Tekst Martin Zijlstra

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken weer mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Verstoppertje spelen

De fotograaf die deze foto maakte, sergeant Audrequez Evans van de Amerikaanse landmacht, herkende in deze foto heel duidelijk een militair van onze luchtmobiele brigade. Maar of dat écht zo is? Uw redacteur kan het niet goed zien dankzij het uitstekende camouflagewerk. De foto werd gemaakt in Roemenië bij oefening Swift Response 21. 

Die kant uit!

Een opmerkelijke foto van sergeant-majoor Gerben van Es want het lijkt net of de vlieger van deze Cougar van de luchtmacht de weg vraagt aan zijn collega. En die lijkt te weten hoe de Cougar het beste kan taxiën of vliegen. Niets is minder waar. Het is gewoon een gesprek tussen collega's op het platform van Vliegbasis Gilze-Rijen. 

In ganzenmars

Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade lopen in de richting van de plek waar de helikopter op de achtergrond ze zal oppikken. En als militairen lopen, dan hebben ze altijd de neiging om dat geordend te doen. Zelfs wanneer het gaat om een veldje 'ergens' in Roemenië midden in de oefening Falcon Response. En dus is deze actie een foto waard! De foto werd geschoten door 11 Luchtmobiele Brigade.

Kleur bekennen

Wat doe je wanneer je het enige Nederlandse schip bent in een eskader vol buitenlandse partners. Juist, je maakt de vlag nét iets groter zodat je buitenlandse vrienden allemaal zien dat je een échte Nederlander bent. Dat zal de bemanning van Zr.Ms. De Zeven Provinciën vast gedacht hebben toen ze deze enorme vlag toonden. Dat is pas écht kleur bekennen. Foto: MCS2 Nathan T. Beard.

Wolkom F-018!

Zo heette de Vliegbasis Leeuwarden zijn 10e F-35 welkom toen die deze week voor het eerst op de Friese basis landde. De spiksplinternieuwe F-35 is de 18e van de luchtmacht en werd vereeuwigd door Marcel Visser. More to come!

Kennersblik

Deze marechaussee-collega werpt een onderzoekende blik in een auto in Hoek van Holland.  Niet zo vreemd natuurlijk want de Koninklijke Marechaussee is in ons land nu eenmaal dé instantie die de grensbewaking verzorgt. MCD-fotograaf sergeant-majoor Gerben van Es legde het tafereel vorige week vast.

De tijd van het jaar

Arno Gravemaker was er als de kippen bij om de Apache gevechtshelikopter vast te leggen terwijl die boven de kleurrijke bloembollenvelden bij Biddinghuizen vloog. Een foto vol contrasten: fleurige bloembollen, groene bomen, een grijze lucht en een matgroen gecamoufleerde helikopter. Prima plaat dus!

Blik van de baas

Met een loepje onderzoekt de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens, een document. Echt óf vals? Bij zijn werkbezoek aan Hoek van Holland draaide de hoogste baas van de marechaussee een dienst mee met zijn collega's. De aandacht ging niet alleen uit naar de verificatie van documenten, er werd ook gezocht naar 'inklimmers' in vrachtwagens die bij 'de Hoek' Nederland verlaten of binnenkomen. Foto: sergeant-majoor Gerben van Es. 

Een weiland vol...

Lezer Manolito Jaarsma was donderdag in Rijswijk, gemeente Buren toen daar helikopters landden voor de Weapons Instructor Standardization. Zo te zien een fijne landingsplek met keurig gemaaid gras waar de Cougar en Chinooks comfortabel kunnen parkeren.

In the pocket

Nou, niet helemaal. Want het diploma dat deze cursist van de Koninklijke Militaire School in Ermelo zojuist heeft gekregen past écht niet de zak van zijn jasje. Gelukkig zit het diploma in een stevige koker zodat de oorkonde niet kan verkreukelen. Snel naar huis, lijstje kopen en het diploma aan de muur hangen, want niet iedereen krijgt een diploma van de KMS. Foto: korporaal Gregory Fréni.