Tekst kapitein Jessica Bode

Eerste gevechtsvliegtuig bijgetankt door onbemande tanker

Voor het eerst in de geschiedenis is een gevechtsvliegtuig in de lucht bijgetankt door een onbemande tanker. Het resultaat van een samenwerking tussen de Amerikaanse marine en vliegtuigfabrikant Boeing.

Hoofdrolspelers tijdens de bijzondere vlucht waren de bemande F/A-18 Super Hornet en een onbemande MQ-25 Stingray. Bij de testvlucht manoeuvreerde de vlieger van de Super Hornet zichzelf eerst achter de drone om te kijken of er sprake was van onverwachte luchtwervelingen die het tanken in de weg zouden kunnen staan. Nadat het sein ‘veilig' was gegeven, rolde de tankslang van de MQ-25 uit. De vlieger stuurde vervolgens de vulbuis van zijn toestel in het 'mandje' van het tankvliegtuig en zo werd de brandstof overgepompt.

Deze eerste échte tankmissie werd voorafgegaan door tientallen vluchten van de drone en talloze simulatoruren om alles voor te bereiden en uit te proberen. De Amerikaanse marine plant de aanschaf van 72 Stingrays die worden gestationeerd op vliegkampschepen of operaties vanaf land kunnen ondersteunen. 

Bron: Boeing.

Camp Marmal in Afghaanse handen

De Duitse generaal Ansgar Meyer heeft deze week de sleutels van Camp Marmal in Afghanistan symbolisch overgedragen aan zijn Afghaanse collega generaal Mohammed Saheer Nasari. De overdracht is een gevolg van het vertrek van de NAVO aldaar. 

Aan de ceremonie ging een uitgebreide 'hand-over, take-over' van enkele weken vooraf. Daarbij kregen de Afghanen uitgebreide informatie en instructies over alle voorzieningen op het kamp, zodat ze er na het vertrek van de Duitsers mee uit de voeten kunnen. 
Camp Marmal is in de afgelopen vijftien jaar het tijdelijke 'thuis' geweest voor militairen uit soms wel 21 landen. Ook de Nederlanders waren op Camp Marmal gestationeerd. 

Bron: Bundeswehr.
 

Nederlandse hulp voor Suriname

400 Geneeskundig Bataljon van de landmacht en de Defensie farmaceutische dienst produceren momenteel in Suriname medicinale zuurstof voor coronapatiënten.

In het land geldt ‘code zwart’ vanwege het hoge aantal besmettingen en tekort aan medicinale zuurstof. Dat wordt geproduceerd onder leiding van apotheker kapitein Daan de Jong met behulp van twee zuurstofconcentratoren. Deze apparaten worden normaal gesproken gebruikt worden in een role 2 veldhospitaal. 

Naast de zuurstofcontainers is er ook een vijfkoppig team afgereisd naar Paramaribo. De militairen blijven er tot medio volgende week. Zij leren het medisch personeel aldaar hoe ze de apparatuur de komende drie maanden kunnen gebruiken.

Bron: Defensie

Inschrijving innovatie competitie gestart

De inschrijving voor de Defensie Innovatie Competitie is deze week gestart. Met deze wedstrijd wil Defensie bedrijven uitdagen om met nieuwe, innovatieve ideeën te komen. Voor de winnaar ligt een geldbedrag van tweehonderdduizend euro klaar. 

De knappe koppen moeten zich wel aan het thema ‘advanced maintenance’ (geavanceerd onderhoud) houden. Het doel hiervan is het onderhoud aan voer- en vaartuigen efficiënter en effectiever te maken, zodat de kans op problemen kleiner wordt en de betrouwbaarheid dus toeneemt.

De Defensie Innovatie Competitie wordt al sinds 2009 gehouden. Vorig jaar deden 25 bedrijven en startups mee. Door hun creativiteit en mogelijkheden te benutten, kan Defensie bijblijven in de snelle technologische ontwikkelingen. Het geldbedrag is bedoeld het winnende idee verder te ontwikkelen. 

Bron: Defensie 

Nieuw Role 2 ziekenhuis voor Belgen

Onze Belgische collega's hebben voor de eerste keer hun nieuwe role 2 ziekenhuis opgebouwd. Dat gebeurde in Leopoldsburg. Tot nu toe bestond het nieuwe ziekenhuis alleen nog maar op de tekentafel. Het nieuwe veldhospitaal moet in 2026 operationeel zijn.

Volgens de directeur van de oefening, majoor-apotheker Quentin Ledure, was het voor iedereen een nieuwe ervaring. “Slechts acht medewerkers hebben een training gehad bij het bedrijf dat het ziekenhuis levert. De eerste keer opbouwen, inrichten en weer afbreken duurde dan ook drie weken.”

Uiteindelijk moet het hospitaal in 72 uur operationeel kunnen zijn. En dat is nog niet zo eenvoudig want de role 2 bestaat uit 62 tenten met een oppervlakte van 8.400 vierkante meter. Er zijn operatiekamers, faciliteiten voor fysiotherapie en radiologie, maar ook ruimte voor de tandarts, tandchirurg en voor mentale ondersteuning.  Bij elkaar wegen de tenten ruim tweehonderd ton en worden vervoerd door 32 vrachtwagens met aanhangers. Daar komt dan nog eens het medische materiaal bij.

Het nieuwe ziekenhuis voldoet aan de NAVO-normen en beschikt over hoogwaardige technologie. Zo kan een chirurg via een videoverbinding de assistentie inroepen van collega's in het militair hospitaal en kunnen de beelden van radiologie gelijk worden doorgestuurd. 

Bron: Belgische strijdkrachten

Bronzen Leeuw-drager Jacques Brijl overleden

Op 94-jarige leeftijd is luitenant-kolonel b.d. Jacques Brijl overleden. Hij was niet alleen bekend vanwege zijn militaire optreden, maar vooral omdat de overste zich inzette voor veteranen.

De afgelopen tien jaar zorgde Brijl ervoor dat oud-militairen, die nooit een onderscheiding kregen voor militaire inzet, toch de medaille kregen waar ze recht op hadden. Wanneer de veteranen zelf of hun nabestaanden bij hem aanklopte met een hulpvraag, dan doorzocht hij de archieven, stelde een aanvraag op en diende die in. Waar mogelijk reikte Brijl de dan alsnog ontvangen onderscheidingen zelf uit. Voor dit werk werd hij onderscheiden met het Ereteken voor verdienste in goud. 

Dat Brijl maatschappelijk zeer betrokken was, blijkt wel uit het feit dat hij in 2003 een koninklijke onderscheiding kreeg. Deze ontving hij voor zijn inzet voor onder meer Terre des Hommes.

Bron: Defensie

Hoe een lekke band nieuws werd

Stel je vliegt boven de Middellandse Zee met je F-35 en krijgt een technisch probleem. Kan gebeuren. De Amerikaanse vlieger van de U.S. Marine Corps die dit overkwam wist zijn toestel, afkomstig van het Britse vliegkampschip HMS Queen Elizabeth, zonder problemen keurig aan de grond te zetten op de luchthaven van Ibiza. Maar de voorzorgslanding werd opgemerkt en dankzij social media tóch nieuws.

De vlucht van de Amerikaan werd gevolgd door luchtvaartliefhebbers. Een van hen deelde het bericht over de F-35 via twitter, waarna andere liefhebbers de kist op het vliegveld van Ibiza fotografeerden. Op de foto is duidelijk te zien dat de linker band leeg is. 

Het 'nieuws' vond zijn weg via social media naar de reguliere pers die over het voorval publiceerde. En die berichtgeving werd onder het motto 'transparantie' slim opgepakt door de Britse strijdkrachten. Eerst liet het 99 Squadron van de Royal Air Force via een tweetje weten dat een van hun C-17 transportvliegtuigen onderdelen voor de F-35 naar Ibiza had gebracht. En dinsdag stuurde de commandant van de UK Carrier Strike Group het veelzeggende twitterbericht 'eighteen jets once again' de wereld in waarmee hij liet weten dat de F-35 gerepareerd was en van Ibiza naar het schip was overgevlogen. 

Bron: social media.

Luchtmacht houdt digitale open week

Grootschalige open dagen bij Defensie zijn nog steeds niet mogelijk, daarom bedacht de luchtmacht een alternatief; de week van de luchtmacht.

Afgelopen week verzorgde telkens een van de vliegbases op Instagram een interessant programma met informatie over de luchtmacht en tal van andere zaken. Bezoekers konden ook vragen stellen. Eindhoven, Leeuwarden, Woensdrecht en Gilze-Rijen deden aan het programma mee. Morgen sluit Volkel de rij.

De Instagrampagina biedt de bezoekers een breed programma, waaronder een meet and greet. Voor de 17-jarige scholier Bas uit Venraij de kans om onderhoudstechnicus Dion van 298 squadron het hemd van het lijf te vragen. De Chinook-monteur kreeg te maken met vragen als 'waarom bent je bij de luchtmacht gaan werken' en 'wat is je vooral bijgebleven van je opleiding'.

Op de vraag wat zijn grootste uitdagingen tot nu toe zijn geweest, noemde Dion zijn uitzendingen naar Mali. “Die zijn voor jezelf en je thuisfront best wel pittig zijn omdat je iedereen achterlaat.” Maar hij vond ook dat een uitzending erg leuk is vanwege het avontuur en het feit dat je de collega’s beter leert kennen. 

Bron: Defensie