Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken weer mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Niet alledaags

Dit niet-alledaags beeld komt van Anno Gravemaker. Hij legde nabij Zevenaar een zogenoemde ridge-landing van een Chinook vast, die een groep 'luchtmobiele' infanteristen oppikt. 

Hybrid Archer

Sergeant-majoor Sven Scheffers leverde een fijne reportage aan van de Cougar-helikopters van 300 Squadron, die de afgelopen weken op Zr.Ms. Rotterdam gestationeerd waren. Dat gebeurde in het kader van de oefening Hybrid Archer in het Hoge Noorden. De Rotterdam werd tijdens deze alternatieve eskaderreis vergezeld door het Multipurpose fregat Zr.Ms. Van Speijk en het Joint Logistic Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman. Morgen komt het schip aan in Rotterdam.

Volgende fase

Nog een plaatje van sergeant-majoor Scheffers. Dit keer van een Cougar die leden van het Korps Mariniers naar de volgende fase van Hybrid Archer bracht. De multinationale oefening voorzag in diverse deeltrainingen, onder meer in samenwerking met de Noorse marine.

Moeite waard

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer liet tijdens zijn recente bezoek aan het opleidingskamp van de mariniers op Texel zien dat de hoogste militair een nat pak niet schuwt. De mud crawl leverde hem naast een besmeurd gezicht ook een beloning op in de vorm van een haring en glaasje oude jenever. Sergeant Jan Dijkstra ging voor dit beeld ter plaatse.  

Taxi!

Sander Meijering nam de moeite dit beeld te schieten van een Cougar in take-off. De kist pikte op de Oirschotse Heide een groep infanteristen op van 11 Luchtmobiele Brigade..

Duizend uren

Op vliegbasis Leeuwarden werd onlangs het duizendste vlieguur van de F-35 geklokt. Tijdens een formatievlucht ter gelegenheid van dit heuglijke feit werd de vlieger van het formatiebrekende toestel ‘flightlead’. Deze titel moet worden verdiend, want de vlieger in die positie mag de leiding nemen over meerdere toestellen. Foto: sergeant Jan Dijkstra.

Nieuw kleurtje

Tabee witte T-shirts die generaties marinelui sierden. Voortaan draagt iedereen bij het varende krijgsmachtdeel een blauw shirt. Vooral voor warme klussen is deze kleur praktischer. Met name voor de dames bij wie een wit shirt weleens wat minder verhullend kon zijn. Foto: sergeant Jan Dijkstra.  

Mooi belicht

Van sergeant Aaron Zwaal is dit mooi belichte beeld van onderhoud aan een 120 mm mortier bij het Servicecentrum Klein Kaliber Wapens in Den Helder.

Te Land

Recent oefenden mariniers met de helikopters van 300 Squadron voor en op de kust van Noorwegen. In eigen land weten beide partijen elkaar ook te vinden, zoals hier in de Marnewaard. Mariniers en een AS532 Cougar samen trainend op de foto. Sergeant Jasper Verolme schoot het beeld.