01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 10

Nieuwe camouflagetechniek in bad

Tekst André Twigt
Foto Sergeant Jan Dijkstra

Natte dip geeft verbluffend resultaat

Spuiter/schilder Jan Slort geldt binnen het centrum als een van de experts op het gebied van water transfer printing.

Wat spuiter Jan Slort doet lijkt wel pure magie. In een grote bak water drijft een vel printmateriaal, waaroverheen hij een kleurloze vloeistof vernevelt. Tot zover niets aan de hand. Dan dompelt Jan een gedemonteerd vuurwapen onder, waarop zich instant een perfect ogend camouflagepatroon afzet. Dit is niet één van Jan’s betere goocheltrucs, maar een demonstratie van de water transfer printing techniek.

Slort laat zien wat het Servicecentrum Klein Kaliberwapens in Den Helder nog meer kan behalve alle schietijzers van Defensie onderhouden. Het marinebedrijf is sinds kort ook gespecialiseerd in het aanbrengen van de nieuwe multicamo en het Netherlands Fractal Pattern op wapens, kijkers en desgewenst andere uitrustingsstukken.

Of die van metaal, kunststof, composiet of desnoods hout zijn, maakt niet uit. Helmen, holsters, kolven,  kniebeschermers: de dipping techniek werkt op vele oppervlakken, is zeer slijtvast en gaat mede dankzij een harde vernislaag vele jaren mee. 

Dipshop

De innovatieve transfertechniek is het kindje van Jan Slort en collega senior engineer Richard Swart. De Defensie Materieel Organisatie (DMO) wilde weten of het mogelijk is wapens en kijkers van de huidige camouflage te voorzien. Swart en Slort wilden zich hierin wel verdiepen. Het tweetal begint zijn ontdekkingstocht op internet. Al gauw komen ze in het Britse Dorcester terecht bij de aldaar gevestigde Dipshop. Dit bedrijf gebruikt lamineertechnieken om vooral auto-onderdelen te verfraaien. Swart en Slort gaan er een week in de leer. Eigenaar Steve blijkt enorm hulpvaardig. Hij brengt de Nederlanders de kneepjes van het vak bij, waarna de samenwerking een mooi staartje krijgt. 

De camo afzetten op kunststof, metaal, hout of composiet? Geen probleem.
De innovatieve transfertechniek is het kindje van engineer Richard Swart en schilder Jan Slort.

Toegepast camouflagepatroon

Voor operaties in gebieden waarin de dip-camouflages op wapens minder of niet voldoen, schreef DMO een serie spuitbussen voor, waarmee eenheden hun wapens zelf kunnen aanpassen. Van deze werkwijze zijn Jan en Richard geen voorstander. Sowieso moet je het spuiten van wapens niet overlaten aan de gebruiker, vinden zij. Daarbij heeft spuitverf invloed op de infrarood-signatuur. Liever ziet het tweetal dat wapens vroegtijdig bij het Servicecentrum worden ingeleverd om in een professionele omgeving een toegepast camouflagepatroon te ontvangen.  

Het resultaat van de ‘gedipte’ camo is verbluffend. In bosachtig gebied gaat een geweer perfect op in het landschap. Onder een bepaalde lichtval lijkt het net alsof het patroon enigszins de kleuren van de omgeving overneemt.

Zoektocht

Richard vraagt Steve namelijk om voor Defensie een volledige print-uitrusting te kopen. Alles: waterbakken, chemicaliën en niet te vergeten vele rollen folie, dat zich in combinatie met een weekmaker aan een contactoppervlak hecht. Steve komt nog een keer naar Nederland om wat aanloopproblemen op te lossen, waarna het systeem super werkt. “Tot we erachter kwamen dat in de weekmaker een schadelijk, verboden stofje zat en we op zoek moesten naar een alternatief. Dat was het begin van een twee jaar durende speurtocht.”   

De voorbewerking is zeer tijdrovend. De coating zit er in een oogwenk op, maar voordat je een wapen of holster kunt dippen, moet je ze eerst stralen en schuren. Vervolgens dient alles in de primer te worden gezet. Daarna moet je niet te lang wachten met dippen, want de hechting is het beste als de base coat nog niet helemaal is uitgehard. Aansluitend worden de wapens geserviced en weer opgebouwd. Daarna gaan ze weer als nieuw de deur uit.

Belletje

Na vele, vele teleurstellingen, gevloek en ontelbare tests vindt het tweetal uiteindelijk een alternatief dat na veel geëxperimenteer dezelfde kwaliteit oplevert als het verboden middel. Nu gaan de mannen echt aan de slag. Met vier rollen van totaal één kilometer printmateriaal komt het dippen midden vorig jaar goed op gang. Van de DMO mogen de special forces en aanverwante eenheden als eerste hun wapens laten printen. Helaas toonden tot nu toe alleen de Maritime Special Operating Forces interesse. Van landmachtzijde is nog niets vernomen. “Misschien weten ze niet dat wij deze dienst aanbieden, vermoedt Richard. Dat is jammer want het resultaat is verbluffend. Daarbij vereist de printtechniek een bepaalde vaardigheid. “Om die te behouden, moet je wel blijven dippen.”