Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken weer mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Even niet

Op de KMA zijn de cadetten vaak druk met hun studie. Maar tijdens de maatschappelijke dienstverleningsdag even niet. Maandag werden schoenen ingezameld voor het Leger des Heils. Deze foto is van sergeant Aaron Zwaal. 

Zonnig

Sergeant Jasper Verolme fotografeerde onlangs in Willemstad een heerlijk kleurig plaatje van Zr.Ms. Pelikaan. Het ondersteuningsschip voor de West was op weg naar haar ligplaats op Marinebasis Parera.

Markant afscheid

Sergeant-1 Cristian Schrik legde deze F-16’s in historische kleuren en bestickering vast, net voordat ze afscheid zouden nemen van hun thuisbasis Leeuwarden. Door de komst van steeds meer F-35 Lightning II gevechtsvliegtuigen vinden F-16 operaties per 1 juli vanaf vliegbasis Volkel plaats. 

Adelaar

Nog een foto van het afscheid op Leeuwarden. Om dit moment in de geschiedenis te markeren, werd het symbool van de luchtmacht niet vergeten. Hoe toepasselijk: de adelaar zitten op een pitotbuis. 

Beleefd

Op weg naar Japan wordt er op volle zee uiteraard geoefend. Fly en cross deck operations komen met regelmaat voor bij de Britse Carrier Strike Group. De deelnemende Zr.Ms. Evertsen kreeg onlangs bezoek van de boordhelikopter van het Engelse fregat HMS Richmond. Dat was om het ‘oplanden’ te beoefenen (het landen van een heli op een dek) én de commandant van de Richmond voor een beleefdheidsbezoek af te zetten. Foto: Zr.Ms. Evertsen.  

Dankbaar

Korporaal Gregory Frény maakte deze mooie compositie van één van de Air Medals, die onlangs aan Nederlandse F-16 vliegers werden uitgereikt. Zij kregen de hoge Amerikaanse onderscheiding vanwege hun inzet in de strijd tegen IS in Irak en Syrië.