Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken weer mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Doorzetten

Korporaal Andrew Rep is met een net opgekomen klas op Texel voor de Eerste Maritieme Militaire Vorming. Hier vinden onder meer het introductiebivak en grensverleggende oefeningen plaats. Trefwoorden hierbij: verantwoordelijkheid nemen, initiatief tonen, samenwerken en stressbestendigheid. “Inmiddels hebben velen de nodige obstakels lichamelijk en geestelijk overwonnen”, aldus Rep.

Uitgevaren

Scheepsfotograaf Specialist 3rd Class Wade Costin nam deze foto van de USS Theodore Roosevelt op de Indische Oceaan. Het vierde vliegdekschip uit de Nimitz-klasse voegde zich bij de 7th Fleet, het grootste vooruitgeschoven vlootverband ter wereld. Momenteel bevindt de Zevende Vloot zich in de Indische Oceaan. Naast de USS Roosevelt bevinden zich momenteel nog vier andere Amerikaanse vliegdekschepen op zee. Tijdens haar tour door het Verre Oosten oefent de Amerikaanse vloot met de marines uit 35 landen.

Virtueel meegedacht

Sergeant Sjoerd Hilckmann nam deze intrigerende foto voor het online symposium ‘Wendbaar hoger onderwijs’, dat op maandag 17 mei aanstaande wordt gehouden. Het Instituut Defensie Leergangen vroeg de fotograaf mee te denken over hoe het onderwerp civiel-militaire samenwerking van de toekomst uitgebeeld kan worden. In samenwerking met de afdeling Crossmedia van het Mediacentrum Defensie werd dit het resultaat.

Bezoek met vleugels

Op vliegbasis Leeuwarden bezocht plaatsvervangend commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal-vlieger Onno Eichelsheim recent 322 Squadron en 306 MQ-9 Squadron. Uiteraard werd er een blik geworpen in de cockpit van een F-35. Sergeant Jan Dijkstra was erbij. 

Netwerken

Sergeant Aaron Zwaal was erbij toen onlangs in de Marnewaard de eerste oefening plaatsvond van het nieuwe wapen Communication and Engagement (C&E). Er werden een aantal scenario’s gedraaid, waaronder netwerken met de lokale bevolking en het vergaren van inlichtingen. Deze foto werd genomen tijdens een les Zelfhulp en Kameradenhulp.

Vakwerk

Vakwerk van fotograaf sergeant-majoor Maartje Roos. Zij portretteerde deze onderhoudsman tijdens zijn werkzaamheden aan een fonkelnieuwe CH-47F Chinook transporthelikopter. De mooi belichte plaat werd geschoten op vliegbasis Woensdrecht. 

Mond vol

Traumatische ervaringen verwerken? Een Eye Movement Desensitization and Reprocessing biedt uitkomst. In een nagebootste setting demonstreert een militair psycholoog van de Koninklijke Marine hoe dat in zijn werk gaat. Sergeant Sjoerd Hilckmann verzorgde het fotowerk. 

Grote afstand

Premier Mark Rutte, defensieminister Ank Bijleveld en plaatsvervangend commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim brachten recent een bezoek op afstand aan de troepen in de missiegebieden. Man achter de camera: sergeant Sjoerd Hilckmann.