Nieuwe landmachteenheden vernoemd naar prinsessen

Per Koninklijk Besluit heeft koning Willem-Alexander ingestemd met het verbinden van de namen van zijn drie dochters, de prinsessen Catharina-Amalia, Alexia en Ariane, aan eenheden van de Koninklijke Landmacht. 

De landmacht richt op 20 november het nieuwe ‘Wapen van de Informatiemanoeuvre’ op. Dat zal bestaan uit 2 nieuwe korpsen: het ‘Korps Inlichtingen en Veiligheid Prinses Alexia’ en het ‘Korps Communicatie en Engagement Prinses Ariane’. Het nieuwe wapen moet de positie van de landmacht in het informatiedomein versterken. Tegelijkertijd worden de 3 bestaande tankregimenten van de Cavalerie samengevoegd onder de nieuwe naam ‘Regiment Huzaren Prinses Catharina-Amalia’. 

De lange traditie van verbondenheid van de krijgsmacht met het Koninklijk Huis wordt hiermee voortgezet. In namen van regimenten en korpsen komt de verbondenheid vaker tot uitdrukking, maar nooit eerder werden in een keer 3 koninklijke namen toegevoegd. 

De oprichtingsceremonie is op 20 november vanaf 10.00 uur live te volgen via het landmacht-kanaal op YouTube: www.tinyurl.com/nieuwwapen.

Bron: Defensie

Belgen maken werk van cyberveiligheid

Net als ons land krijgt ook de Belgische krijgsmacht een cybereenheid. Minister van Defensie Ludivine Dedonder schrijft in haar beleidsnota dat er rond 2025 naast de marine, landmacht, luchtmacht en medische component ook een volwaardige 'component' moet zijn die zich bezighoudt met cyber.

Dedonder voert haar plannen stapsgewijs uit. Als eerste wordt de cybercel van de militaire inlichtingendienst ADIV versterkt. De uiteindelijk op te richten cybermacht zal zich vooral bezighouden met wat de Belgen cyberdefensie noemen. Als thuisland van onder meer de EU en NAVO is België een aantrekkelijk doelwit voor cyberaanvallen. Tegelijkertijd mag de cybermacht indien nodig zelf ook offensief optreden. 

Bron: De Morgen

Unieke Herinneringsmedaille uitgereikt

Eerste luitenant der Marinierskapel Peter Bongaerts kreeg deze week een wel heel bijzondere onderscheiding; de Herinneringsmedaille Buitenlandse Bezoeken. Commandant Militaire Muziek overste Thijs Jansen reikte hem deze zeer bijzondere medaille uit als blijk van waardering voor zijn langdurige inzet als kapelmeester van de Marinierskapel.

De kapel wordt zeer regelmatig ingezet voor ceremoniële diensten en andere bijzondere momenten waarbij Bongaerts steevast verantwoordelijk is voor de leiding. Denk aan het aanbieden van geloofsbrieven door nieuwe ambassadeurs in Nederland aan koning Willem-Alexander, buitenlandse staatsbezoeken, Prinsjesdag en de inhuldiging van de koning. 

De Herinneringsmedaille Buitenlandse Bezoeken bestaat pas sinds december 2000. Het is de eerste keer dat een functionaris van de Nederlandse Militaire Muziek de onderscheiding ontvangt.

Bron: Defensie

Universiteit Leiden en Defensie Academie versterken samenwerking

Het Institute of Security and Global Affairs (ISGA) van de Universiteit Leiden en de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) gaan op verschillende vlakken intensiever samenwerken.

Het is de bedoeling dat er gezamenlijk onderwijs- en onderzoeksprogramma’s komen en dat er promotietrajecten worden ontwikkeld. Ook wordt gekeken of er meer aanvullende leerstoelen bij ISGA ondergebracht kunnen worden, bijvoorbeeld voor de Militaire Inlichtingenstudies. 

“Per thema bekijken we of de samenwerking logisch is en of we dat kunnen intensiveren. Ook gaan we onderzoeken of we gezamenlijk naar een graduate school kunnen, een platform waar je samen cursussen aanbiedt voor je promovendi”, vertelt bijzonder hoogleraar War Studies commodore Frans Osinga, die al 1,5 jaar een leerstoel bij de Universiteit Leiden bekleedt. 

Volgens Osinga begint de huidige samenwerking z’n vruchten af te werpen. Bijvoorbeeld tijdens de colleges die worden gegeven. “Ik heb laatst hoogleraar terrorisme en contraterrorisme Edwin Bakker uitgenodigd om een college te geven over terrorisme in mijn masteropleiding in Breda. Daar zie je dat we door het uitwisselen van experts elkaar kunnen versterken.”

Bron: Defensie

Bijzonder verjaardagscadeau

Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade hebben Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer een bijzonder cadeau aangeboden voor zijn 58e verjaardag. 

In een korte video feliciteerden ze hun hoogste militaire baas en nodigden hem uit naar Havelte te komen om daar een dag voertuigcommandant te zijn op de CV90 en de geneeskundige Boxer. 

De admiraal was blij met de bijzondere gelukwens en bedankte de mannen en vrouwen van 43 Mechbrig. “Ik ga de uitdaging heel graag aan. Ik kom zo snel als mogelijk voor zo'n dag in het veld naar jullie toe. Dat beloof ik!”

En beste admiraal, ook de Defensiekrant feliciteert u van harte. We doen graag verslag van uw bezoek aan Havelte!

Bron: Defensie

Air Task Force voor speciale operaties NAVO-gecertificeerd

Een nieuw samenwerkingsverband tussen de luchtmachten van Nederland, België en Denemarken om luchtondersteuning bij speciale operaties in goede banen te leiden, is vorige week conform NAVO-eisen gecertificeerd. Hiermee voldoen ze aan de hoogste standaarden van het bondgenootschap.

Deze zogenoemde trinationale Combined-Operations Air Task Group (C-SOATG) staat onder leiding van de Nederlandse commandant kolonel Jorrit de Gruijter. De certificering vond plaats tijdens de oefening Trojan Phoenix in het Deense Aalborg, waar de C-SOATG Special Operation Forces-scenario’s oefenden. Zowel met fysieke als virtuele vliegtuigen.

Het is uniek dat een multinationaal team van militairen nu Special Forces van andere NAVO-partners kan ondersteunen. Zo kunnen een aantal kleine landen samen invulling geven aan een tot nog toe ontbrekende kritieke NAVO capaciteit. Tijdens de internationale oefening werden 2 Nederlandse F-35’s ingezet, naast Deense F-16’s, Amerikaanse F-15’s en een C-130, Deense C-130 transportvliegtuigen en grondeenheden van het Korps Commandotroepen en Amerikaanse Special Forces.

Nederland, Denemarken en België staan in 2021 met dit luchtmacht-samenwerkingsverband en speciale eenheden gereed voor de NATO Response Force, een interventiemacht, die binnen 5 tot 30 dagen overal ter wereld kan worden ingezet als alle lidstaten daarmee instemmen.

Bron: Defensie 

Apache helpt sportvliegtuig

Een Apache gevechtshelikopter heeft vorige week een sportvliegtuigje geassisteerd, dat vermoedelijk in de lucht was gebotst met een drone. 

Boven het Brabantse Aalst hoorden de inzittenden een harde klap en merkten dat er iets tegen het vliegtuig was gevlogen. Ze vroegen de verkeersleiding om te controleren of er schade was. Die schakelden de Apache in, die toevallig in de buurt was, om het toestel visueel te controleren. 

Die stelde vast dat het sportvliegtuig geen dusdanige schade had dat het niet zou kunnen landen. Hierna maakte de vlieger een geslaagde voorzorgslanding. 

Achteraf blijkt dat er in de neus een deuk zit en er schade is aan de propeller. Het vermoeden bestaat dat het toestel een botsing heeft gehad met een drone. Uit sporenonderzoek van het team Landelijke Eenheid blijkt in ieder geval dat de schade niet veroorzaakt is door een vogel. Het onderzoek is nog gaande.

Bron: Eindhovens Dagblad. Foto: Joyce Rutjes.

Streep door Luchtmachtdagen

De Luchtmachtdagen van 2021 op vliegbasis Gilze-Rijen, gaan definitief niet door. Dat heeft Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt besloten in overleg met de luchtmachtraad en defensiestaf.

Het was geen makkelijke keuze, maar in de huidige tijd waarin we leven de enige juiste. De Luchtmachtdagen is een grootschalig publieksevenement dat in totaal over 2 dagen ongeveer 250.000 bezoekers trekt. De keuze is gemaakt om twee redenen.

COVID-19 heeft een grote impact op de mogelijkheid om dit soort grootschalige evenementen te organiseren. Daarnaast gaan ook veel operationele oefeningen niet door als gevolg van de pandemie. Meedoen aan oefeningen die wél doorgaan heeft prioriteit voor de luchtmacht boven de Luchtmachtdagen.

Bron: Defensie 

11 november: Poppy-day

Op 11 november 1918 om 05.00 uur 's morgens werd het wapenstilstandsakkoord getekend waarmee een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Jaarlijks herdenken vooral de Britten de slachtoffers van WOI, onder meer door een klaproos (poppy) op hun kleding te spelden.

Ook in andere landen wordt het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht rond Poppy-day. In Nederland worden vooral omgekomen geallieerden uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Ofschoon Nederland in de Eerste Wereldoorlog neutraal bleef en daardoor alleen maar zijdelings met het conflict te maken kreeg, neemt de aandacht ervoor de laatste jaren toe. Dat komt onder meer tot uiting in de bezoeken aan de slagvelden in België en Frankrijk. Vooral in de omgeving van de Belgische plaats Ieper, anderhalf uur rijden van de Nederlandse grens. Daar wordt sinds 1928 dagelijks om 20.00 uur een herdenkingsplechtigheid bij de Menenpoort in de stad gehouden.

Bron: Defensie. Foto: Staff Sergeant Jerilyn Quintanilla

Stoffelijke resten Duitse piloot Dalfsen geïdentificeerd

Met de vondst van een herkenningsplaatje is in het laboratorium van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) de identiteit vastgesteld van een Duitse piloot die tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn vliegtuig is neergehaald bij Dalfsen. Zijn toestel werd vorige week geborgen.

Het gaat om de destijds 20-jarige ‘Unteroffizier’ Otto Tillack. Zijn Messerschmitt Me-109 jachtvliegtuig, met de rompcode Schwarze 10, steeg op 30 januari 1944 op van de vliegbasis Volkel. Het toestel verdween tijdens hevige luchtgevechten met geallieerde vliegtuigen in de omgeving van Zwolle. Naar nu blijkt dat zijn toestel rond half 2 ’s middags crashte in een weiland in het buurtschap Millingen bij Dalfsen. Door de grote snelheid boorde het toestel zich diep in de grond. Alleen een deel van de staart stak nog boven de grond uit. Dit deel werd kort na de crash door Duitse troepen verwijderd.

De Duitse autoriteiten zijn van de identificatie op de hoogte gebracht. Wanneer de onderzoeken van de BIDKL zijn afgerond, zullen de stoffelijke resten van Otto Tillack worden bijgezet op de Begraafplaats voor Duitse Militaire Gesneuvelden in Ysselsteyn (Noord-Limburg). Hiervoor zal worden getracht nabestaanden van Tillack op te sporen.

Bron: Defensie

Militairen in hotel in quarantaine

Zo’n 150 militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade zitten momenteel 7 dagen preventief in quarantaine in hotels in Assen en Zwolle. Dat is nodig omdat de groep op oefening gaat naar Duitsland en Defensie er zeker van wil zijn dat ze het virus dan niet bij zich dragen. 

Veel meer militairen moeten om die reden in quarantaine, waardoor de eigen defensielocaties vol zitten. Om iedereen een beetje actief te houden mogen de militairen gefaseerd naar buiten en hebben ze een sportschema meegekregen. 

Volgende week dinsdag is de quarantaineperiode voor de laatste militairen voorbij. Dan wordt iedereen getest en bij een negatieve uitslag kan de reis naar het Duitse Bergen-Hohne beginnen. Daar vindt een schietoefening plaats, onderdeel van het opwerktraject voor de missie in Litouwen volgend jaar.  

Bron: Defensie