Tekst kapitein Jessica Bode

Puur (g)oud

Een lekker stuk chocolade voor de Paasdagen is het niet, maar opmerkelijk is de vondst van een 121 jaar oude reep chocolade in blik op z’n minst. Het was een gift van koningin Victoria aan de soldaten tijdens de Tweede Boerenoorlog, die rond de eeuwwisseling in Zuid-Afrika plaats had.

Conservatoren van de Britse National Trust vonden de traktatie tijdens het catalogiseren van de bezittingen van Frances Greathead. Zij overleed vorig jaar op 100-jarige leeftijd.

De reep is gevonden in een helmkoffer uit de Boerenoorlog, op zolder van Oxburgh Hall in Norfolk. Die behoorde aan de 8e Baronet, Sir Henry Edward Paston-Bedingfeld, de vader van Frances.

De chocolade is tijdens de Boerenoorlog aan Britse troepen gegeven om het moreel te stimuleren. Veel soldaten bewaarden nadien veelal het blik, maar dit exemplaar bevat ook de reep in de originele verpakking. "Hoewel het er niet meer smakelijk uitziet en de houdbaarheidsdatum ver voorbij is, is het nog steeds compleet en een opmerkelijke vondst", zegt Anna Forrest, de curator voor cultureel erfgoed van de National Trust.

Bron: forces.net. Foto: National Trust/Victoria McKeown

‘Nederland klaploper van de NAVO’

Ondanks dat er deze kabinetsperiode 5,5 miljard euro bij is gekomen voor Defensie, verkeert de krijgsmacht in zorgwekkende staat. Dat stellen de commandanten van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee.

Geen schepen om grenzen rond Europa te bewaken. Te weinig vaartuigen om explosieven in de Noordzee te ruimen, terwijl die een groot gevaar vormen voor onder meer de visserij. Nul jachtvliegtuigen om snel in te zetten voor verdediging van bijvoorbeeld het NAVO-grondgebied. Schaarste in de IT, gebrekkig materieel en personeelstekorten. 

Minister Ank Bijleveld-Schouten pleit al langere tijd voor tenminste vier miljard euro om het tij bij Defensie te kunnen keren. Ze krijgt nu voor het eerst publiek bijval van haar operationele commandanten: vice-admiraal Rob Kramer (marine) en de luitenant-generaals Martin Wijnen (landmacht), Dennis Luyt (luchtmacht) en Hans Leijtens (marechaussee). Ze doen een boekje open in dagblad Trouw, dat vandaag een interview met het viertal heeft gepubliceerd. De militaire top zegt zich te schamen voor de magere bijdrage aan de NAVO en zich klaploper te voelen. “

De commandanten schetsen een duidelijk verhaal over hoe hun onderdelen ervoor staan, ondanks alle investeringen die het kabinet de afgelopen periode al heeft gedaan. Hun verhaal onderbouwt de noodzaak dat er in de volgende kabinetsperiode vier miljard extra nodig is om toe te groeien naar het Europees NAVO-gemiddelde”, stelt Bijleveld.

Alle vier zien ze met lede ogen hoe Nederland de eigen veiligheid voor lief neemt. Volgens Wijnen waant Nederland zich onkwetsbaar. “Mensen voelen het gewoon niet. We zitten te ver van het oosten af, te ver van het zuiden, om iets te zien van de dreigingen.”

Bron: Defensie 

CDS-in-spe krijgt natte strepen

Op 15 april wordt luitenant-generaal Onno Eichelsheim de nieuwe commandant der Strijdkrachten. Met het oog op deze wisseling van de wacht werd hij eerder deze week bevorderd tot generaal. Traditioneel maakten minister Ank Bijleveld en de vertrekkend CDS luitenant-admiraal Rob Bauer de nieuwe strepen van generaal Eichelsheim nat met bier.

Militairen bij uitvaart Bibian Mentel

Defensie levert een militaire draagploeg voor de uitvaart van de deze week overleden Paralympische topsportster Bibian Mentel. Ze wordt morgen gecremeerd in Laren. 

De militaire betrokkenheid vindt zijn oorsprong in de contacten die Mentel had met de sporters van de Invictus Games. Zo hield ze begin vorig jaar een toespraak bij een centrale training van het Nederlandse team van dit sportevenement voor gewond geraakte militairen en veteranen.

Bibian Mentel overleed maandag op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van uitzaaiingen van botkanker. Ze kreeg deze ziekte voor het eerst twintig jaar geleden met als resultaat dat haar onderbeen geamputeerd moest worden. Mentel overwon de ziekte, maar die keerde steeds weer terug. Dankzij haar vechtkracht kwam ze er telkens bovenop en won als paralympisch snowboarder drie keer goud bij de Paralympische Spelen in Sotsji (2014) en Pyeongchang (2018). 

Bron: Defensie

Eregroet voor honderdjarige veteraan

Niet iedereen wordt een eeuw oud. En niet iedere honderdjarige wordt verrast met een eindeloos lijkende stoet van militaire voertuigen van vroeger en nu. Het maakte het eeuwfeest van veteraan huzaar Klaas Appel onvergetelijk. 

Liefst 26 voertuigen waaronder de spiksplinternieuwe Scania-vrachtwagen maakten de tocht naar Enkhuizen om de honderdjarige een hart onder de riem te steken. Die genoot volgens kleindochter, defensieburger én reservist Heidie Mulder, met volle teugen. "De oproep voor een optocht voor opa bracht meer mensen op de been dan verwacht. Geweldig dat al die mensen de moeite hebben genomen om hun tijd en geld te investeren in zo’n mooi moment voor opa." Volgens haar was "opa heel gelukkig en kan hij hier lang van nagenieten."

Bron: Defensie. Foto: Heidie Mulder

Defensiemedewerkers naar Tweede Kamer

De verkiezingen zijn voorbij en de 150 zetels in de Tweede Kamer zijn verdeeld. Vijf Defensiekranten lang stelden we in totaal zeven defensiecollega's voor die probeerden een van die zetels te bemachtigen. Drie van hen slaagden daarin: de tweede-luitenants Don Ceder (ChristenUnie) en Derk Boswijk (CDA) en defensieburger Peter Valstar (VVD).

De overige vijf defensiecollega's die zich verkiesbaar hadden gesteld, wisten geen Kamerzetel te veroveren. Maar misschien krijgen ze nog een kans wanneer bij de vorming van een nieuw kabinet kamerleden van hun partij worden benoemd tot minister of staatssecretaris. In dat geval verlaten die de Tweede Kamer en worden de vrijgekomen zetels ingenomen door partijgenoten. 

Bron: Defensie

Einde missie voor 'PED-cel'

Op de Vliegbasis Leeuwarden kwam deze week een einde aan de ondersteuning van de strijd tegen ISIS door de militair analisten van 306 Squadron. In drie jaar tijd verwerkten ze meer dan vierduizend uur videomateriaal dat door de anti-ISIS-coalitie met onbemande vliegtuigen in het Midden-Oosten werd gemaakt.

De militair analisten maken deel uit van de zogenoemde PED-cel (Processing, Exploitation and Dissemination). Ze gebruikten de videobeelden om schuilplaatsen van ISIS-strijders in Irak op te sporen of locaties in Afghanistan te vinden waar de Taliban actief is. Ze verwerkten deze beelden tot inlichtingenproducten die door de coalitie onder meer werden gebruikt om doelen uit te schakelen. 

De PED-cel is in feite een voorloper van de onbemande vier MQ-9 Reaper toestellen (foto) die Defensie heeft gekocht en eind 2021 op de Vliegbasis Leeuwarden worden gestationeerd. De commandant van de eenheid, luitenant-kolonel Boudewijn Roddenhof, is trots op het werk van zijn analisten. "Naast het feit dat we een relevante bijdrage aan de coalitie hebben geleverd, hebben we ook veel geleerd. Hierdoor zijn we beter voorbereid op de komst van onze eigen toestellen."

Bron: Defensie. Foto: sergeant-majoor Ruud Mol

Evertsen onderdeel van Brits eskader

Het Britse ministerie van Defensie heeft bekend gemaakt dat het Nederlandse fregat Zr.Ms. Evertsen mee gaat met een Brits eskader. Dat vertrekt in mei richting de Oost, een reis van 20.000 zeemijl. 

"Het fregat Zr.Ms. Evertsen van de Koninklijke Marine zal zich bij de UK Carrier Strike Group voegen voor de duur van zijn eerste inzet - van de Noord-Atlantische Oceaan tot aan de Middellandse Zee, de Indische Oceaan en verder naar de Indo-Pacific", schrijft het Britse ministerie van Defensie in een verklaring.

"De taakgroep zal een reeks operaties en trainingen ondernemen met bondgenoten en partners, waaronder maritieme missies met de NAVO in het Middellandse Zeegebied en coalitieoperaties in het Midden-Oosten. Als Air Defence Frigate zal ze essentiële luchtverdedigingsbescherming bieden en luchtmissies aansturen."

Naast de deelname van de Evertsen staat ook de rest van de taakgroep nu vast. Het gaat naast vliegkampschip HMS Queen Elizabeth om de Type 45 destroyers HMS Diamond, HMS Defender en er gaan twee Type 23 fregatten mee: HMS Kent en HMS Richmond. De tankers RFA Tidespring en RFA Fort Victoria zullen de taakgroep bevoorraden.

De buitenlandse deelname bestaat uit Arleigh Burkeklasse destroyer USS The Sullivans en Zr.Ms. Evertsen. Tot slot gaan er mariniers mee, Wildcat en Merlin helikopters en natuurlijk F-35B gevechtstoestellen. Aan boord van de negen schepen zijn 3.700 mannen en vrouwen.

Bron: Marineschepen.nl

US Marines verder zonder tanks

Voor het eerst sinds de Eerste Wereldoorlog moet het Korps Mariniers van de Verenigde Staten het doen zonder tanks. Tot voor kort had het US Marine Corps er nog 452 ter beschikking. Inmiddels zijn 323 M1A1 Abrahams-tanks overgedragen aan de US Army. De rest volgt voor 2023.

Het schrappen van de tanks maakt deel uit van een complete make-over van het USMC die duurt tot 2030. Het krijgsmachtdeel moet in de toekomst snel, in kleine groepen en vooral over lange afstand inzetbaar zijn. 

Het betekent dat er nog meer zwaar materieel uit het arsenaal verdwijnt. Het aantal artilleriebataljons gaat bijvoorbeeld van 21 naar vijf. Ook het vliegend deel van de USMC krijgt klappen: er wordt bezuinigd op de F-35B en F-35C gevechtsvliegtuigen. Per squadron zouden er niet zestien, maar tien toestellen komen. Ook het aantal VH-22 Osprey tiltrotors wordt verminderd.

De omvorming heeft tot gevolg dat de komende tien jaar een reductie van twaalfduizend mariniers wordt verwacht. De bezuiniging leidt volgens het Pentagon niet tot gedwongen ontslagen. 

Bron: Marine Times. Foto: US Marine Corps (sergeant Tayler Schwamb)

Het Airborne Museum opent nieuwe tentoonstelling

Ondanks het feit dat het Airborne Museum momenteel geen bezoekers kan ontvangen, is er achter de schermen hard gewerkt aan het realiseren van de tentoonstelling ‘De Connectie: onze objecten, hun verhaal’.

In het Airborne Museum zijn honderden objecten, voorwerpen en verhalen te bewonderen. Toch is dit slechts een fractie van de totale collectie, het topje van de ijsberg. De collectie telt namelijk duizenden bijzondere stukken, maar die in depots wachten tot het moment dat ze in een tentoonstelling mogen pronken. 

Daarom bepaalt niet het museum, maar een aantal gastconservatoren tijdens deze tentoonstelling wat de bezoeker te zien krijgt. Onder wie Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem. Geert Jonker, kapitein bij de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht en de kinderburgemeester van de gemeente Renkum, Ron Smits.  

De Connectie is, vanzelfsprekend, voor iedereen te bewonderen vanaf het moment dat de Nederlandse musea hun deuren weer mogen openen.

Bron: Defensie 

Voorbereid naar Litouwen

Het Duits-Nederlandse tankbataljon heeft zich deze week op het schietterrein in het Duitse Bergen voorbereid op de NAVO-missie Enhanced Forward Presence in Litouwen. 

Een kwart van het 414 Tankbataljon bestaat uit Nederlandse militairen die zijn verdeeld over de staf, de 1e en 4e compagnie. Tot nu toe waren er door de coronacrisis alleen kleinschalige oefeningen. Na een gedegen voorbereiding op de simulator en theorielessen konden de mannen en vrouwen van het bataljon eindelijk aan de slag met de Leopards. De cavaleristen gaan in de tweede helft van 2021 naar de Baltische republiek.

Bron: Defensie

Legertop stapt op

De commandanten van alle drie de krijgsmachtdelen in Brazilië zijn dinsdag opgestapt. 

Generaal Edson Pujol (landmacht), admiraal Ilques Barbosa Junior (marine) en luitenant-generaal Antonio Carlos Moretti Bermudez (luchtmacht) gaven daarmee aan het oneens te zijn met het ontslag van hun minister van Defensie. President Jaïr Bolsonaro stuurde (reserve-generaal) Fernando Azevedo e Silva een dag eerder, samen met nog vijf ministers, de laan uit.

Voormalig kapitein Bolsonar vertrouwt, sinds zijn aantreden in januari 2019, sterk op (oud)-militairen in belangrijke kabinetsposities. De nieuwe defensieminister is dan ook weer een vertrouweling, generaal Walter Souza Braga Netto. Hij beloofde direct de strijdkrachten te reorganiseren “en de democratische vrijheden die we vandaag genieten veilig te stellen." Netto repte niet over het vertrek van de militaire commandanten en er zijn ook nog geen vervangers aangesteld.

Bron: Defensie

Nieuw fregat voor Duitse marine

De marine van onze oosterburen is sinds deze week een nieuw fregat rijker. De 'Sachsen-Anhalt' is het derde in een serie van vier fregatten van de F125-klasse. Volgens de Duitse marine een van de modernste scheepstypen ter wereld. De 'Sachsen-Anhalt' wordt in mei in dienst gesteld en ondergaat tot dat moment een intensief testprogramma.

De nieuwe fregatten zijn gebouwd door een consortium van Thyssen-Krupp Marine Systems en de Lürssen-werf. Ze zijn zodanig ontworpen dat ze indien noodzakelijk twee jaar onafhankelijk van hun thuishaven kunnen opereren. De schepen zijn ingedeeld bij het '4e Fregattengeschwader' in Wilhelmshaven. Eerder al werden de Baden-Württemberg (2019) en Nordrhein-Westfalen (2020) in dienst genomen. Het laatste schip, de Rheinland-Pfalz, volgt later dit jaar.

Bron: Bundeswehr. Foto: Bundeswehr/Brakensiek.