Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Diversen

Amerikanen via Eindhoven en Rotterdam naar huis

Het materieel van 101 Combat Aviation Brigade van de Amerikaanse landmacht wordt na ruim negen maanden in Europa teruggebracht naar de Verenigde Staten. Dat gebeurt tussen 15 maart en 6 april via Vliegbasis Eindhoven en de haven van Rotterdam.

Daar wordt het materieel op een schip geladen voor de terugreis. Het gaat om 54 helikopters en 1.200 voertuigen en containers. De helikopters vliegen uit Duitsland naar de Vliegbasis Eindhoven en van daar naar de Rotterdamse Waalhaven. De voertuigen gaan voornamelijk over de weg naar Rotterdam. Het haventerrein in Rotterdam is tijdelijk militair object en wordt bewaakt door militairen van de landmacht en luchtmacht. Ons land zet ongeveer 75 militairen in voor de begeleiding van de hele operatie.

De brigade, een onderdeel van 101st Airborne Division, was in Oost-Europa gestationeerd als onderdeel van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Europa. Het systeem van roulerende Amerikaanse eenheden werd ingevoerd na de Russische annexatie van de Krim in 2014. 

101 Combat Aviation Brigade is in Europa sinds de zomer van 2020. De eenheid die de Amerikanen opvolgt als roulerende eenheid, de 1st Combat Aviation Brigade, vertrekt binnenkort naar Europa en gaat via de haven van Duinkerken naar bases in Duitsland, Polen en Letland.  

Bron: Defensie

Steviger veiligheidsbeleid noodzakelijk

Nederland moet een steviger veiligheidsbeleid voeren. Dat schrijven The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) en Instituut Clingendael in de jaarlijkse Strategische Monitor. 

In het rapport staat dat Europa meer verantwoordelijkheid moet nemen voor de eigen veiligheid en het creëren van vrede en stabiliteit in de eigen regio. Volgens de instituten zijn we nog altijd te afhankelijk van de Verenigde Staten. 

De verkiezing van president Biden mag volgens HCSS en Clingendael als een opluchting gevoeld worden, dit betekent niet dat de relatie met het land terugkeert naar die van voor 2016. Om een gelijkwaardige partner te zijn is het noodzakelijk dat de EU meer verantwoordelijkheid neemt. 

Een goede eerste stap in Nederland is om het defensiebudget te laten groeien naar het gemiddelde dat de Europese bondgenoten aan hun defensie uitgeven. Daarvoor moet het jaarlijkse budget met vier miljard euro worden verhoogd. 

Volgens defensieminister Ank Bijleveld onderstreept die conclusie in de Strategische Monitor de analyse die ze zelf maakte in haar Defensievisie 2035. Het huidige kabinet heeft met 1,7 miljard aan structurele investeringen en 1,7 miljard incidenteel weliswaar een goede eerste stap gezet, maar er is meer nodig. “We moeten niet wegkijken van de zorgwekkende toenemende dreiging in de wereld en de veranderende verhoudingen. Die moeten we onder ogen zien en daarnaar handelen.”

Bron: Defensie

Russische onderzeeboot gespot

De Britse marine heeft de vorige week een Russische onderzeeboot begeleid door Het Kanaal.

Het patrouilleschip HMS Mersey, met als thuisbasis de haven van Portsmouth, hield de Rostov na Donu nauwlettend in de gaten toen de onderzeeër van de Kiloklasse boven water het Kanaal passeerde. De diesel-aangedreven ‘sub’ van de Zwarte Zeevloot maakt een reis van de Oostzee naar de Middellandse Zee.

Het was overigens niet de eerste keer dat de Mersey een onderzeeboot heeft begeleid. Oktober vorig jaar had het schip ook dienst toen een Russische onderzeeboot het traject in omgekeerde richting volgde. 

Bron: Royal Navy

Noren verdedigen IJsland

Noorse F-35 jachtbommenwerpers zijn naar IJsland vertrokken om daar de luchtverdediging voor hun rekening te nemen. Het land beschikt zelf niet over gevechtsvliegtuigen. 

Het Noorse detachement dat met de toestellen is afgereisd naar het hoge noorden, bestaat uit 130 militairen en burgermedewerkers. Het is niet voor het eerst dat de Noren er tijdelijk vliegtuigen stationeren. In de eerste jaren dat dit gebeurde, werden er steeds F-16's op het vliegveld Keflavik (veertig kilometer van de hoofdstad Reykjavik) gestationeerd. Vorig jaar waren het voor het eerst F-35's. 

De vliegtuigen staan dag en nacht klaar om bij onraad op te stijgen. De Noren werken daarbij nauw samen met hun IJslandse collega's en worden ondersteund door het Combined Air Operations Centre van de NAVO in de Duitse plaats Uedem, en personeel van het eigen Noorse Control and Reporting Centre. 

De bondgenootschappelijke ondersteuning van IJsland bij de verdediging van het luchtruim bestaat al sinds 2008. Behalve Noorwegen hebben inmiddels nog negen andere landen tijdelijk gevechtsvliegtuigen gestationeerd op het eiland: Canada, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. 

Bron: NAVO

Vliegtuigbommen onschadelijk gemaakt

Mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee is deze week uitgevaren voor het onschadelijk maken van een vliegtuigbom. Hoewel dat op tijd gebeurde heeft een andere vliegtuigbom in het Engelse Exeter (Devon) grote schade aangericht. 

De vliegtuigbom die ten noorden van Rotterdam werd gevonden door een schipper is er een uit de Tweede Wereldoorlog met prioriteit 1. Dat betekent dat het explosief zo snel mogelijk vernietigd moet worden, omdat het een gevaar oplevert voor de scheepvaart en de visserij, vertelt luitenant-ter-zee eerste klasse en commandant van het schip, Dinant Laros.

“Explosieven uit de Tweede Wereldoorlog zijn instabiel en onvoorspelbaar. Als die verkeerd aan dek komen of vallen, dan kunnen ze zomaar ontploffen, met alle gevolgen van dien.” 

En dat zo’n explosie grote impact heeft weten ze in het Engelse Exeter. De zogenoemde Hermann van 1.000 kilo, die vorige week werd ontdekt op een bouwterrein bij een universiteit, werd door experts op professionele wijze onschadelijk gemaak. Maar ondanks die gecontroleerde ontploffing ontstond er veel schade. Ramen in de stad sneuvelden en restanten van de bom lagen overal verspreid.

Bij Rotterdam ging het er gelukkig rustiger aan toe. Voordat het explosief hier vernietigd werd, gebruikte de mijnenveger een speciaal apparaatje om zeezoogdieren in de buurt weg te jagen. “We zijn er voor de bescherming van mens en dier”, vertelt Laros. "Het apparaat stuurt een signaal dat zeezoogdieren wegjaagt, zodat dolfijnen, tuimelaars en zeehonden op ruime afstand zijn als er een explosie komt."

Bron: Defensie

Onderzoek geweldsincident Den Helder

De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar een incident op de marinebasis in Den Helder, waarbij een militair tegen zijn hoofd is geschopt. Er is inmiddels een militair aangehouden. 

Het slachtoffer raakte door de trap vorige week donderdag tijdelijk buiten bewustzijn en moest worden gereanimeerd door een collega. Het slachtoffer kwam na de reanimatie weer bij en werd later verzorgd door medisch personeel. Tegen de militair die wordt verdacht van de schop is aangifte gedaan door het slachtoffer en de commandant van beide mannen. De militair is inmiddels weer in vrijheid gesteld, maar blijft verdachte in deze zaak.

Bron: Defensie

Mariniers oefenen wak-skiën

Bij de recente Joint Artic Training in Noorwegen moesten de deelnemende mariniers niet alleen hun militaire 'skills' oefenen in het barre klimaat van Scandinavië. Ze leerden ook hoe je kunt overleven in arctische omstandigheden. 

Wat doe je bijvoorbeeld wanneer je in een wak skiet met uitrusting en al? Kijk de video voor een impressie van de oefening, die bekend staat als Ice-Breaking Drill.

Bron: Defensie. Video: Sergeant-majoor Yoran Christianen 

EOD helpt na ontploffing teststraat Bovenkarspel

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie rukte woensdag uit naar Bovenkarspel in Noord-Holland, nadat daar het gebouw van de coronateststraat door een explosief was beschadigd. 

De ontploffing vond rond zeven uur 's morgens plaats. Vijf ramen sneuvelden. Volgens de politie lag er buiten het gebouw een ontplofte metalen cilinder. De politie en EOD deden onderzoek naar het incident en stelden vast dat het om een zelfgemaakt projectiel ging. Het was trouwens niet de enige klus voor de militaire explosievenopruimingsdienst. De EOD rukte afgelopen week liefst 86 keer (!) uit na meldingen van gevonden explosieven in het land.

Bron: Defensie

Schietoefening 'snipers' eFP

De in Litouwen gestationeerde battlegroup van de enhanced Forward Presence hield afgelopen week een multinationale schietdag voor 'snipers'. De scherpschutters uit Duitsland, België, Noorwegen en Nederland wisselden ervaringen uit en deden gezamenlijk schietoefeningen.

De snipers maakten niet alleen met elkaar kennis, maar ook met elkaars wapens en verschillende uitrustingsstukken. Doel was natuurlijk om nóg beter te leren samenwerken en van elkaar te leren. De oefening eindigde met een kleine, sportieve schietcompetitie. 

Ons land draagt met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid de eFP van de NAVO in Litouwen. De multinationale battlegroup staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla.

Bron: Defensie

Verstekelingen in trailer Europoort

De  Koninklijke Marechaussee heeft gisteren in Europoort vier vreemdelingen aangetroffen die verstopt zaten in een vrachtwagentrailer. De mannen van Albanese afkomst hadden zich verschanst tussen een lading hondenvoer. 

Ook in Ritthem (Zeeland) werden die ochtend vier mannen aangetroffen in een trailer. Zij zijn vermoedelijk van Eritrese afkomst. 

Bron: Defensie

Leeuwarder F-35's doen mee aan test

F-35's van vliegbasis Leeuwarden hebben meegedaan aan een internationale demonstratie, waarbij samen met collega's uit de Verenigde Staten, van de Britse Royal Air Force en van de Poolse luchtmacht werd onderzocht welke innovaties er mogelijk zijn bij gezamenlijk optreden met NAVO-partners.

De 'Joint All-Domain Command and Control'-demonstratie bestond uit verschillende onderdelen op diverse locaties in Europa. Er werden onder meer twee scenario's tegelijkertijd uitgevoerd; bij de een voerden Amerikaanse F-15's aanvalsvluchten uit met conventionele Joint Air-to-Surface Standoff Missiles op doelen boven de Baltische Zee. Gelijktijdig vond een tweede scenario plaats rond de Amerikaanse vliegbasis Ramstein in Duitsland. Hierbij hielpen vliegtuigen de basis te beschermen tijdens een aanval door onbemande vliegtuigen en kruisraketten. Bij de verdediging van de basis werden naast Amerikaanse toestellen ook de Leeuwarder F-35's ingezet.

Volgens de Amerikaanse generaal Jeff Harrigan, commandant van de US Air Force Europe-Air Forces Africa, was de complexe demonstratie gebaseerd op situaties zoals die in het echt zouden kunnen voorkomen. "We kijken of er gebieden zijn waarbij we, door gebruik te maken van de moderne systemen in onze inventaris, kunnen innoveren bij de uitvoering van de taken."

Bron: Amerikaanse strijdkrachten. Foto: Technical Sergeant Christopher Ruano