Tekst Jack Oosthoek
Foto Veteranen Search Team

‘Kans om iets voor de samenleving te doen’

De intussen 1800 vrijwilligers van het nog tamelijk nieuwe Veteranen Search Team helpen de politie bij zoekacties naar vermiste personen. “Iedere inzet is een soort kleine uitzending. Samen met kameraden in een ‘missiegebied’ een opdracht uitvoeren... Iedereen is enorm gedreven.” Voorman en Bosnië- en Afghanistanveteraan Dennis van der Kraats zegt het met gepaste trots.

Van der Kraats richtte het team op in 2017 samen met echtgenote Mariska. Aanleiding was de kwestie Anne Faber, de jonge vrouw uit Den Dolder die na een lange vermissing werd teruggevonden. Vermoord door een psychiatrisch patiënt. 

Iets voor de samenleving doen

Een oproep van Van der Kraats op Facebook aan het adres van veteranenorganisaties om de politie te helpen met zoeken, leverde liefst zeshonderd positieve reacties op. “Voor veel veteranen was dit een kans om met collega’s iets voor de samenleving te doen. Dat willen militairen altijd graag. De saamhorigheid trok ook. Van tevoren zei ik wel: ‘weet waar je aan begint, want mogelijk tref je tijdens een zoekactie iets ergs aan’”, legt Van der Kraats uit, inmiddels burgermedewerker bij Defensie.  

‘Van tevoren zei ik: ‘weet waar je aan begint’

Briefing voorafgaand aan een zoekactie.

Uitvoeren mars

Het VST stond de politie zes dagen ter zijde, maar vond niets. Het lichaam van Anne Faber bleek ergens anders te liggen, bij Zeewolde. De tevredenheid van de politie over het werk van de veteranen was er niet minder om, weet Van der Kraats. “Ze vonden ons gedisciplineerd en prettig om mee samen te werken. We waren constant beschikbaar en voerden onze opdracht uit volgens het principe ‘uitvoeren mars’. Militairen zijn dan ook gewend om opdrachten gedisciplineerd uit te voeren.” 

Vanwege de vele positieve reacties, besloot Van der Kraats het VST na de zaak Anne Faber verder te professionaliseren door die in een stichting onder te brengen. Tegenwoordig staat de equipe 365 dagen per jaar dag en nacht stand-by. “De politie belt als ze ons nodig hebben. Wij bellen hen wanneer we denken te kunnen helpen.” 

‘Ze vonden ons gedisciplineerd en prettig om mee samen te werken’

Het Veteranen Search Team staat 24/7 paraat.

Direct naar huis

Vorig jaar kwam het VST 44 keer in actie. “Sommigen vrijwilligers bloeien tijdens een zoekactie helemaal op”, benadrukt Van der Kraats. “Fantastisch, we zijn weer onder elkaar’, zeggen ze dan.” 

De omstandigheden zijn soms wel lastig. “Bij een zoektocht loop je altijd de kans om een dode aan te treffen. Dat is natuurlijk naar, aan de andere kant komt er in zo’n geval een soort positief gevoel over je. Je brengt de persoon als het ware thuis. Ook al is die overleden, de nabestaanden zijn min of meer blij. De onzekerheid is weg, de verwerking kan beginnen. Overigens ontfermt niet het VST, maar de politie zich over een gevonden persoon. Wij gaan na afloop direct naar huis.”

Tijdens zoekacties moeten de vrijwilligers van het VST rekening houden met een macabere vondst.

‘Bij een zoektocht loop je de altijd de kans om een dode aan te treffen’

Giften

Het werk van het VST oogst onmiskenbaar waardering. Dat blijkt wel uit de stroom donaties en andere giften. Een onderneming stelde een voertuig beschikbaar, een grote supermarkt doneerde portofoons en ook particulieren komen over de brug. Recent kreeg het VST een financiële injectie van 50.000 euro van het V-fonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Veiligheid en Veteranenzorg. En Defensie? Dat stelt een gebouw op het Wallaard Sacrékamp (Huis ter Heide) beschikbaar voor oefeningen en stalling van materieel. Financiële steun hoeft het VST van Defensie niet. “We zijn neutrale, trotse oud-defensiewerknemers die zichzelf naar een zo hoog mogelijk niveau willen brengen.”   

Het VST komt tientallen keren per jaar in actie.

Hulde

Net begonnen en dan al in de prijzen vallen. Het Veteranen Search Team behoort sinds vorig jaar tot het rijtje met illustere winnaars van de Witte Anjerprijs van het Nationaal Comité Veteranendag. Dit eerbewijs is bestemd voor mensen die zich inzetten voor de veteranengemeenschap in ons land. Er waren vijftien genomineerden. 

Dennis en Mariska van der Kraats met geheel links de inspecteur-generaal der krijgsmacht, luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang. Hij reikte de prijs uit. Foto Defensie.