Tekst kapitein Jessica Bode
Vliegdrukte boven Brabant, Limburg en Gelderland
Het zal inwoners van de provincies Brabant, Limburg en Gelderland vast niet zijn ontgaan dat er de laatste dagen flink wat gevlogen wordt met gevechtsvliegtuigen. F-16’s zijn tot en met vrijdag 30 juli bezig met Basic Fighter Manoeuvres (BFM). Daarna start tot half augustus een helikopteroefening rondom Vliegbasis Volkel.
Tijdens de BFM worden luchtgevechten tussen twee of meer gevechtsvliegtuigen geoefend. Belangrijk daarbij is dat de F-16’s zo wendbaar mogelijk zijn, om optimaal te kunnen worden ingezet. Hiervoor worden de externe brandstoftanks verwijderd, waardoor ook het vliegbereik van het toestel aanzienlijk verminderd. Daarom zijn tankvliegtuigen actief, die de gevechtsvliegtuigen ook boven de Noordzee kunnen tanken.
De oefening vindt plaats in een gecontroleerd, militair oefengebied boven Noord-Brabant, Noord-Limburg en een gedeelte van Gelderland. Ofwel de TMA-D en TRA12.
Na afloop van de BFM wordt vanaf maandag 2 augustus dagelijks met helikopters van het Defensie Helikopter Commando geoefend boven en nabij vliegbasis Volkel. Ietwat opvallend, want deze kisten zijn gestationeerd op Vliegbasis Gilze-Rijen. Maar daar gelden vanwege een renovatie van de landingsbaan tot 1 oktober beperkte vliegmogelijkheden. Verschillende procedures, starts en landingen kunnen daarom niet beoefend worden.
De geluidsbelasting van de vliegbeweging zal niet de maximale contour overschrijden. Ook wordt alleen gevlogen binnen wettelijk gestelde tijdssloten. Meer informatie over de vliegbewegingen vindt u op http://www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS-teletekst pagina 766. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via http://www.luchtmacht.nl/geluidshinder.
Bron: Defensie
Zr.Ms. Evertsen niet naar Indonesië
Zr.Ms Evertsen gaat tijdens zijn vaartocht naar Japan niet eerst naar Indonesië. Een bezoek aan het land is vanwege de coronapandemie niet mogelijk, zo laat defensieminister Ank Bijleveld de Tweede Kamer weten.
Het fregat zou het Brits eskader, waar het de tocht mee maakt, tijdelijk verlaten om een bezoek te brengen aan Jakarta. Nu zal het fregat bij het eskader blijven. De wijziging van de plannen betekent ook dat het fregat veel eerder dan gepland door de Zuid-Chinese Zee vaart.
Daarna hervat de Evertsen de oorspronkelijke route langs Zuid-Korea op weg naar Japan. Havenbezoeken zijn voorzien in Busan in Zuid-Korea en de Japanse haven Yokosuka. Zuid-Korea en Japan zijn belangrijke economische en geopolitieke partners in de regio. Bijleveld sluit niet uit de plannen later nog eens moeten worden aangepast vanwege nieuwe coronamaatregelen.
Bron: Defensie
Belgische en Duitse militairen in actie
België en Duitsland hadden net als Nederland te lijden onder de wateroverlast. De impact was daar zelfs groter door de grote aantallen slachtoffers. De Bundeswehr en het Belgische leger moesten dan ook vol aan de bak. Dat gold met name voor onze Duitse collega’s, die op drie plaatsen in het land nodig waren.
De Bundeswehr kwam met ruim duizend militairen en zwaar materiaal zoals bergingstanks en pantserwagens in actie in de deelstaten Rheinland-Pfalz, Bayern en Nordrhein-Westfalen. Ook helikopters bleken nodig. Zo haalden NH90’s burgers van daken en brachten hen in veiligheid. Ook de Belgen zetten de helikopters in voor de evacuatie van mensen. Later werden de toestellen ook gebruikt om voertuigen uit het puin weg te halen, omdat dat over de weg niet meer kon.
Tijdens het hoogwater stond een Nederlandse NH90 samen met een zevenkoppig duikteam paraat om de Belgen te helpen, maar inzet bleek uiteindelijk niet nodig. Het feit dat er in onze buurlanden slachtoffers te betreuren vielen betekende voor de militairen nog een extra taak. Zo werd in België een militaire tandarts ingezet voor het identificeren van de doden. En Duitse militairen moesten op een ondergelopen snelweg alle voertuigen inspecteren op eventuele slachtoffers.
Bron: Defensie. Foto: Bundeswehr
Taptoe verhuist naar Soesterberg
De 66e editie van de Nationale Taptoe gaat dit jaar door tussen 19 en 29 augustus. Vanwege het coronavirus niet zoals gebruikelijk in de Rotterdamse Ahoy, maar bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.
Vanwege de nog geldende maatregelen is een indooreditie in de Maasstad nog niet mogelijk, maar de buitenlucht in Soesterberg biedt een goed alternatief. Om de bezoekersstroom meer te spreiden zijn er dit jaar meer voorstellingen en alle plaatsen zijn overdekt. De Nationale Taptoe kan gecombineerd worden met een bezoek aan het Nationaal Militair Museum.
Alle Nederlandse militaire orkesten treden op, aangevuld met Pipes & Drums & Highland-dancers. Deelname van buitenlandse orkesten is dit jaar nog niet mogelijk.
Geïnteresseerden krijgen een vaste zitplaats en bezoekers van dertien jaar of ouder moeten een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs van maximaal zes maanden oud meenemen.
Bron: Defensie
Alternatieve Vierdaagse voor een goed doel
Een gemengd team van mariniers en luchtmachters van Vliegbasis Woensdrecht doet deze week mee aan de alternatieve Vierdaagse. De militairen lopen voor een goed doel, de stichting 'Just in Time 4 Heroes'.
Het detachement ging dinsdagochtend om half vijf van start. Vanaf de Van Ghentkazerne in Rotterdam vertrokken ze naar Nijmegen, circa 165 kilometer verderop. De alternatieve Vierdaagse wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden, omdat de 'normale Vierdaagse' door corona niet door kan gaan.
Er doen ongeveer twintigduizend wandelaars mee. Het systeem van de alternatieve tocht is even simpel als effectief: iedereen loopt een eigen route en via een speciale app kun je bijhouden hoeveel kilometer je loopt.
De stichting Just in Time 4 Heroes zet zich in om zoveel mogelijk gezinnen met een kind met een korte levensverwachting een onbezorgde en onvergetelijke vakantie op Terschelling te bezorgen. Vorig jaar deden de mariniers en luchtmachters ook al mee, toen haalden ze ruim vierduizend euro op waardoor twee gezinnen op vakantie konden. Al voor de start van de alternatieve Vierdaagse was er 2.500 euro opgehaald. Inmiddels is dat al gegroeid tot 3.500. Onder meer door de verkoop van stoffen emblemen via Marktplaats. Het streefbedrag is dit jaar vijfduizend euro. Doneren kan nog.
Bron: Defensie
Groot-Brittannië stationeert schepen in Azië
De Britse defensieminister Ben Wallace heeft bij een bezoek aan Japan verklaard dat zijn land eind van het jaar twee marineschepen in Azië stationeert. De Britten hebben nog niet verteld wat de thuishaven wordt.
Dit zal aan de orde zijn nadat de Carrier Strike Group 21, waar ook Zr.Ms. Evertsen deel van uitmaakt, is vertrokken. Inmiddels is ook bekend geworden dat de negen schepen van het eskader rond vliegkampschip HMS Queen Elizabeth 2 worden verspreid over verschillende havens. De Queen Elizabeth zelf vaart naar de haven van Yokosuka. In deze stad is niet alleen het hoofdkwartier van het Japanse marine gevestigd, het is ook de thuisbasis van het Amerikaanse vliegkampschip USS Ronald Reagan. Dit is de enige Amerikaanse carrier die niet in een Amerikaanse haven is gestationeerd.
Bron: CNN
Redding in drie etappes
Een heftige reddingsoperatie deze week in Californië. Daar kwam op een berg een wandelaar in de problemen die gered moest worden. Alleen verongelukte de helikopter die de klus moest klaren, waarna nog drie heli’s ingezet moesten worden.
Gelukkig kwamen de bemanningsleden van het neergestorte toestel er zonder kleerscheuren vanaf. Ook de wandelaar werd na vier dagen gered.
De gecrashte MH-60 Nighthawk-helikopter kwam neer in extreem moeilijk begaanbaar terrein op 3.500 meter hoogte. Daardoor kon de bemanning niet dezelfde avond nog in veiligheid worden gebracht. Wel werden spullen voor de nacht gedropt. De volgende ochtend werd een derde helikopter ingezet, maar ook deze kon de bemanning niet uit de benarde positie bevrijden.
Uiteindelijk bleek de inzet van een zware CH-47 Chinook de enige oplossing. Dit type kan door zijn grote motorvermogen beter op grote hoogte opereren. Voor de Chinook was het dan ook een fluitje van een cent om eerst een speciaal reddingsteam af te zetten dat contact maakte met de gecrashte bemanning, terwijl de CH-47 terugvloog om te tanken. Later die dag werden reddingsteam en bemanning weer opgepikt.
Bron: U.S. Navy
Compagnie in de West in isolatie en quarantaine
Omdat 39 militairen van de Compagnie in de West van de landmacht positief zijn getest op het coronavirus en in isolatie zitten, zijn alle andere militairen van deze eenheid op de marinebasis Parera op Curaçao in quarantaine gegaan om verspreiding van het virus tegen te gaan.
De Compagnie in de West is beschikbaar voor militaire bijstand aan civiele autoriteiten of humanitaire hulp na bijvoorbeeld een orkaanpassage. Ook kunnen de militairen worden ingezet voor het handhaven van de openbare orde en veiligheid. De club wordt afwisselend gevuld door verschillende brigades en andere eenheden van de landmacht. De taken van de ‘quarantainemilitairen’ worden tijdelijk overgenomen door collega’s in de regio.
Bron: Defensie
Rusland test hypersone raket
Rusland zou met succes een hypersone kruisraket hebben getest, zo melden Russische media. Het nieuwe wapen zou zijn afgevuurd door het fregat Admiraal Gorshkov in de Witte Zee op een doel 350 kilometer verder weg bij de Russische kust in de Barentszzee.
De raket zou tijdens de vlucht een spectaculaire snelheid hebben bereikt van meer dan zevenduizend kilometer per uur.
De nieuwe ‘Zircon' werd al in 2019 aangekondigd door president Poetin. Tijdens de toespraak destijds meldde hij dat het wapen een bereik heeft van duizend kilometer en geschikt is voor het aanvallen van doelen op land en op zee. Naar aanleiding van de test van deze week meldde het Russische ministerie van Defensie dat de Zircon wordt gestationeerd op oorlogsschepen en onderzeeboten.
Bron: ANP. Foto: Russische strijdkrachten
Persoonskaarten Nederlandse krijgsgevangenen online
Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie heeft onlangs de persoonsdossiers van 22.500 Nederlandse krijgsgevangenen uit de Tweede Wereldoorlog online gezet.
Op de kaarten alle informatie over de betrokken militairen, voor familieleden en historisch geïnteresseerden een interessante bron. Afgezien van de persoonsdossiers heeft het NIMH ook andere collecties van Nederlandse krijgsgevangenen toegankelijk gemaakt. Hierbij gaat het om dagboeken, brieven, verslagen van ontsnappingspogingen en kampcorrespondentie.
Bron: Defensie
Turken onderscheppen Russisch vliegtuig
F-16's van de Turkse luchtmacht hebben in de omgeving van Polen een Russisch vliegtuig onderschept.
De Turken zijn sinds begin deze maand gestationeerd op de Poolse vliegbasis Malbork, als onderdeel van de Air Policing Mission van de NAVO. Het is de eerste keer dat de Turkse luchtmacht hier deel van uitmaakt.
NAVO-landen bewaken op vier plaatsen in Europa het luchtruim. Dat gebeurt in de Baltische staten, Roemenië, Polen en op IJsland. De bijstand is nodig omdat de landen niet voldoende toestellen hebben om hun eigen luchtverdediging uit te voeren. Op dit moment gaat het om Amerikaanse F-15's in IJsland, Turkse F-16's in Polen, Britse Eurofighters in Roemenië, Spaanse Eurofighters in Litouwen en Italiaanse F-35's in Estland.
Bron: NAVO