Tekst kapitein Jessica Bode

Wetenschappelijk bewijs: pootjes assistentiehonden zijn schoon

Het onderzoek naar de hygiëne van assistentiehonden heeft geresulteerd in een wetenschappelijke publicatie. Oftewel; het is nu wetenschappelijk onderbouwd dat hondenpootjes schoner zijn dan voetzolen. 

Gehandicapten en veteranen met PTSS die afhankelijk zijn van een assistentiehond, zijn met de vierpotige begeleiding vaak niet welkom in medische instellingen en op sommige publieke plekken. De hygiëne zou daarmee in het geding komen. Dit trok eerder de aandacht van studente diergeneeskunde Jasmijn Vos, die haar masteronderzoek deed naar ‘poothygiëne’ van assistentiehonden. En die uitkomst wordt nu ook door andere wetenschappers gedeeld en kunt u hier lezen. 

“De publicatie is nu een middel om beleidsmakers te overtuigen​ assistentiehonden toegang te geven tot ziekenhuizen, zoals dat ook wettelijk is vastgelegd. Want dat er iets moet veranderen staat buiten kijf”, reageert majoor dr. Joris Wijnker, reservist-dierenarts en begeleider van Vos tijdens haar onderzoek. 

“Ziekenhuizen hebben naar mijn weten hierin nog geen duidelijke stappen gezet”, vervolgt hij. “Het Centraal Militair Hospitaal heeft het goed voor elkaar, maar (oud)medewerkers met een assistentiehond die worden doorverwezen naar civiele zorginstanties lopen daar nog  vaak tegen problemen aan.”

Bron: Defensie 

Corona speelt marine parten

Door een corona-uitbraak onder de bemanning van het fregat Zr.Ms. Van Amstel kan het schip niet uitvaren. Bij een controle testten 12 bemanningsleden positief. In afwachting van het bron- en contactonderzoek werd besloten niet uit te varen. De besmette bemanningsleden maken het goed.

De Van Amstel zou uitvaren voor het uitvoeren van het opwerkprogramma voor de bemanning. Dit gaat dus voorlopig niet door. Welke invloed dit heeft op de inzet van het schip is nog niet bekend, duidelijk is wel dat het opwerktraject vertraging oploopt. 

Ook de mariniers die momenteel in Noorwegen oefenen hebben last van corona. Ze waren weliswaar voor ze naar het hoge Noorden vertrokken in Nederland in quarantaine geweest en getest; desondanks bleken in Noorwegen enkele mariniers besmet. 

De mariniers zijn in Noorwegen voor een trainingscyclus gericht op het opereren onder arctische omstandigheden. Na afloop van deze training zouden ze deelnemen aan de internationale oefening Joint Viking. In verband met de risico's op besmetting door de Britse variant van het coronavirus heeft Noorwegen besloten de oefening te cancelen. 

Bron: Defensie

Captain Tom overleden

In Groot-Brittannië overleed dinsdag captain Tom Moore, de 100-jarige veteraan die vorig jaar 32 miljoen pond bij elkaar wist te brengen voor de Britse gezondheidsdienst. Moore kampte al langer met gezondheidsproblemen, maar werd zaterdag in het ziekenhuis opgenomen met corona.

Hij werd vorig jaar wereldberoemd door zijn poging 1000 pond te verdienen voor de National Health Service door 100 rondjes in zijn tuin te lopen ter gelegenheid van zijn 100ste verjaardag. Tom Moore wilde op deze manier de NHS bedanken voor de goede zorg die hij had gekregen. Het idee sloeg aan en kreeg veel aandacht. De gevolgen waren enorm: er kwamen allerlei nieuwe acties en uiteindelijk stopte de teller bij 32 miljoen pond. Voor zijn inzet werd hij geridderd door Koningin Elisabeth en erelid van het Engelse cricketteam.

Zijn overlijden leidde tot tal van reacties. De koningin condoleerde de familie, premier Boris Johnson en vele andere hoog mogendheden roemden zijn inzet. Premier Johnson noemde hem een held in de ware zin van het woord. In het Verenigd Koninkrijk is inmiddels een petitie gestart om deze veteraan uit de Tweede Wereldoorlog te eren met een postzegel. Klik hier voor meer informatie.

Bron: BBC. 

Bundeswehr helpt in Portugal

De Duitse strijdkrachten hebben een medisch team van 26 artsen en verpleegkundigen naar Portugal gestuurd om daar te helpen bij de bestrijding van de corona-pandemie. Het team vertrok woensdag vanaf de vliegbasis Wunstorf bij Hannover en blijft voorlopig drie weken in het zwaar getroffen Portugal.

De situatie in Portugal  is door de snelle verspreiding van de Britse variant van het virus aanzienlijk verslechterd waardoor de ziekenhuizen overbelast zijn. De Duitse militaire geneeskundigen worden tewerkgesteld in een burgerziekenhuis, maar een meegereisd hygiënisch team kan ook andere ziekenhuizen bijstaan.

Portugal verzocht onze oosterburen 25 januari om hulp. De volgende dag reisde een Duits militair verkenningsteam naar Lissabon om te overleggen met vertegenwoordigers van de Portugese gezondheidsautoriteiten en het ministerie van Defensie over de gevraagde hulp.  

Bron: Bundeswehr.de. 

Marechaussee vindt geladen vuurwapen

Bij een controle van een Franse auto heeft de Koninklijke Marechaussee in Eijsden in Zuid-Limburg een 27- en een 29-jarige Fransman aangehouden. Dat gebeurde na de vondst van een geladen revolver en een mes. Daarnaast hadden ze in hun auto een kleine hoeveelheid drugs.

De Franse automobilisten werden gecontroleerd in verband met het Mobiel Toezicht Veiligheid gericht op grensoverschrijdende criminaliteit en illegale grensoverschrijding. Bij de controle van de auto zagen marechaussees bij de bestuurder en de bijrijder een mes liggen. Hierop werd het voertuig grondig onderzocht waarbij meerdere patronen en lege hulzen werden gevonden. Dit was aanleiding om de twee mannen aan te houden. Omdat het vermoeden bestond dat er nog meer wapens waren verstopt, werd de auto in beslag genomen en onderzocht door forensische onderzoekers. In een apart dashboardkastje vonden zij de geladen revolver, een kleine hoeveelheid drugs en contant geld. De mannen zitten nog vast, de Marechaussee in Maastricht doet verder onderzoek. 

Bron en foto: Defensie.

Onbemande buddy voor Britse F-35's

Het Britse ministerie van Defensie heeft een contract getekend voor het ontwerp en de levering van een prototype van een onbemand gevechtsvliegtuig. Dit toestel moet F-35's begeleiden tijdens missies en kan worden uitgerust met bewapening, systemen voor elektronische oorlogsvoering of verkenningsapparatuur.

Het is voor het eerst dat de Britten zullen gaan beschikken over een onbemand toestel dat in staat is om vijandelijke vliegtuigen neer te halen zonder zelf het risico te lopen om te worden neergeschoten door de luchtafweer. Dergelijke onbemande systemen worden 'loyal wingman' genoemd en ook in andere landen ontwikkeld zoals de Verenigde Staten en Australië. Met het contract is een bedrag van 30 miljoen pond gemoeid, de overeenkomst levert onder meer 100 banen op in Noord-Ierland.

Bron en foto: Royal Air Force.

START-verdrag verlengd

De Verenigde Staten en Rusland hebben het zogenoemde 'New START'-verdrag uit 2010 met 5 jaar verlengd. START betekent 'Strategic Arms Reduction Treaty'; in het verdrag maken Amerika en Rusland afspraken over de reductie van strategische kernkoppen, raketten en bommenwerpers. 

Als het verdrag niet verlengd zou zijn, dan zou het vandaag aflopen. Gedurende het bewind van Trump zag het er lange tijd naar uit dat het verdrag niet zou worden verlengd, maar tijdens hun overleg van vorige week spraken de nieuwe Amerikaanse president Biden en zijn collega Poetin af het tóch met een periode van 5 jaar te verlengen. 

Het oorspronkelijke START-verdrag dateert uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Sindsdien is het verschillende keren verlengd of vernieuwd. De Verenigde Staten en Rusland beschikken samen over ongeveer 90 procent van de kernwapens op de wereld.

Bron: Dagblad van het Noorden. Foto: Amerikaanse strijdkrachten.

NAVO-vlootverband ruimt explosieven

Mijnenjagers van de 'Standing NATO Mine Countermeasures Group 1' hebben deze week voor de Belgische en Nederlandse kust explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog geruimd. Dit vlootverband, kort SNMCMG-1, staat sinds medio januari onder Nederlandse leiding.

Het NAVO-eskader bestond bij de zoekactie uit mijnenbestrijdingsvaartuigen uit België, Duitsland en Estland.  Naast explosieven werd voor de Belgische kust ook een oud kanon gevonden, dit was alleen te zwaar om boven water te krijgen. Vandaag arriveert het trio in de haven van Den Helder. In verband met corona mogen de bemanningsleden het terrein van de marinehaven niet verlaten. 

Maandag kiezen de schepen weer het ruime sop, dan sluiten ook Zr.Ms. Zierikzee en een Britse mijnenjager aan. De Zierikzee blijft 3 maanden bij het NAVO-vlootverband. De 5 schepen van het eskader hervatten hun zoektocht naar explosieven, eerst op de Noordzee, later op de Oostzee.

Bron: Defensie.