Tekst kapitein Jessica Bode
Foto cadet-sergeant Lauren Reef

Mobiele fitnessruimte in gebruik

Tijdens vrijwel iedere missie of oefening is het lastig om een sportfaciliteit in te richten

Defensie heeft 25 mobiele sportscholen aangeschaft. Deze fitnesscontainers passen in vliegtuigen, op vrachtwagens, treinen en schepen zodat ze makkelijk naar oefeningen en missiegebieden kunnen worden verplaatst. De eerste werd woensdag in gebruik genomen. 

Tijdens vrijwel iedere missie of oefening blijkt het weer lastig om een sportfaciliteit in te richten. De trainingsmaterialen zijn zwaar en er is weinig ruimte om dit soort attributen mee te nemen aangezien sport geen eerste prioriteit is tijdens een uitzending. “Militairen zijn slim en verzinnen zelf wel iets, maar de trainingsomstandigheden zijn niet optimaal”, legt commandant sport KMA majoor Rob Burgers uit. De robuuste, mobiele sportcontainer moet daar verandering in brengen. 

Op deze oplegger passen twee sportcontainers.

HIIT en Crossfit

Het gaat om donkergroene zeecontainers vol materialen voor High Intensity Interval Training en Crossfit work-out. Verschillende stellages kunnen aan de buitenkant van de container bevestigd worden, waardoor ‘ie niet alleen dient als sportopslag maar ook decor wordt van de trainingen. “Het is een kant-en-klaar systeem (deployment box). Neerzetten, openen, opbouwen en je kunt aan de bak. Er is een standaard uitrusting, maar iedereen kan deze naar voorkeur uitbreiden. Bijvoorbeeld met bosu-ballen en TRX-koorden”, reageert Burgers enthousiast.

De mobiele sportzalen hebben het formaat van hele en halve zeecontainers

10ft en 20ft

Defensie liet twaalf 10ft en dertien 20ft containers maken, met het formaat van respectievelijk een halve en hele zeecontainer. Als de 10ft volledig is uitgestald kan er maximaal een peloton tegelijkertijd trainen. De 20ft bevat zoveel materiaal dat er een compagnie mee aan de slag kan. Ze kunnen beiden op defensievoertuigen gezet worden en vervoerd zoals ander logistiek materieel. De 10ft worden komende maand geleverd, de andere exemplaren zijn nog in productie en worden in het derde kwartaal verwacht.

De sportcontainer bevat verschillende sportmaterialen zoals dumbbells en kettlebells

Test in Nederland

Hoewel de containers bedoeld zijn om mee te nemen op (langdurige) oefeningen en missies in binnen- en buitenland, zijn het de militaire opleidingscentra van de landmacht die er als eerst mee gaan werken. De Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda had woensdag de primeur, waar een oplegger met hijskraan de box op z’n plek zette. Later volgen het Korps Commandotroepen en de Koninklijke Militaire School. “Als cadetten nu al kennismaken met het fenomeen, dan kunnen ze die kennis en vaardigheden delen en er later met hun peloton gebruik van maken.” 

Bovendien is een extra sportfaciliteit op de KMA hard nodig. Rob Burgers legt uit: “Vanwege een renovatie staan er legeringsgebouwen op het kunstgrasveld en de sportzalen en fitnessruimte mogen we niet gebruiken vanwege corona. Maar de cadetten moeten wel getraind zijn en op niveau blijven.”

De eerste sportcontainer werd neergezet op de KMA in Breda.

'Het is een gaaf concept. In een mum van tijd bouw je het op en af'

En wat vindt de gebruiker?

Maar wat vinden de gebruikers-in-spé er nu eigenlijk van? Zitten ze hier echt op te wachten? Cadet-sergeant Jan-Willem is een van de militairen die de sportcontainer al van dichtbij heeft gezien. Uitproberen kon nog niet, maar enthousiast is hij wel. “Het is een gaaf concept. In een mum van tijd bouw je het op en af. Alles zit erin om flink mee te trainen. Zodra het mag wil ik er mee aan de slag.” 

Tien jaar later

Al in 2011 popte het idee op binnen de landmacht en alle sportgroepen hadden er wel oren naar. Ook de andere krijgsmachtdelen bleken geïnteresseerd. Het plan werd een Europese Aanbesteding, maar toen volgden de bezuinigingen en kreeg dit plan geen prioriteit. Dat zorgde voor een jarenlange vertraging, maar jaren later werd er toch geld voor gereserveerd.