worden opgespeurd met radar en andere technische systemen. In haar tweede leven gaat HMS Severn zich vooral bezighouden met patrouilleren in de visserijgebieden, het trainen van scheepsnavigatoren en de bescherming van de Britse wateren.

Bron en foto: Royal Navy

Bundeswehr doet mee aan Paralympics

In Tokio zijn deze week de Paralympics van start gegaan. Hieraan doen mindervalide sporters mee uit 205 landen. Bij het Duitse team zijn ook 18 deelnemers die worden gesteund door de Bundeswehr.

Voor het eerst is er ook een sporter bij die tijdens een missie gewond raakte. Tim Focken werd in 2010 in Afghanistan neergeschoten door een Taliban-scherpschutter en raakte daarbij zwaargewond.

In Tokio doet Focken, ondanks dat hij neergeschoten is, mee aan het schieten. De reden daarvoor vindt hij eenvoudig, hij had immers in het leger al leren schieten. "Het was dus logisch dat ik voor de schietsport koos." Toch is er een belangrijk verschil met zijn militaire verleden, want de Taliban-kogel mistte zijn hoofd maar net en raakte hem in de linker bovenarm, waardoor hij arm en schouder niet meer kan gebruiken.

Naast Focken doen er nog 17 mannen en vrouwen mee die worden gesteund door de Bundeswehr. Bij deze groep gaat het echter om sporters die geen militair zijn geweest. Zij worden door de Duitse krijgsmacht ondersteund op basis van een in 2013 gesloten overeenkomst tussen de Bundeswehr en de Duitse invalidensportbond. Het sportevenement in Tokio duren nog tot en met 5 september.

Bron: Bundeswehr

2.500ste Sunset March gelopen

In Nijmegen is maandag voor de 2.500ste keer de Sunset March gelopen. De mars is een dagelijks eerbetoon van veteranen aan de geallieerde militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in ons land hebben gevochten. De mars wordt iedere dag gelopen op de Nijmeegse stadsbrug 'De Oversteek' door minimaal één veteraan.

De Sunset March werd voor de eerste keer gelopen op 19 oktober 2014. Op de brug staan 48 paren lichtmasten van de stadsverlichting die in een langzaam tempo een voor een aangaan terwijl er een veteraan meeloopt. De 48 lichtmasten staan symbool voor de 48 Amerikaanse militairen van 82 Airborne Division die op 20 september 1944 sneuvelden bij een poging de Waal over te steken. Sinds 2020 behoort de Sunset March, een initiatief van 'Veteranen Overbetuwe', tot het immaterieel erfgoed.

De organisatoren willen niet alleen veteranen eren die tijdens de oorlog in ons land hebben gevochten, maar ook een brug slaan naar alle veteranen die zijn ingezet in missies over de hele wereld of nog steeds bijdragen aan vrede en veiligheid. Aan de 2.500ste editie van de mars nam ook Defensie-staatssecretaris Barbara Visser deel. Zij noemde de Sunset March 'een verwerkingstocht voor veteranen'. "Zeker in deze tijd, met alle beelden en berichten uit Afghanistan, zien we weer hoe belangrijk het is voor veteranen om elkaar op te zoeken, te steunen en stil te staan bij datgene waar zij zich voor hebben ingezet."

Bron en foto: Defensie

Nieuwe Frans-Duitse C-130 Hercules-eenheid

Duitsland en Frankrijk richten samen een squadron op met tien C-130J Hercules-transportvliegtuigen. De nieuwe eenheid wordt gestationeerd op de Franse vliegbasis Evreux in Normandië en moet eind 2024 operationeel zijn. Duitsland draagt zes toestellen bij, Frankrijk vier.

Beide landen kopen zowel vliegtuigen in de transportuitvoering (C-130J-30), als in de uitvoering waarmee andere vliegtuigen of helikopters in de lucht kunnen worden bijgetankt (KC-130J-30). De Fransen kregen hun eerste Hercules al in 2017, inmiddels zijn hun vier 'Hercs' al afgeleverd. Het eerste Duitse toestel is in aanbouw bij Lockeed-Martin in de VS. Onlangs was dit toestel voor het eerst te zien in Duitse kleuren.

Bron: Defensie

Ceremoniële aflossing van de wacht terug bij Brits paleis

Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis vond deze week de aflossing van de wacht bij Buckingham Palace in Londen weer plaats met volledig ceremonieel. Dus met landmachtmilitairen in vol ornaat, compleet met berenmutsen, glimmende laarzen én militaire muziek. De ceremonie wordt vier keer per week gehouden: op maandag, woensdag, vrijdag en zonda.

Tijdens de coronacrisis waren er weliswaar nog steeds militairen gestationeerd bij de koninklijke paleizen in Londen en Windsor, maar de overdracht van de wacht vond tijdelijk niet meer met ceremonieel vertoon plaats. De eer om de aflossing deze week als eerste weer in 'full colours' te doen, viel toe aan de 3de compagnie van het 1ste bataljon Coldstream Guards uit Windsor. Bijzonder is dat tachtig procent van de betrokken militairen nog nooit een ceremoniële aflossing had meegemaakt. Of omdat ze nieuw in dienst zijn of op missie waren.

Bron en foto: Royal Army

Geen flypast boven Zandvoort

Er komt geen flypast met gevechtsvliegtuigen boven Zandvoort bij de start van de Formule 1-race. Reden voor dit besluit zijn de omstandigheden in Afghanistan.

Voor het eerst in decennia wordt er op 5 september weer een dergelijke race gehouden op het Nederlandse circuit. Het was de bedoeling dat bij de start een aantal straaljagers van de luchtmacht over zou vliegen. Dat is niet het geval, maar wel zal het Orkest Koninklijke Luchtmacht zangeres Davina Michelle begeleiden, die vlak voor de start van de Dutch Grand Prix het Wilhelmus ten gehore brengt.

Bron: Defensie