Tekst kapitein Jessica Bode
Foto sergeant Aaron Zwaal

Defensiefotograaf Aaron Zwaal aan de slag met de Wista 45VX

Sinds de introductie van de digitale camera wordt alles wat we zien en denken in beeld vastgelegd. In deze vliegensvlugge maatschappij zijn slechts luttele seconden nodig om honderden foto’s te maken. Defensiefotograaf sergeant Aaron Zwaal wilde daarom graag weer terug naar de basis en besloot negen defensieprominenten middels analoge fotografie te vereeuwigen. 

Sergeant Zwaal laat de mooiste foto’s van zijn Wista 45VX zien. Ook legt hij uit hoe deze manier van fotograferen ook alweer werkt. 

In deze aflevering richt Aaron Zwaal zijn camera op de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens. De beelden zijn natuurlijk niet digitaal, dus om ze met u te delen zijn ze op professionele wijze ingescand.

Polaroids

Naast de zwart-wit cassettes kun je in deze camera ook polaroids stoppen. Tegenwoordig is het heel hip, maar vroeger werden polaroids gebruikt als test om te controleren of de belichting goed was. Een digitale spiegelreflex is daar tegenwoordig veel makkelijker voor. De 4x5 polaroid wordt niet meer gemaakt. Ze zijn nog wel te koop, maar met vijf euro voor 1 filmsheet erg prijzig. Waarom ik ze dan toch heb gemaakt in deze fotoserie? Ik vind het leuk en nostalgisch. Bovendien kun je de foto na een paar minuten al bekijken voor de twee vellen van elkaar te trekken. Dat heb ik de geportretteerden laten doen. Alsof je een cadeautje uitpakt. Het is immers een verrassing hoe je op de foto staat.