Tekst kapitein Jessica Bode

Afscheid van Afghanistan

In het Nationaal Militair Museum in Soesterberg is gisteren een vlaggenceremonie gehouden in verband met het vertrek uit Afghanistan. Twintig jaar lang dienden er bijna dertigduizend militairen van marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee. 

Bij de ceremonie werden twee vlaggen overhandigd aan het museum. De eerste hing van 2006-2010 op Kamp Holland in Tarin Kowt (Uruzgan) en de tweede sinds 2015 op Kamp Marmal in Mazar-e-Sharif. Bij de plechtigheid werd een lege stoel gereserveerd ter nagedachtenis van de 25 militairen die overleden tijdens hun missie.

Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim werd twee keer uitgezonden naar Afghanistan. Hij roemde het teamwork en legde daarbij ook een relatie naar veiligheid. “Blij zijn als de collega's weer veilig de poort binnenreden. Maar ook verdrietig als de gewonden, Afghaan of Nederlander, in het hospitaal moesten worden verzorgd. Ik wilde aan het einde eigenlijk nooit weg. Wilde blijven helpen. Iets betekenen en bijdragen. Want dat deden we daar. Dag in, dag uit.”

Er zijn wel gemengde gevoelens over de actuele situatie in Afghanistan. “We zien de berichten over de oprukkende Taliban. Het groeiende geweld, ook in de gebieden waar wij hebben gezeten”, sprak defensieminister Ank Bijleveld. “Er is veel bereikt, maar we moeten ook realistisch zijn: de resultaten zijn niet onomkeerbaar. De veiligheidssituatie is zorgelijk en het risico bestaat dat een deel van de vooruitgang verloren gaat.”  

Bron: Defensie 

Aanslag Mali, Duitsers gewond

Bij een zelfmoordaanslag vandaag met een bomauto in het noorden van Mali zijn dertien VN-blauwhelmen gewond geraakt, waaronder 12 Duitse militairen. Drie Duitsers zijn zwaar gewond, twee van hen zijn na medische behandeling stabiel, een derde wordt nog geopereerd. Dit verklaarde de Duitse minister van Defensie tijdens een persbijeenkomst.

De aanslag vond volgens de VN-missie MINUSMA plaats bij een tijdelijke basis van Malinese en Duitse troepen, ongeveer 150 kilometer ten noorden van Gao. De aanslag is de tweede deze week. Maandag raakten zes Franse militairen gewond, ook bij de ontploffing van een bomauto.

Juist vorige maand besloot Duitsland haar bijdrage aan de MINUSMA-missie in Mali met tenminste een jaar te verlengen.

Bron: Tageschau.de

Robin flikt het ‘m: 211 kilometer!

Het is korporaal van de mariniers Robin Imthorn (36) gelukt. Hij liep in vijf dagen vijf marathons en haalde daarmee een kleine twintigduizend euro op voor het goede doel. Met de monstertocht van 211 kilometer wil hij bovendien het taboe rondom PTSS doorbreken.  

Onder luid applaus van familie, vrienden en collega’s werd de militair, die zelf ook kampte met PTSS, dinsdag binnengehaald op de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Robin liep van Amsterdam, via Amersfoort, Ede, Nijmegen en Breda naar de Maasstad. Onderweg werd hij gesteund door andere hardlopers die stukken meeliepen. 

Het sponsorgeld gaat naar de Stichting Surfivor, die zich bezighoudt met surftherapie voor veteranen en hulpverleners met PTSS. Maar ook naar de Stichting PTSS, die hulp biedt aan militairen en hulpverleners die het door het uitoefenen van hun werk hebben opgelopen. En een deel is gereserveerd voor Commando Family Support. Deze foundation biedt een tijdelijk en urgent vangnet voor militairen met de stoornis, en hun gezinnen.

Morgen is het Veteranendag!

Geen nationaal defilé, medaille-uitreikingen, manifestaties en andere publieksmomenten. Morgen vindt Veteranendag opnieuw in afgeslankte vorm én digitaal plaats. Maar waar het om gaat is dat veteranen in de spotlights worden gezet. En daar brengt zelfs het coronavirus niets tegenin!

“Niet alleen herinneringen daar begraven. Ik denk nog elke dag aan toen, ook al is het jaren later. Want ik ging door de hel op aarde. Maar we gingen samen. Met m’n kameraden.” Het is dit stukje songtekst over kameraadschap dat zanger Snelle schreef op basis van gesprekken met veteraan Luuk Elshout, die gewond raakte in Afghanistan.

Samen met andere artiesten onder wie Claudia de Breij en Stef Bos brengt Snelle op Veteranendag een ode aan de ruim 111.000 Nederlandse veteranen. De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ ondersteunt hen. Ook Bos heeft voor deze gelegenheid een speciaal nummer geschreven, dat dan voor het eerst ten gehore wordt gebracht. 

De festiviteiten starten zaterdag om 13.00 uur in de Koninklijke Schouwburg, waar naast muziek ook ruimte is voor video’s en toespraken. Zo vertellen enkele veteranen over hun uitzendervaring en de tijd daarna terug in Nederland. Het programma wordt live uitgezonden door de NOS. Naast de ruim zestig veteranen zijn ook prominenten aanwezig onder wie premier Mark Rutte, Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en Koning Willem-Alexander. 

Vanaf 17.00 uur wordt het programma ‘Ode aan de Veteranen’ opgenomen, dat op 4 juli wordt uitgezonden door Omroep Max. In deze uitzending doen verschillende oud-militairen hun verhaal. Onder wie twee Molukse veteranen en een echtpaar dat samen naar Sarajevo werd uitgezonden tijdens de Balkancrisis en daar “aardig wat beschadigingen hebben opgelopen.”  

Bron: Defensie

Friese F-16's met pensioen

De F-16's van vliegbasis Leeuwarden hebben dinsdag afscheid genomen van de provincie Friesland. Dat deden drie van de gevechtsvliegtuigen door twee keer de route van de Elfstedentocht te vliegen. Vanuit een vierde toestel werden foto's gemaakt. 

De op de vliegbasis gestationeerde vliegtuigen zijn overbodig geworden door de komst van de F-35. Vanaf 1 juli, na het ceremoniële einde, vertrekken de toestellen naar vliegbasis Volkel. Daar blijven ze tot 2024 operationeel. De resterende F-16 vliegers en het grondpersoneel verhuizen mee. 

Op Leeuwarden zijn dan alleen nog F-35's gestationeerd. Later dit jaar worden ook de nieuw afgeleverde onbemande MQ-9 toestellen op de Friese basis verwacht. 

De F-16 is in Leeuwarden gestationeerd sinds 1979. Op 7 juni van dat jaar landde de eerste Nederlandse F-16, de J-259, op zijn nieuwe thuisbasis. Ook toen vloog het toestel, samen met twee Starfighters en twee NF-5 straaljagers, de Elfstedenroute.

Bron: Defensie. Foto: adjudant Arnoud Schoor

TenneT zoekt op zee naar explosieven

Netbeheerder TenneT laat op de zeebodem voor de kust bij Wijk aan Zee onderzoek doen naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De marine ruimt het explosieve materiaal dat wordt gevonden op een later moment in één keer.

Na de oorlog werd overgebleven munitie in zee gedumpt. Omdat TenneT bij Wijk aan Zee kabels wil leggen voor de windparken Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha) is het belangrijk eerst onderzoek te doen naar mogelijke explosieven. Dat gebeurt met magnetische sensoren. Die zijn getrokken door het gebied waar de kabels moeten komen. Dat leverde 6.500 potentiële plaatsen op waar explosieven zouden kunnen liggen. Uiteindelijk moeten 170 plekken visueel geïnspecteerd worden door duikers. Er zijn al twee explosieven gevonden. 

Bron: ANP

Vliegkampschip Ford ondergaat explosieve test

De Amerikaanse marine heeft bij vliegkampschip Gerald R. Ford een grote hoeveelheid explosieven tot ontploffing gebracht. De test werd gedaan om te onderzoeken hoe kwetsbaar het schip is bij een aanval. De ontploffing was vergelijkbaar met een aardbeving met een kracht van 3.9 op de schaal van Richter.

De test werd vorige week vrijdag uitgevoerd op de Atlantische Oceaan bij Florida. De zogenoemde Full Ship Shock Trials worden gedaan, omdat de Ford het eerste schip is van de gelijknamige klasse en zo voor alle schepen van hetzelfde ontwerp bepaald kan worden of de schepen na een aanval nog kunnen functioneren. 

Het schip is in dienst sinds 2017 en geldt als een van de modernste Amerikaanse oorlogsschepen. Volgens de planning wordt het elf miljard euro kostende schip drie keer aan deze explosieve tests onderworpen al sluit de US Navy niet uit dat twee keer voldoende is. Op de foto het schip en de reusachtige waterkolom die door de explosieven werd veroorzaakt. Hoe groot die is, blijkt wel uit het feit dat USS Gerald R. Ford 337 meter lang is. 

Bron: Amerikaanse strijdkrachten

Kamp van Koningsbrugge op herhaling

Er komt een tweede seizoen van het televisieprogramma Kamp van Koningsbrugge. Net als vorig jaar volgen vijftien gewone burgers de loodzware opleiding tot commando. De zoektocht naar de kandidaten is gestart.

Het eerste seizoen van Kamp van Koningsbrugge begon oktober vorig jaar. In acht afleveringen was te zien hoe de deelnemers tot het uiterste moesten gaan om de opdrachten van instructeurs Dai en Ray met succes uit te voeren. Bij iedere opdracht moesten ze laten zien mentaal en fysiek ijzersterk te zijn. De programmamakers roepen iedereen die deze uitdaging aandurft op om zich aan te melden voor seizoen twee. Dat kan via de website tinyurl.com/kampvankoningsbrugge2. 

Bron: Defensie

Marechaussee rijdt vluchtende Belg klem

Een Belgische automobilist is dinsdag na een achtervolging klemgereden door de Koninklijke Marechaussee. Dat gebeurde op de N69 bij Valkenswaard. De 22-jarige bestuurder is aangehouden. Hij had geen rijbewijs en was onder invloed van verdovende middelen.

Marechaussees wilden de Belgische auto met drie inzittenden aanhouden, maar de bestuurder negeerde het stopteken en ging er vandoor. Hierop zette de KMar de achtervolging in. De Belg reed 115 kilometer per uur, waar zestig was toegestaan. Ook haalde hij allerlei gevaarlijke inhaalmanoeuvres uit. In Valkenswaard werd het voertuig klemgereden, waarop de bestuurder werd aangehouden.

Bron: Defensie

Militairen klaargestoomd voor snelle reactiemacht

Militairen van 13 Lichte Brigade en DGLC bereiden zich de komende weken in de Marnewaard voor op de deelname aan de NATO Very High Readiness Joint Task Force.

Deze snel inzetbare eenheid kan in voorkomend geval snel ontplooien naar een crisisgebied. 13 Lichte Brigade levert in 2022-2023 een aantal eenheden voor deze eenheid. Het gaat om 17 Pantserinfanterie Bataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, 13 Herstelcompagnie, 41 Pantsergeniebataljon en 13 Geneeskundige Compagnie. Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando is met 13 Luchtverdedigingsbatterij 'Ypenburg' van de partij. Samen vormen ze 17 (NLD) Battlegroup. Deze eenheid wordt bij inzet een onderdeel van de Duitse Panzergrenadierbrigade 37.

Bron: Defensie

F-35's Queen Elizabeth in actie boven Syrië en Irak

Engelse en Amerikaanse F-35's zijn vanaf vliegkampschip HMS Queen Elizabeth in de Zwarte Zee ingezet voor aanvallen tegen doelen van ISIS en Syrië en Irak. De Queen Elizabeth beschikt over 18 F-35's.

De Lightnings van het 617 Dambusters Squadron van de Britse luchtmacht en VMFA-211 'Wake Island Avengers' van het Amerikaanse Korps Mariniers keerden veilig terug na hun missies. De toestellen worden ingezet voor de Britse operatie Shader en de Amerikaanse operatie Inherent Resolve.

Bron: Royal Navy