Tekst Martin Zijlstra
Foto MCD, Royal Navy

Het avontuur is begonnen!

Zr.Ms. Evertsen is op reis, en wát voor reis! Vorige week zaterdag werd de bemanning uitgezwaaid door commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer en tal van collega's en familieleden. Op de kade emoties te over: trots, blijheid, verdriet, weemoed én misschien een heel klein beetje jaloezie omdat het fregat een fantastisch avontuur tegemoet gaat.

Marinebaas vice-admiraal Kramer bij het afscheid: “Onwijs veel plezier, stay safe en kom veilig terug allemaal”. Foto: John van Helvert.

De admiraal is trots op de deelname van ‘zijn’ Evertsen aan de reis naar het Verre Oosten en steekt dat niet onder stoelen of banken. Hij noemt het een uitdagende maar fantastische reis. Zegt: “Ondanks dat de marine best ‘in zwaar weer’ verkeert, is het tekenend voor onze professionaliteit dat wij erbij (mogen :-) ) zijn”. En in zijn afscheidswoordje voor de bemanning: “Het is heel lang geleden dat de marine zo ver weg is geweest, en eerlijk is eerlijk, ook zo lang van huis. Onwijs veel plezier, stay safe en kom veilig terug allemaal.”  

Afscheid nemen blijft een dingetje, ook al gaat het om een geweldige zeereis. Foto's: John van Helvert.

Inslingeren

Na het afscheid in Den Helder zet het fregat koers naar de Britse havenstad Portsmouth. Voor de bemanning een prima gelegenheid om weer even te wennen aan het varen. ‘Inslingeren‘ heet dat in marinetermen oftewel wennen aan de bewegingen die het fregat maakt door de golfslag. 

Die golfslag is niet mals op het relatief kleine stuk naar de overkant van het kanaal en menigeen moet écht even wennen. Matroos Mees Kuiper zegt met gevoel voor understatement: “De start van onze reis was wat stormachtig. En er waren wel veel wijzigingen. Gelukkig is er een relaxte sfeer en is het gezellig. Ik vind het mooi om de wereld te kunnen zien en tot nu toe smaakt het naar meer.”
 

Commandant kapitein-luitenant-ter-zee George Pastoor van de Evertsen heeft inmiddels al commander Hugh Botterill, de commandant van het fregat HMS Richmond op visite gehad. Foto: sergeant Jan Dijkstra.

Mantra

In Portsmouth worden de Nederlanders met open armen ontvangen, niet op de laatste plaats door commandeur Steve Moorhouse, de commandant van Carrier Strike Group 21, het eskader waar de Evertsen de komende zeven maanden deel van uit maakt. Hij laat merken blij te zijn met de bijdrage van ons land. Afgezien van Zr.Ms. Evertsen maakt ook het Amerikaanse schip USS The Sullivans deel uit van de verder Britse Carrier Strike Group. De Amerikanen leveren ook een deel van de F-35 straaljagers aan boord van het vliegkampschip HMS Queen Elizabeth. 

In een bericht aan de commandanten van The Sullivans en Evertsen heet Moorhouse de schepen en hun bemanning welkom. Hij heeft wel nog een speciale boodschap voor de opvarenden: “Wij (Britten) zijn bevoorrecht en voelen ons nederig omdat we deze tocht mogen maken en daarbij worden vergezeld door jullie, onze Amerikaanse en Nederlandse partners. Niet alles zal volgens plan verlopen. Dat gebeurt bijna nooit. Maar onze individuele en gezamenlijke training heeft ons voorbereid. Dankzij jullie kennis en inzet hebben jullie precies wat er nodig is om je aan te passen en eventuele problemen te overkomen. Mijn belangrijkste opdracht aan u is eenvoudig: begrijp je rol, doe je plicht, werk naar beste vermogen en vertrouw erop dat de mensen om je heen hetzelfde doen. Volg dit mantra, en we zullen succesvol zijn. ” 
 

Elizabeth aan boord

Op de valreep kregen de mannen en vrouwen van Carrier Strike Group 21 nog hoog bezoek. Nadat eerst de Britse minister-president Boris Johnson langs kwam in Portsmouth, landde zaterdag de Britse koningin Elizabeth met een helikopter op het vliegdek van de HMS Queen Elizabeth. Tijdens een rondgang over het reusachtige schip (66.000 ton) sprak de 95-jarige vorstin met personeel en liet zich informeren over het aanstaande avontuur. Nadat de Queen was uitgezwaaid was iedereen klaar voor vertrek en verlieten de schepen de haven van Portsmouth. 

Tijdens haar korte bezoek ontmoette de Britse koningin bemanningsleden van de het vlaggenschip HMS Queen Elizabeth.

Versterkingen

Inmiddels is er meer bekend geworden over het ‘grote avontuur‘ van Carrier Strike Group 21. Op weg naar Gibraltar doet het eskader mee aan de grote NAVO-oefening  Steadfast Defender 21 en zorgt samen met andere schepen voor de beveiliging van de strategische aanvoerroute in het oosten van de Atlantische Oceaan. Hierdoor kunnen versterkingen uit de Verenigde Staten en Canada veilig oversteken naar Europa. De Evertsen houdt zich bij Steadfast Defender 21 bezig met onderzeebootbestrijding. En is van de partij bij de ‘Photex‘, want een vloot van bijna 20 marineschepen komt niet heel vaak voor en moet uiteraard voor het nageslacht worden vereeuwigd. 

Eenmaal in de Middellandse Zee oefent het eskader met een ander vliegkampschip, de Franse Charles de Gaulle. Daarna vaart men naar het oosten. Enkele schepen, waaronder Zr.Ms. Evertsen, varen via de Bosporus de Zwarte Zee in om daar te patrouilleren en havenbezoeken af te leggen in verschillende landen. De Queen Elizabeth blijft in de Middellandse Zee en haar F-35's voeren missies uit boven IS-gebied in Syrië en Noord-Irak. 

Prachtig sfeerbeeld van de eerste week: Een stevig zeetje op weg naar Portsmouth en goed gezelschap in de vorm van een meezwemmende dolfijn. Foto: sergeant Jan Dijkstra.

Zuid-Chinese Zee

Daarna varen de schepen via het Suezkanaal en de Rode zee naar de Indische Oceaan en zetten koers naar hun 'eindbestemming' Japan. Onderweg worden opnieuw tal van landen bezocht én wordt geoefend met partners in de regio. Zr.Ms. Evertsen brengt onder meer een havenbezoek aan Indonesië. Daarna varen de schepen via de Zuid-Chinese Zee naar Japan, het keerpunt van de reis. 

Maar voorlopig is het nog niet zo ver. De schepen zijn net vertrokken uit Portsmouth en het grote avontuur begint dus nog maar net. Een unieke gelegenheid om te oefenen, samen te werken én de banden aan te halen met partners in gebieden waar de Koninklijke Marine al heel lang niet meer is geweest. Maar datzelfde geldt ook voor de Britten. Dat maakt de vaartocht van Carrier Strike Group 21 niet alleen voor de Nederlanders een bijzonder avontuur maar voor iedereen van het eskader.

Vertrek van het vlaggenschip van het eskader HMS Queen Elizabeth uit Portsmouth.