Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken weer mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Mauken

Leden van het Duitse Seebataillon volgen momenteel in Noorwegen de Joint Arctic Training, onder leiding van het Nederlandse Korps Mariniers. Met temperaturen ver onder nul leren zij op het oefenterrein Mauken optreden en overleven onder extreme omstandigheden. Op de foto staan zowel Duitse als Nederlandse militairen, tijdens een les camouflage in de openlucht. Fotograaf sergeant Cristian Schrik tekent voor deze mooie plaat. 

Brik in space

Toen de luchtmacht ging shoppen voor een nanosatelliet hoefde ze niet naar een of andere exotisch oord af te reizen. In onze eigen kennisstad Delft is Innovative Solutions in Space (ISISPACE) gevestigd. Deze toonaangevende firma is de ontwerper en integrator van de BRIK-II. Deze satelliet, ter grootte van twee broden, moet de luchtmacht straks gaan helpen met communicatie en informatietoepassingen. Zoals de kaarten nu zijn geschud wordt de satelliet medio maart in de Mohave woestijn door de firma Virgin Orbit gelanceerd. Fotogaaf sergeant-majoor Hille Hillinga nam een kijkje in de keuken bij ISISPACE.

Verrassing

Trouwe inzender van deze rubriek Manolito Jaarsma was maandag in Nationaal Park de Hoge Veluwe, toen hij tot zijn grote verrassing twee Apaches aan het werk zag boven stuifzandlandschap ‘De Pollen’. Het zou zomaar kunnen dat de bemanningen bezig waren met een oefening TAC EW, oftewel Tactische Elektronische Oorlogsvoering. Die begon namelijk deze week. 

Koning Winter

Sergeant-1 Melanie Beekhuis schoot dit mooie beeld van een sneeuwlandschap in de buurt van de militaire basis in het Litouwse Rukla. “Ondanks de strenge coronamaatregelen is het geen straf om hier te zijn”, aldus de algemeen militair verpleegkundige. Ook tijdens de kou vermaakt zij zich best. Melanie maakt deel uit van de bondgenootschappelijke enhanced Forward Presence (eFP), die hier op verzoek van Litouwen neerstreek. 

Oppassen!

Davy van Olst knipte deze indrukwekkende Apache gevechtshelikopter tussen Almkerk en Meeuwen. De liefhebber-van-alles-wat-vliegt had vrij van school en besloot de polder in te gaan. Iets wat hij vaker doet, aangezien de luchtmacht frequent in dit gebied laag vliegt. ”Je moet soms oppassen dat ze je auto niet raken”, overdrijft de enthousiaste spotter een beetje. 

Avondklok

Dit beeld van de Vertrekpassage Schiphol is genomen op dinsdag 26 januari, enkele minuten na het ingaan van de avondklok. Opperwachtmeester Peter Kooistra schoot de foto met daarop twee surveillerende collega’s van de Politiedienst Schiphol. Even ervoor was het nog druk met auto’s die vertrekkende reizigers wegbrachten. Na negenen was het gauw gedaan met de pret. “Treurig”, aldus Peter.

Nog eentje

Nog een beeld uit winters Litouwen, dit keer van eerste-luitenant Yair da Costa. Hij knipte het wagenpark op de basis Rukla, waar op dit moment de wisseling van de wacht tussen 45 Pantserinfanteriebataljon Oranje Gelderland en 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene plaatsvindt. 

Vroege vogel

Sergeant-1 Emiel Kremers was nabij het Brabantse Beers aan de wandel met de hond, toen hij een C-17 Globemaster van de US Air Force zag opstijgen. Dit type doet eenmaal per maand vliegbasis Volkel aan. Het mooie aan de foto is volgens de technisch specialist ‘C-130’ dat zowel de zon als de maan erop te zien zijn. 

Pakkend

Sir Schokkenbroek uit Ommen fotografeerde deze Chinook in oktober 2018. Dat is al een tijdje geleden, maar hij vindt het nog steeds een pakkende plaat vanwege de loadmaster, zittend op de achterklep.