Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto sergeant Aaron Zwaal, NLDA

Studenten Nimeto geven styling- en interieuradvies

Het stafgebouw van de Koninklijke Militaire Academie in Breda krijgt een make-over. Studenten van de creatieve vakschool Nimeto in Utrecht kregen de opdracht om een interieur- en stylingadvies te maken voor het typische jaren 70 gebouw. Deze week presenteerden de 13 groepjes hun plannen aan KMA-commandant kolonel Gerbe Verhaaf. 

Een gebouw vol bakstenen, marmoleum en schrootjes

Schuin, bruin en gezellig’ waren de kenmerken van de architectuur uit de jaren 70. Maar wie anno 2020 naar het H-gebouw kijkt ziet veel bakstenen, grauwe tegels, marmoleum en bruine schrootjes. Tot overmaat van ramp staat de koffiemachine naast de deur wat regelmatig opstoppingen veroorzaakt. En her en der staan wat verdwaalde stoelen in hard blauw en fel rood, die veel te laag zijn om lekker in te zitten. “Het is ouderwets, donker en mist uitstraling. Terwijl de rest van het KMA-terrein zo mooi en historisch is”, vult kolonel Verhaaf aan.

Het H-gebouw is gebouwd in de jaren 70. De bouwkenmerken ‘schuin bruin en gezellig’ van destijds maken het stafgebouw nu saai en ouderwets.

Foto’s niet genoeg

Vorig jaar stelde stafadjudant Ton van Kessel voor om wat foto’s in de hal op te hangen om de boel op te vrolijken, maar hij kwam al snel tot de conclusie dat dit niet volstaat. “Militairen zijn functioneel en goed in hun werk, maar van styling hebben we weinig verstand. Daarom ontstond het idee om dit uit te besteden aan studenten die ervoor leren”, heldert hij op.

Zo gezegd, zo gedaan: 3D-visualisaties, plattegronden, interieurvoorstellen met bijbehorende kosten, collages vol materialen en fraaie maquettes. De studenten trokken in 2 weken tijd alles uit de kast om de staf te overtuigen. In eerste instantie alleen voor de entree en het kantoor van de commandant. Wellicht daarna voor de rest van het gebouw. 

Van 3D-visualisaties tot maquettes; de leerlingen trokken alles uit de kast om KMA-commandant Verhaaf een goed beeld te geven van de mogelijkheden.

Schrootjes

Hoewel de 13 voorstellen verschillen, is er een duidelijke rode draad. Moderniseren is onoverkomelijk, maar bepaalde klassieke elementen moeten bewaard blijven. “Hoe lelijk het gebouw ook lijkt, er zijn mooie accenten”, verduidelijkt een student. Ze doelt onder meer op de donkere raamlijsten en houten lambrisering. En het gros van de jonge stylisten pleit ervoor de opvallende schrootjeswand te behouden. “Maar wel geschuurd en gebeitst. En de helft moet gestuuct voor toch die moderne touch.”

De KMA-commandant en de stafadjudant werden voor de presentaties uitgenodigd bij Nimeto in Utrecht.

Groen, blauw en goud

De entree en hal verdienen een nieuwe houten of PVC vloer, duurzame en kleinere meubels, leren banken en stoelen én veel planten. Er wordt een koffiehoek in de hal ingetekend en het gros is het erover eens dat groen en blauw de boventoon moeten voeren. Al dan niet met een vleugje goud, want het blijft een koninklijke academie. 

Met name de kleur blauw kwamen in de plannen terug.
Het voorstel om het KMA-logo te verweven met de 3 kruizen van de stad Breda stemde de commandant positief.

Deurmat

Uiteindelijk blijkt het voor Verhaaf lastig om een winnaar te kiezen. Hij ziet in alle projecten wel interessante punten. “Bij de één ben ik bijvoorbeeld erg gecharmeerd van een spiegelwand in de hal met ons nieuwe credo: ‘Wij maken de militaire leiders van morgen’. Toch bijzonder als onze cadetten eerst in die spiegel kijken als ze binnenkomen.” Bij de ander gaat het commandantenhart sneller kloppen van een grote deurmat met daarin een combinatie van het KMA-logo en de 3 kruizen van de stad Breda. 

De staf kijkt de komende tijd wat uitgevoerd kan worden. Waarschijnlijk wordt het begin volgend jaar een combinatie van projecten. Het budget staat nog niet vast, dat is afhankelijk van keuzes die worden gemaakt. “We weten nu in ieder geval dat je enorme sprongen kunt maken tegen relatief lage kosten. Het komt wel goed met dit gebouw”, besluit Verhaaf.