Tekst Evert Brouwer en kapitein Jessica Bode
Foto Hans Roggen, sergeanten Mike de Graaff en Cinthia Nijssen en archief

In 24 uur duizend plaatsen beschikbaar

De gehele dag door gaat de telefoon bij Ruud Mulder. “We doen dit met plezier.”

Defensiemedewerkers zetten alle zeilen bij om een veilig plekje te creëren voor de Afghaanse medemens. En dat gaat verder dan de deuren van het slot halen en bedden opmaken. Het is een complexe operatie; van matrassen en toiletpapier tot voeding, beveiliging en medische zorg. De Defensiekrant sprak met Ruud Mulder en Gésine Landman, verantwoordelijk voor respectievelijk de opvanglocatie in Harskamp en de voeding aldaar.

De bereidheid om te helpen is groot. Medewerkers laten alles uit hun handen vallen en komen zelfs eerder terug van verlof. Zoals locatiemanager van het Facilitair Bedrijf Defensie (FBD) op Legerplaats Harskamp. Maandagmiddag rinkelt z’n telefoon, als hij nog even nageniet van zijn vakantie. Of hij kans ziet om voor de volgende morgen 06:00 uur opvang te regelen voor een paar honderd evacués uit Afghanistan. De locatie in Zoutkamp zit dan al vol, in Zeist bijna.

Ook op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het Groningse Zoutkamp is deze week en opvanglocatie ingericht.

Geregeld

In een mum van tijd heeft hij de primaire zaken geregeld. “Het is prachtig om te zien hoe snel iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt om te zorgen dat alles supersnel is geregeld. Zo heeft de Defensie Bewaking en Beveiligingsorganisatie (DBBO) naast de hoofdpoort nog twee aparte ingangen geopend, zodat de dagelijkse werkzaamheden op de kazerne en de drukte rond de evacués niet door elkaar lopen”, vertelt Mulder.

Ook knelpunten zijn er genoeg

Oefenende eenheden

Ook knelpunten zijn er genoeg. Op het moment dat de bevelsuitgifte maandag kwam, lagen er nog oefenende troepen voor het nabijgelegen schietkamp in de negen legeringsgebouwen. “Schietoefeningen zijn stilgelegd en we hebben een beroep gedaan op omliggende kazernes om de militairen zo nodig op te vangen. De eenheden die komende weken zouden komen, hebben inmiddels bericht van ons gekregen dat hier voorlopig geen legering mogelijk is.

Dinsdagmorgen was iedereen daadwerkelijk weg en konden we de kamers inrichten. Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade hebben geholpen om op alle bedden schone lakens te leggen.”

Een toestel met honderden Afghaanse evacués landt eerder deze week op Schiphol.
Donderdagmorgen werden al vroeg hekken geplaatst op Legerplaats Harskamp.

Geluk bij een ongeluk: er liggen al spullen klaar voor herdenking Market Garden

Voeding?

En wat doe je dan met de voeding? Er komen toch van de ene op de andere dag honderden evacués, vaak met speciale wensen, in de voeding. Dat Gésine Landman, districtsmanager Oost van defensiecateraar Paresto, met een team komt versterken is voor Mulder een prettige bijkomstigheid.

De twee kennen elkaar van grote projecten als de Nijmeegse Vierdaagse en de jaarlijkse herdenking van Operatie Market Garden, waarvoor Harskamp deels de opvang verzorgt. Ze hebben aan een half woord genoeg.

Plastic borden

Geluk bij een ongeluk: er liggen al spullen klaar voor die herdenking van Market Garden, volgende maand. “Dus plastic bestek en borden hadden we op voorraad”, zegt Landman. Maar wat moeten ze verder allemaal op stel en sprong inslaan?

‘Het verbaast me aan een kant hoe snel het allemaal loopt’

“We hebben nauw contact met de opvanglocatie in Zoutkamp. Op grond van de ervaringen daar en in overleg met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hebben we onder meer tandenborstels, tandpasta en maandverband geregeld. Ook zijn bij externe leveranciers gesprekken opgestart om grote aantallen halal-maaltijden te laten produceren”, weet Landman.

Hekken

Op weg naar de volgende vergadering met COA, DBBO en Paresto, gistermorgen, ziet Mulder tot zijn genoegen dat de hekken rond het opvangkamp op de kazerne al worden geplaatst. “Het verbaast me aan een kant hoe snel het allemaal loopt. Omdat de lijnen hier heel kort zijn, kunnen we heel snel schakelen en dat is ook in het belang van de evacués. Voor hen doen we het immers allemaal en met plezier.”

Archieffoto van een asielzoekerscentrum. Defensie vangt inmiddels op vier locaties evacués op.