Tekst kapitein Jessica Bode
Foto sergeant Aaron Zwaal

Defensiefotograaf Aaron Zwaal aan de slag met de Wista 45VX

Sinds de introductie van de digitale camera wordt alles wat we zien en denken in beeld vastgelegd. In deze vliegensvlugge maatschappij zijn slechts luttele seconden nodig om honderden foto’s te maken. Defensiefotograaf sergeant Aaron Zwaal wilde daarom graag weer terug naar de basis en besloot 9 defensieprominenten middels analoge fotografie te vereeuwigen. 

Sergeant Zwaal laat de mooiste foto’s van zijn Wista 45VX zien. Ook legt hij uit hoe deze manier van fotograferen ook alweer werkt. 

In deze tweede editie staan de foto’s van commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen centraal. Hij staat sinds 28 augustus 2019 aan het hoofd van de landmacht. Zijn foto’s zijn natuurlijk niet digitaal, dus om ze met u te delen zijn ze op professionele wijze ingescand.

2. Studio opbouwen

Dit soort camera’s werken alleen vanaf statief. Dat kost net wat meer moeite dan werken met een spiegelreflex vanuit de hand. Daarnaast is het zaak dat je een studio met flitsers opbouwt, zodat het licht goed geregeld is. Dit heeft best wat voeten in de aarde en hier ben ik zeker een half uur mee bezig. Om te testen of het licht goed is, maak ik een testfoto met een digitale camera. Een beetje valsspelen, maar je wil toch zeker weten dat het in orde is. Zo’n tijdrovende fotoshoot wil je liever niet nog een keer overdoen.

Waar komt je belangstelling voor analoge fotografie vandaan?

“De imperfectie en het rauwe beeld spreken me aan”, begint sergeant Zwaal. “Digitale fotografie is heel klinisch, heel perfect.

Bovendien kun je wel 100 foto’s in een paar seconden maken. Voor analoge fotografie moet je veel meer de tijd nemen. Minstens vijf minuten voor één foto. Je bent dan veel meer met het moment bezig en weet vooraf nooit exact wat je krijgt. Dat komt pas bij het ontwikkelen. Je werkt ook altijd vanaf statief en het resultaat is zwart-wit. Het heeft iets tijdloos. 

De interesse voor analoge fotografie deed ik op aan de foto-academie. Daar heb ik ook leren ontwikkelen, maar daar vind ik niet veel aan. Dat is telkens een herhaling van zetten, maar het hoort er wel bij.” 

De reacties van de geportretteerden, waaronder de Commandant der Strijdkrachten, zijn positief. Ze zijn met name onder de indruk van de techniek, zoals die vroeger werd toegepast. Normaal gesproken worden zij vrij vluchtig op beeld gezet, maar nu moesten ze anderhalf uur zitten voor twaalf foto's."