Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u weer iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden.
Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Vertrouwde schijf

Adjudant Bart van Tienen maakt de redactie attent op de nieuwe CD van de Marinierskapel. Daarop een keur aan blaasmuziek van Amerikaanse componisten. Het schijfje is nog maar net op de markt, maar de kritieken zijn lovend. Onlangs werd de productie op de klassieke radiozender Radio 4 verkozen tot ‘ CD van de week'’.  De muziek is ook te beluisteren via Spotify en iTunes. Of verkrijgbaar via www.vriendenmarinierskapel.nl.

Kleurrijke afsprong

Er zijn maar weinig vliegbewegingen die spotter Bert van der Linden ontgaan. Hij was er ook bij toen recent leden van 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers boven de Ginkelse Heide de afsprong vanuit een kleurrijke Skyvan maakten. Weer eens wat anders dan een luchtmacht grijze Hercules zullen we maar zeggen.

Wat een rust

Kapitein Rick de Greef drukte deze sfeervolle plaat af, toen het ochtendzonnetje de Truppenübungsplatz Altmark bescheen. Een kleine (uiteraard op corona geteste) delegatie Nederlandse militairen beoefende onlangs samen met Duitse, Belgische, Tsjechische en Noorse collega’s het vertragend gevecht. In het kader van de komende deelname aan de NATO enhanced Forward Presence in Litouwen. Op de bewuste ochtend van de foto deed zich nog geen wapengekletter voor en was de heide een plek van rust en bezinning.    

Om nooit te vergeten

Fotograaf Jarno Kraayvanger schoot een beeld van een vrij uitzonderlijke herdenkingspatch. Collega’s van de dit jaar verongelukte NH-90 vlieger luitenant ter zee Christine Martens en ranggenoot tactical coördinator Erwin Warnies ontwierpen de kunstzinnige afbeelding, waarop een NH90 de zonsondergang tegemoet vliegt. Naast de voornamen van de militairen is ook de datum van het ongeval vermeld.   

Mooie details

November is voor de vliegbases Volkel en Leeuwarden traditioneel de maand van het nachtvliegen. Op de kiek een F-16 die met volle naverbrander vanaf Leeuwarden de duisternis tegemoet gaat. Gelukkig voor defensiefotograaf sergeant Jan Dijkstra vertrok het toestel voordat de duisternis inviel. Daardoor slaagde hij erin veel mooie details op beeld te bevriezen.

Apart met corona

Altijd leuk om iets aparts te doen met een inmiddels gewoonste zaak van de wereld: COVID-19 monsters afnemen in een teststraat. Op beeld gaat het om een oefenstraat in een loods op de Korporaal van Oudheusden kazerne te Hilversum. Hier worden militairen opgeleid om de inmiddels landelijk ingevoerde tests uit te voeren. Luchtmachtsergeant Aaron Zwaal was erbij

Met de mondkap

Omdat het momenteel even iets te druk is op de Koninklijke Militaire Academie te Breda week een klasje luchtmachtcadetten uit naar de vliegbasis Gilze-Rijen. En de patiënt in kwestie, tsja die moet zijn mondkapje gewoon ophouden tijdens de behandeling. Marinekorporaal Gregory Fréni was degene die op het moment van de opname het fototoestel vast had. 

2 werelden

Op deze foto komen de 2 werelden van kwartiermeester-duiker bij de Mijnendienst Andrew Rep samen. Terwijl hij indraait voor een ‘goeie’ golf, vaart op de achtergrond een luchtverdedigings- en commandofregat van de Zeven Provinciën-klasse voorbij. Laat Andrew ruim 10 jaar op deze schepen gevaren hebben.

IJskoud het beste

Wim Boeije stuurde de redactie een kiek uit de oude doos. Het gaat hier om een hydraulisch systeemtest in een vriescel van een Leopard 1V midden jaren 80. Op het moment van de opname was de temperatuur om precies te zijn -31 graden Celsius. Bij gebrek aan een eigen faciliteit week Defensie destijds uit naar een particuliere locatie. Maar waar deze foto is genomen, kon de redactie niet achterhalen.