Tekst kapitein Charlotte Snel
Foto sergeant-majoor Hille Hillinga

Landmacht opnieuw ingezet in getroffen gebied

Na de extreme regen van vorige week volgde ook in Limburg de afgelopen dagen eindelijk zonneschijn. Het waterpeil daalde en er kon worden begonnen met de herstel- en reparatiewerkzaamheden. Militairen van 13 Lichte Brigade droegen opnieuw hun steentje bij in het getroffen gebied om van Limburg voor alle inwoners zo snel mogelijk weer een thuis te maken.

‘De tap blijft voorlopig dicht’

Dit is hét seizoen waarin het voor horecaondernemers normaal gesproken moet gebeuren. Op het beschutte terras van graanbranderij de IJsvogel van eigenaar Pieter is plek voor honderd man die onder het genot van een hapje en drankje kunnen genieten van de prachtige omgeving van Arcen.

Nu hangt er op het bord voor de ingang een A4-tje. ‘Gesloten door wateroverlast’. De tap blijft dicht. In plaats van toeristen met een borrel in hun hand is zijn terrein vandaag gevuld met vrijwilligers, gewapend met hogedrukspuiten en emmers sop. Ze proberen de dikke laag modderige drab van de muren, vloer en het terrasmeubilair te poetsen.

Een opgeworpen dijk heeft in Arcen erger voorkomen, maar blokkeert nog altijd een doorgaande weg.

Tricky plekje

Roxanne van Esch zag via via de oproep van Pieter op sociale media en twijfelde geen moment. Ze plunderde de huishoudafdeling van de Action in haar woonplaats Eindhoven en zette met haar moeder koers richting Limburg. “Dan kun je in ieder geval nog íets doen. Dit weekend ga ik naar Luik om mensen daar eten, drinken en schoonmaakspullen te brengen.”

De IJsvogel ligt op een prachtig, maar tricky plekje net achter de dijk aan de rand van Arcen. Dat de kelders hier weleens vollopen zijn ze gewend. Maar vorige week stond het water tot aan de dakgoot. Ook het huis van de buren is zwaar getroffen. In allerijl werd voor de horecazaak een dijk opgeworpen. Deze heeft erger voorkomen, maar blokkeert nog altijd een doorgaande weg.

Weersverwachting

Er wordt dit weekend opnieuw neerslag verwacht. De voorspelde hoeveelheden zou volgens Waterschap Limburg geen problemen voor het beeksysteem en de Maas moeten vormen. Maar, zo benadrukt een woordvoerder, dit is uiteraard op basis van de voorspellingen die er nu zijn. “We zijn als organisatie nog steeds alert en monitoren constant de neerslag, onze afvoeren in de beken en inspecteren onze dijken.” 

De extreme hoeveelheid regen die vorige week in Zuid- en Midden-Limburg viel is uitzonderlijk. Dit gebeurt volgens meteorologen eens per vijftig jaar. In Maastricht viel in totaal 87,2 millimeter neerslag, waarvan 22 millimeter binnen tien minuten.

‘Het contrast kan haast niet groter’

Terrassen

Hoe dubbel is het dat even verderop in het dorpshart de terrassen weer volstromen. Hier hebben ze geluk gehad. Op een zonovergoten ochtend eerder deze week pruttelen toeristen op solexen door de straten. Het contrast kan haast niet groter. 

De zestigduizend geplaatste zandzakken konden deze week weer weggehaald worden.

Zandzakken

In Arcen en omliggende dorpen werden vorige week door militairen en vrijwilligers ruim zestigduizend zandzakken geplaatst. Die vormen een witte sliert langs de oevers van de Maas.

Omdat het water inmiddels voldoende is gezakt kan het Limburgse Waterschap beginnen met dijkinspecties. En dus moeten al die zakken weer weg. Daarnaast zijn er de nodige opruim- en reparatiewerkzaamheden te verrichten. Al met al een aardige klus waarvoor het Waterschap de hulp van Defensie inriep.

Daarom trokken woensdag opnieuw zo’n 180 militairen van 13 Lichte Brigade uit Oirschot zuidwaarts. In snel oplopende temperaturen werkten de infanteristen en genisten zich drie  dagen lang onvermoeibaar in het zweet.

Militairen van 13 Lichte Brigade werkten zich opnieuw dagenlang in het zweet om van Limburg voor alle inwoners weer een thuis te maken. Zij werden in onder meer omgeving Well, Arcen, Velden, de Hambeek in Roermond en Vlodrop ingezet.

Spullen kwijt

Voor soldaat der 1e klasse Deveny is het de tweede keer in nog geen week tijd dat ze in het getroffen gebied staat. Dit keer gelukkig met een droog pak. Een surreële gewaarwording. “Ik ben donderdag en vrijdag ingezet in onder meer Meerssen en Elsloo. Daar hebben we geholpen met het leggen van zandzakken en het evacueren van bewoners uit verzorgingshuizen", vertelt de Boxer-chauffeuse van het 42e Pantserinfanteriebataljon.

“Op televisie zie je wel hoeveel water er is, maar als je er zelf tot aan je heupen in stapt denk je wel: die mensen zijn écht veel spullen kwijt. Heel zielig. Bijzonder om hier vandaag weer terug te zijn. Dan zie je toch dat het werk niet voor niks is geweest. De mensen zijn allemaal zo dankbaar.”

Genisten maakten onder meer de Geul bij Sint Gerlach vrij van obstakels.

‘Fijn om hier opnieuw ons steentje bij te dragen’

Genoeg te doen

Dat herkent ook luitenant Chris van 411 Pantsergeniebataljon. Vorige week redde hij met zijn collega’s vier nachten lang alles wat er te redden viel. Foto’s op zijn telefoon spreken voor zich. “Het water kolkte aan alle kanten om ons heen.” Aan de rand in het gras achter hem is nog te zien dat het water tot een meter onder de dijkrand heeft gestaan. “Dat is nu gelukkig nog lastig voor te stellen.”

Hoewel het grootste risico lijkt te zijn geweken, is er voor de genisten ook deze week nog genoeg te doen. Er liggen omgevallen bomen op lastig te bereiken plekken en de beken en rivieren moeten vrij gemaakt worden van opstoppingen door meegevoerd materiaal. Met grof geschut trokken de mannen en vrouwen van de genietroepen erop uit om deze waterwegen vrij te maken. Een urgente klus. Komend weekend kan er weer neerslag vallen en moet het water goed afgevoerd kunnen worden.

Chris: “Fijn om hier opnieuw ons steentje bij te dragen. Daar doe je het als militair voor, toch?”

Vooralsnog eindigt de ondersteuning van Defensie aan het Waterschap in Limburg vandaag.