Update coronabijstand

Defensie biedt langzamerhand weer steeds vaker coronabijstand. Zo gaan er weer circa 100 militair zorgmedewerkers landelijke coronazorg geven via het Universitair Medisch Centrum Utrecht. 

Sinds het virus weer oplaait, komen er steeds meer verzoeken vanuit het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) voor militaire hulp. Per geval wordt gekeken wat Defensie kan doen. Met de defensiesteun, waaronder artsen, verpleegkundigen en coördinerend personeel, kan het UMCU een tweede afdeling voor coronazorg openen en 26 patiënten meer opvangen. Daardoor kan het ziekenhuis ook patiënten overnemen van ziekenhuizen die tegen de grenzen van hun capaciteit aanlopen.

Defensie ondersteunde ook in de periode van 11 maart tot en met 1 juli de civiele autoriteiten in de strijd tegen het coronavirus. Sinds het aantal besmettingen weer toeneemt, is ook Defensie weer in actie gekomen.  Zo bouwde de genie van de landmacht vorige week een noodbrug in Gouda, waardoor de coronateststraat in de stad beter bereikbaar werd. 

Bron: Defensie 

Nieuwe simulator voor de marine

Bij de Koninklijke Marine Technische Opleidingen is een nieuwe trainingssimulator voor technisch personeel in gebruik genomen, waarmee noodprocedures in machinekamer worden getraind.

Deze Multi Purpose Platform Trainer is een gesimuleerde technische centrale van een Luchtverdedigings- en Commando Fregat. Alle denkbare scenario’s kunnen worden nagebootst, zoals brandstoflekkage, brand, en te hoge oliedruk. Het is onwenselijk om deze trainingen aan boord te geven, omdat je dan bijvoorbeeld een ruimte waar dieselmotoren staan vol moet zetten met water. Dit kan permanente schade veroorzaken.

Ander voordeel van de sim is dat als de trainingen niet meer aan boord gegeven hoeven te worden, de opleidingsdruk op de schepen lager wordt.

De MPPT kan bovendien worden gekoppeld aan de Battle Damage Repair Trainer, waardoor een heel technisch team van het schip wordt getraind en niet alleen een individu.  

Bron: Defensie

Hercules-transportvliegtuigen versneld vervangen

Defensie gaat de 4 Hercules-transportvliegtuigen tussen 2021 en 2028 vervangen. Het eerste, nieuwe toestel wordt in 2026 verwacht. 

Dat is sneller dan verwacht en financieel voordeliger. Bovendien verbetert hierdoor de inzetbaarheid. Door de vervroegde vervanging gaat het eerder voorgenomen onderhoudsprogramma niet door. 

Uit onderzoek blijkt dat verder onderhoud niet zorgt voor de noodzakelijke verbetering van de inzetbaarheid. Bovendien zouden de kisten dan de komende 4 jaar nóg minder ingezet kunnen worden, waardoor de toch al beperkte capaciteit verder onder druk komt te staan.

De huidige toestellen werden in 1992 (2 nieuwe) en in 2005 (2 gebruikte) gekocht. De oudste komt uit 1978. Daarmee is de normale levensduur van 30 jaar ruim verstreken.

Bron: Defensie

Leerlingen Luchtmobiele Brigade in preventieve isolatie

60 leerlingen van de Algemene Militaire Opleiding Luchtmobiel zijn woensdag preventief in isolatie geplaatst op de Oranjekazerne in Schaarsbergen, nadat 18 leerlingen COVID-19-gerelateerde klachten vertoonden. De brigade zet de opleiding voort in aangepaste vorm.

De 18 leerlingen zijn gescheiden van de rest en verblijven op een aparte verdieping in een legeringsgebouw. Een Algemeen Militair Verpleegkundige monitort de overige leerlingen en het kader. Inmiddels zijn de 18 leerlingen die klachten hebben getest op COVID-19. In afwachting van de testuitslagen blijven ze in isolatie.

Maatregelen
Defensie draagt bij aan de vitale processen van Nederland en de taken staan niet stil tijdens de coronacrisis. Daarom moeten het opleiden en trainen van militairen zoveel mogelijk doorgaan. De landmacht neemt maatregelen om besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen. Desondanks valt het risico niet volledig uit te sluiten. Defensie is daarom alert op mogelijke besmettingen en plaatst mensen waar nodig in preventieve isolatie. 

Bron: Defensie

Bosatlas gewonnen?

In de Defensiekrant van vorige week stond een prijsvraag waarmee de nieuwe WOII-Bosatlas kon worden gewonnen. Uit de vele inzenders is inmiddels een prijswinnaar gekozen. Vanwege de Algemene verordening gegevensbescherming (Avg) kunnen wij deze naam hier alleen niet vernoemen.

De juiste antwoorden:

  • Vraag 1: De 3 voorste linies tijdens de aanval van de Duitse bezetter in 1940 waren de Maaslinie, de IJssellinie en Wonsstelling.
  • Vraag 2; Het aantal neergestorte en aangeschoten vliegtuigen tussen 1939 en 1945 is antwoord C. 

Deze tweede vraag is een ietwat lastige, omdat de meningen hierover uiteenlopen. In de WOII-Bosatlas zijn cijfers uit het Verliesregister van de Studiegroep Luchtoorlog aangehouden. Zij hebben alle in Nederland verongelukte en neergehaalde militaire vliegtuigen op een rijtje gezet, gerangschikt naar Nederlandse, Duitse, Franse, Britse en Amerikaanse origine. Opgeteld zijn dat 5.113 vliegtuigen. 

Bron: Defensie

Eerste vrouwelijke baas voor Duitse militaire inlichtingendienst

Voor het eerst in de Duitse geschiedenis staat er een vrouw aan het hoofd van de militaire inlichtingendienst. Martina Rosenberg is aangesteld als nieuwe directeur van de Militärische Abschirmdienst (MAD).

Rosenberg werkte hiervoor als advocaat bij het Duitse leger en hield zich bezig met disciplinaire procedures tegen soldaten. Ze vervangt Christof Gramm, die per 1 oktober met vervroegd pensioen ging. Zijn aftreden had te maken met rechts-extremistische incidenten binnen het leger. Gramm, die sinds 2015 de leiding had, was bezig met hervormingsplannen. Minister Kramp-Karrenbauer prees hem hiervoor, maar zette hem toch uit zijn functie.

Volgens het ministerie was er behoefte aan een wisseling in leiderschap. Het is nu aan Rosenberg om met de MAD grip te krijgen op extremisme binnen het Duitse leger. De MAD is de kleinste van de 3 Duitse geheime diensten. Duitsland heeft ook een binnenlandse en buitenlandse geheime dienst.

Bron: ANP

Belgische F-16's operationeel in Jordanië

De Belgische F-16's die vanuit Jordanië bijdragen aan de missie 'Inherent Resolve' zijn sinds afgelopen zaterdag volledig operationeel. Ze maken deel uit van de coalitie tegen terreurgroep ISIS. Aan de Belgische eenheid worden eind oktober ongeveer 35 Nederlandse militairen toegevoegd voor de beveiliging van het F-16 detachement.

De Tweede Kamer stemde deze week in met deze hernieuwde inzet van Nederlandse militairen in Jordanië. De eerste 15 militairen, afkomstig van 11 Luchtmobiele Brigade en de Koninklijke Marechaussee, zijn vooruitlopend op hun uitzending deze week al in quarantaine gegaan. Na die periode en 2 coronatesten vertrekt iedereen die gezond is op 26 oktober naar het Midden Oosten. 

De Belgen voeren met hun straaljagers 3 soorten opdrachten uit in het Midden-Oosten: bescherming van coalitietroepen op de grond, het uitvoeren van verkenningsopdrachten en precisieaanvallen op eenheden van ISIS. De Belgische regering besloot 26 juni opnieuw aan Inherent Resolve bij te dragen. Al 2 keer eerder stuurde het land F-16's naar Jordanië. Ook toen werd nauw samengewerkt met Nederland en was er sprake van wisselende detachementen; steeds als Nederland F-16's stuurde, zorgden de Belgen voor de beveiliging en omgekeerd. 

Bron: Belga. Archieffoto: adjudant Eva Klijn.

Meer duidelijkheid over zwemongeval KCT

Het verschijnsel Shallow Water Black-out is de meest aannemelijke oorzaak van het overlijden van korporaal Mark Ruben op 22 oktober 2018. Dat concludeert de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) in het onderzoeksrapport. 

Daarnaast concludeert de inspectie dat de richtlijnen en instructies tijdens de zwemoefening voldeden. Ruben, die de Elementaire Commando Opleiding volgde, overleed nadat hij tijdens een oefening in zwembad De Stok in Roosendaal onwel was geworden. 

De Shallow Water Black-out is een levensbedreigende situatie die kan optreden na hyperventilatie. Dat kan ook fitte zwemmers en duikers overkomen. Door hyperventilatie verdwijnt kooldioxide uit het bloed, waardoor zuurstofgebrek ontstaat zonder dat de zwemmer een ademprikkel krijgt. Vervolgens raakt iemand bewusteloos, waarna in die toestand de ademprikkel alsnog inzet. Dat leidt tot het inademen van water met mogelijke verdrinkingsverschijnselen tot gevolg.

Bron: Defensie

13 Lichte Brigade biedt ontwikkelingskansen aan personeel

Onder toezicht van de provincie Limburg biedt 13 Lichte Brigade in Oirschot de medewerkers de kans om een verkorte opleiding te volgen tot Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA). Het gaat om een functie als neventaak.

De nog te ontwikkelen opleiding levert een win-win situatie op voor zowel de militairen, de brigade als de provincie. De voordelen zijn dat Limburg de beschikking krijgt over extra BOA's. De deelnemende militairen kunnen zich verder ontwikkelen en zichzelf daarmee aantrekkelijk maken voor de arbeidsmarkt. Verder kunnen de militaire functies van de brigade extra interessant worden voor werkzoekenden, met het oog op de kansen om zich verder te ontwikkelen.

Afgezien van dit project kijken de brigade en Limburg ook naar de mogelijkheden om (tijdelijk overbodig) personeel uit het bedrijfsleven te detacheren. Op deze manier kunnen mensen toch aan het werk blijven. 

Bron: Defensie

Granaat gevonden in Voorburg

De Explosieven Opruimingsdienst is maandag in actie gekomen in Voorburg, nadat een buurtbewoner rond 16.00 uur een granaat had gevonden. Het explosief is onschadelijk gemaakt. 

De granaat lag in de tuin van een inwoner wiens auto een nacht eerder uitbrandde. De politie onderzoekt of het plaatsen van het explosief en de autobrand met elkaar verband houden. In de afgelopen week rukte de Explosieven Opruimingsdienst Defensie meer dan 30 keer uit naar aanleiding van meldingen van explosieven. Dit aantal lijkt hoog, maar is niet uitzonderlijk. Iedere week wordt de EOD tientallen keren gealarmeerd.

Bron: Defensie.

Marechaussee houdt bommelder aan

Op Schiphol heeft de marechaussee eind vorige week een 62-jarige man uit Goes aangehouden die in de vertrekhal riep bommen bij zich te hebben. 

Hierop werd de vertrekhal afgezet en begon een zoekactie. Toen de man riep dat het om een grap ging, werd hij in de boeien geslagen. Bij de zoekactie werden extra marechaussees ingezet en een explosievenspeurhond. Vrij snel bleek dat het inderdaad loos alarm was en kon de vertrekhal weer worden vrijgegeven. De man zit vast voor verder onderzoek. 

Bron: Defensie