Tekst kapitein Jessica Bode
Foto sergeant Aaron Zwaal

Defensiefotograaf Aaron Zwaal aan de slag met de Wista 45VX

Sinds de introductie van de digitale camera wordt alles wat we zien en denken in beeld vastgelegd. In deze vliegensvlugge maatschappij zijn slechts luttele seconden nodig om honderden foto’s te maken. Defensiefotograaf sergeant Aaron Zwaal wilde daarom graag weer terug naar de basis en besloot negen defensieprominenten middels analoge fotografie te vereeuwigen. 

Sergeant Zwaal laat de mooiste foto’s van zijn Wista 45VX zien. Ook legt hij uit hoe deze manier van fotograferen ook alweer werkt. 

Deze week is het de beurt aan commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer. Op de valreep gefotografeerd, want binnenkort gaat hij in Brussel aan de slag als chairman van het NATO military committee. De foto’s zijn natuurlijk niet digitaal, dus om ze met u te delen zijn ze op professionele wijze ingescand.

Scherpstellen

Als het licht goed ingesteld is en de studiosetting naar wens, dan is het tijd om scherp te stellen. Dat gaat via de loep op de achterkant van de camera. Middels dit analoge lcd-scherm kun je haarfijn scherpstellen door de lens te bewegen. Die kan praktisch alle kanten op gekanteld en geschoven worden. Daarom wordt het ook een technische camera genoemd. Door te draaien en kantelen kun je bijvoorbeeld twee onderdelen op een foto scherp krijgen, ook al zitten ze niet op dezelfde afstand van de camera. Dat is bijvoorbeeld het geval bij foto’s van de romp van een militair, waarop de medailles én het naamplaatje scherp moeten zijn. Dan moet je de lens dus zijwaarts kantelen. 

Er is een soort drill waarbij je eerst scherpstelt op het object dat het dichtst bij is. Vervolgens kantel je de lens tot het achterste object ook scherp is. Dan is wel het voorste object weer onscherp, maar als je dat blijft herhalen ontstaat een acceptabele middenweg. Met het kantelen van de lens kun je er juist ook voor kiezen om onderdelen extra onscherp te maken.