Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken weer mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Spannend beeld

Defensiefotograaf sergeant Jasper Verolme was getuige van een spannende antidrugs-operatie in de Caribische wateren. De bemanning van Zr.Ms. Holland onderschepte onlangs in één nacht twee grote drugstransporten. Daarbij werden 1.300 kilo cocaïne en een vuurwapen aangetroffen.

Hevig

1st Marine Combat Group schoot met scherp tijdens een life firing exercise in het Deense Oksbol. Fotograaf korporaal Gregory Fréni was erbij.   

Dag en nacht

De Engelse sergeant Patrick Peets van 48th Equipment Maintenance Squadron is druk bezig met een reparatie aan de onderzijde van een F-15E Strike Eagle op Royal Air Force Base Lakenheath in Engeland. Onderhoud aan de vliegtuigen gaat daar vaak dag en nacht door. Senior Airman Madeline Herzog nam de foto. 

Kwartet

Onderhoudspersoneel van 555th Aircraft Maintenance Unit neemt op Graf Ignatievo Air Base in Bulgarije twee LAU-131 rocket pods op de schouders. De U.S. Air Force doet momenteel in Oost-Europa mee aan Thracian Star 2021, een luchtverdedigingsoefening onder leiding van de Bulgaarse luchtmacht. Foto is van Airman 1st Class Brooke Moeder.

Ike on tour

De USS Dwight D. Eisenhower passeerde recent de Straat van Gibraltar. Het vliegdekschip van de Nimitz-klasse is als onderdeel van de Zesde Vloot bezig met een routinemissie in Europese en Afrikaanse wateren. Mass Communication Specialist 2nd Class Dean M. Cates verzorgde het beeld.

Blij

Marco Ploegsma verblijdde de redactie met deze Amerikaanse C-130J-30, die onlangs meedeed aan de Weapons Instructor Course 2021 op vliegbasis Leeuwarden. Marco vermeldde dat het bewolkte weer een beetje afbreuk doet aan het contrast. Toch hartelijk  bedankt voor de inzending.

Probeersel

Van Dennis van der Wiel komt dit beeld van een Chinook van 298 Squadron, die enkele oefenlandingen maakte in het Brabantse natuurgebied Kampina, nabij het plaatsje Roond.

Dijk van een plaat

Tijdens de Weapons Instructor Training zag sergeant Jan Dijkstra kans dit werkelijk schitterende beeld te schieten van een F-35 boven de Noordzee.