Tekst Evert Brouwer/Martin Zijlstra

Holland aangekomen in Caribisch gebied

Met saluutschoten heeft Zr.Ms. Holland zijn opwachting gemaakt in Curaçao. Het ocean-going patrol vessel is het nieuwe stationsschip. Het was 13 mei vertrokken uit de haven van Den Helder. Het saluut, gericht aan de Koninkrijksvlag en de Commandant Zeemacht in het Caribisch gebied, werd vanaf Fort Krommelijn op het eiland beantwoord met 21 saluutschoten. 

De uitwisseling van saluutschoten is een vast onderdeel van het ceremonieel bij de aankomst van een stationsschip. Het schip wordt in het gebied ingezet voor operaties tegen terrorisme en piraterij en bij de drugsbestrijding. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de partners in het gebied. Het besluit om de Holland aan te wijzen als nieuw stationsschip was nodig nadat Zr.Ms. Groningen terug naar Nederland moest door technische problemen. 
Bron: Defensie 

Explosieve scooter

De Explosieven Opruimingsdienst is deze week ingezet in Kerkrade. Daar was bij de berging van een appartementencomplex een gestolen scooter aangetroffen met een mogelijk explosief. De politie schakelde de EOD in die het explosief verwijderde en op een veilige plek tot ontploffing bracht.

De scooter stond in een gang bij de berging in de weg. Toen bewoners hierom de politie waarschuwden, stelde die een onderzoek in naar de onbeheerd gelaten tweewieler en zag het explosief. Hierop werd de straat tijdelijk afgezet, het complex hoefde niet te worden ontruimd. Nadat de EOD het explosief had verwijderd, nam de politie de scooter mee voor onderzoek.

Bron: 1Limburg

Marechaussee houdt gezochte Turk aan

De marechaussee heeft maandag een man uit Turkije aangehouden die in eigen land nog 24 jaar gevangenisstraf uit moet zitten. Hij werd aangehouden toen hij bij een controle op de A67 bij Venlo geen geldig reisdocument kon tonen. Op de brigade in Venlo werd zijn identiteit vastgesteld en bleek dat hij nog een lange celstraf in Turkije te goed had.

Toen de marechaussees de man op de brigade fouilleerden vonden ze een valse identiteitskaart uit Bulgarije. Pas nadat vingerafdrukken werden gemaakt, bleek wie hij écht was. Maar toen werd ook ontdekt dat de Turkse autoriteiten hem zochten in verband met de nog uit te zitten gevangenisstraf. Hij is hierop ingesloten, de rechter buigt zich over een mogelijke uitlevering aan Turkije.

Op Schiphol deed zich deze week een vergelijkbaar voorval voor (foto). Daar ging het om een Nederlander die in een auto met Duits kenteken reed. Bij een controle toonde hij een vals Frans paspoort en ging er vandoor toen dat werd ontdekt. Twee marechaussees achtervolgden hem en wisten hem te overmeesteren. Bij verder onderzoek bleek dat hij in Nederland nog 1600 euro boete en 43 dagen cel had uitstaan en in Duitsland zelfs nog 15 jaar gevangenisstraf. Hij zit vast in afwachting van eventuele uitlevering aan Duitsland.

Bron: Defensie

CargoHarc-team vindt 300 kilo cocaïne

Het zogenoemde CargoHarc-team heeft op Schiphol tussen een lading bloemen 300 kilogram cocaïne gevonden. De drugs waren afkomstig uit Ecuador en zaten verstopt in vijf dozen met bloemen. Ze zijn in beslag genomen en overgedragen aan de marechaussee.

De cocaïne werd ontdekt toen opviel dat de dozen met bloemen erg zwaar waren. Het komt volgens een woordvoerder van de marechaussee vaker voor dat drugs in zendingen bloemen worden verstopt. "Begin maart werd nog 100 kilo cocaïne gevonden in een lading bloemen op Maastricht Aachen Airport." Naar aanleiding van de vondst op Schiphol wordt een onderzoek opgestart. De drugs worden vernietigd. 

Het CargoHarc-team is een samenwerkingsverband van douane, Koninklijke Marechaussee en de FIOD.

Bron: Noord-Hollands Dagblad

Nederland koopt radars voor Noorwegen

Defensie tekende deze week een contract voor de aanschaf van vijf Multi Mission Radar-systemen voor Noorwegen. De levering van de radars door Thales vindt plaats in 2023-2024. De order is een aanvulling op een eerdere bestelling voor Nederland zelf voor 9 radars. Die arriveren tussen eind 2022 en eind  2024. 

In het contract met Thales is ook opgenomen dat Noorwegen er mogelijk nog drie extra wil hebben. Naast het contract voor de aanschaf, is ook de eigendomsoverdracht van de systemen aan Noorwegen en de financiële afwikkeling tussen beide landen geregeld. 

De Multi Mission Radar is de meest flexibele en compacte radar in zijn soort en heeft veel mogelijkheden. De radar kan bijvoorbeeld verschillende taken tegelijk uitvoeren. Door het compacte ontwerp kan het ook gemakkelijk en snel worden verplaatst.

Bron: Defensie

Militairen vaccineren burgers

Vanaf maandag helpen 16 militairen van de Luchtmobiele Brigade bij het vaccineren van burgers tegen COVID-19. De militairen gaan aan de slag op vaccinatielocaties in Arnhem en Barneveld. Defensie zet de militairen in op verzoek van de GGD.

De inzet van militairen op de priklocaties loopt in principe tot 4 juli. Een deel van het ingezette personeel vaccineert daadwerkelijk, anderen ondersteunen bij de opvang en begeleiding van de burgers op de priklocaties. De militairen die prikken zijn hiervoor speciaal opgeleid bij het Defensie Geneeskundig Opleidings- en Trainingscentrum. De inzet van de militairen maakt deel uit van het streven van minister De Jonge van VWS om het aantal vaccinaties uit te breiden naar 2 miljoen per week in juni.

Deze week is Defensie ook begonnen met het vaccineren van het eigen personeel (zie hiervoor elders in deze Defensiekrant). Voor hulp aan de burgerinstanties staan sinds januari 1000 militairen ter beschikking  voor zowel test- als vaccinatielocaties.  Na de eerdere inzet op COVID-testlocaties zet Defensie nu voor het eerst militairen in voor het daadwerkelijk vaccineren van de bevolking.

Bron: Defensie

Amerikaans schip naar Vietnam

De Verenigde Staten dragen binnenkort het kustwachtschip John Midgett over aan Vietnam. Het is het tweede patrouilleschip dat de VS aan het land verkoopt. Bijzonder omdat beide landen in de jaren 60 met elkaar in oorlog waren. Maar, omdat de verhoudingen de afgelopen jaren sterk zijn verbeterd, staat niets de verkoop in de weg. 

Het schip is inmiddels in onderhoud geweest, overgeschilderd en voorzien van de Vietnamese vlag op de schoorsteen. Behalve het 76mm-kanon zijn alle hoofdwapens en enkele radarsystemen verwijderd. De Midgett is een schip van de Hamiltonklasse en dateert uit de jaren 70 van de vorige eeuw. De Verenigde Staten hebben in totaal 12 kustwachtschepen van dit type, die geleidelijk worden ontmanteld of zoals nu overgedragen aan andere landen. 

In 2017 kochten de Vietnamezen het zusterschip Morgenthau, maar toen werd er weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Saillant detail: de Morgenthau was tijdens de Vietnam-oorlog bijzonder actief in de strijd tegen de Vietcong en het toenmalige Noord-Vietnam.

Bron: Vietnamese strijdkrachten

Legende zwemt verder

Sportnieuws vanuit het Verenigd Koninkrijk, want de levende legende en oud-marinier Mark Ormrod gaat vandaag het water in om 1000 meter in open water te zwemmen, een prestatie die £400.000 oplevert voor een goed doel. Eerder dit jaar rende hij ondanks zijn handicap 5 kilometer, wat al goed was voor £250.000. 

Bijzonder? Wel degelijk! Ormrod (37) verloor in 2007 bij een aanslag in Afghanistan beide benen én een arm. Om na zijn amputaties te kunnen zwemmen, moest hij een geheel nieuwe techniek ontwikkelen. Hij moet daarbij altijd zuurstof in zijn longen houden om letterlijk het hoofd boven water te houden. In zee blijkt echter het tegenovergestelde en ‘zweeft’ hij juist op het zoute water. Een wetsuit bracht uitkomst en niemand die eraan twijfelt dat Ormrod deze mijlpaal gaat halen.

Bron: REORGCharity

Eremetaal voor Korea-veteraan

De 94-jarige kolonel buiten dienst Ralph Puckett Jr. heeft dik 70 jaar na zijn heldhaftig optreden in Korea de Medal of Honor ontvangen uit handen van de Amerikaanse president Joe Biden.

De toen jonge luitenant, net van de militaire academie van de landmacht, wist in november 1950 met de Eighth Army Ranger Company ondanks hevig vijandelijk vuur ‘Heuvel 205’ in Unsan, Noord-Korea, in te nemen. Het was een belangrijk strategisch punt dat over de Chongchon-rivier uitkeek. 

Later, tijdens een Chinese tegenaanval, raakte Puckett ernstig gewond. Ondanks zijn bevel hem achter te laten, wisten de Rangers hun commandant in veiligheid te brengen. De kolonel ontving voor zijn buitengewone inzet in Korea en Vietnam al eerder tweemaal het Distinguished Service Cross.

Bron: US Army. Foto: Sergeant Henry Villarama.
 

Genisten renoveren onderduikershol

Negen militairen van 102 Constructiecompagnie uit Wezep helpen sinds woensdag bij het opknappen van het onderduikershol in Nieuwlande in Drenthe. Op deze plek zaten in de Tweede Wereldoorlog onderduikers verstopt, onder wie de bekende verzetsleider Johannes Post.

De renovatie is nodig omdat het houtwerk al een tijdje in slechte staat is en vervangen moet worden. Volgens beheerder Henk Zuidema is het opknapwerk hard nodig. "Zeven jaar geleden is de plek opnieuw gebouwd, destijds ook met behulp van Defensie. Inmiddels zijn de planken zo verrot dat ze aan vervanging toe zijn."
Korporaal-timmerman Friso van Veen van '102' is blij met de klus. Voor ons is dit een mooi buitenkansje om te blijven oefenen en dat maakt ons werk afwisselend." Bij de renovatie wordt geïmpregneerd hout gebruikt. Volgens Van Veen zou het hout nu weer zo'n tien tot vijftien jaar mee moeten gaan. "Dat hopen we tenminste", lacht hij. 
Bron: RTV Drenthe