Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken weer mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Hieperdepiep

Klas 20-04 van de Elementair Maritieme Vorming Mariniers ontving in Ede onlangs zijn opleidingsbaret. Natuurlijk werd dat gevierd met een alcoholische versnapering. Het toepasselijke beeld is van sergeant-majoor Hille Hillinga.

Ratel ratel

Een schutter van de OGRV-zuid van het Defensie Helikopter Commando ratelt er met zijn 7.62 mm MAG op los. Sergeant Jasper Verolme was onlangs getuige van een oefening in en om Fort Buitensluis in Numansdorp. De versterking maakte in vervlogen tijden deel uit van de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak. 

Komen en gaan

Dag DAF-familie en welkom Scania. Bij de Defensie Uitleen Organisatie te Stroe klikte sergeant Cinthia Nijssen onlangs deze rij splinternieuwe Scania's Gryphus. Deze worden de komende jaren gefaseerd uitgeleverd bij alle krijgsmachtdelen.

Blauw lichtje

Sergeant Cristian Schrik nam deze schitterende plaat vanaf het hoogste punt van schietterrein Mauken, nabij het Noorse Skjold. Terwijl het noorderlicht de hemel kleurde, gebruikte Schrik zijn tactische hoofdlampje om het blauwe boswachtershuisje op te laten lichten. Mauken wordt regelmatig gebruikt tijdens de Joint Arctic Training van het Korps Mariniers.     

Zoekplaatje

Eveneens in de buurt van Skjold schoot Schrik ook dit beeld van enkele mountainleaders die met ijsbijlen een bevroren waterval bedwongen. Je moet wel goed kijken, want ze zijn bijna niet te zien.

Mobiel luchttransport

Sergeant Aaron Zwaal was erbij toen op 1 maart op vliegbasis Eindhoven het Air Mobility Command voor internationaal militair luchttransport werd opgericht. Het is een van de vier nieuwe commando’s waaruit de 5e Generatie Luchtmacht straks is opgebouwd. Op de foto geeft commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt (rechts) de onderdeelsvlag over aan kolonel Jorrit de Gruyter.

'Tek pee'

Korporaal Gregory Fréni fotografeerde deze Tactical Air Control Party van de landmacht tijdens een close air supportoefening in Vredepeel. De drie man sterke en mobiele TACP bestaat uit een Joint Terminal Attack Controller, een Laser Operator en een chauffeur. Samen zijn deze functionarissen heel bedreven in gevechtsvliegtuigen naar een gronddoel leiden.  

Zelfde leest

Amerikaanse mariniers oefenen graag met de Nederlandse collega's. Dat is niet zo vreemd, want de uitrusting en drills van beide korpsen is op dezelfde leest geschoeid. Deze foto van sergeant van de mariniers Pieter Ros uit Noorwegen toont aan dat een Amerikaans Assault Amphibious Vehicle moeiteloos aan boord van een Nederlandse Landing Craft Utility past. 

Enhanced schieten

Deze foto van korporaal Michael is genomen tijdens de vorige week in Litouwen gehouden multinationale schietdag van de enhanced Forward Presence (eFP). Hieraan deden naast Nederlandse snipers ook precisieschutters uit Noorwegen, België en Duitsland mee. Naast het uitwisselen van kennis en kunde werd er tevens een kleine, vriendschappelijke competitie verschoten.  

Reünie

Een mooi plaatje laat je niet liggen, dacht sergeant Jasper Verolme toen hij in de Nieuwe Haven van Den Helder dit opmerkelijke beeld van vier M-fregatten schoot. Van links naar rechts: Zr.Ms. Van Amstel, de Portugese Bartolomeu Dias (ex-Hr.Ms. Van Nes), de Belgische Leopold 1 (ex-Hr.Ms. Karel Doorman) en Zr.Ms. Van Speijk.