Tekst Andre Twigt
Defensie in beeld
De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Vanwege het coronavirus lagen oefeningen en missies de afgelopen maanden vaak stil, maar langzamerhand zijn steeds meer activiteiten weer opgepakt. Daarom nemen we u weer iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.
Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.
FOTO’S GEZOCHT!
Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden.
Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.
Overlijden van een cavalerist
Deze toch wat droevige plaat komt van Rutger Murk. Hij bracht de redactie op de hoogte van het heengaan van ritmeester b.d. Klaas Frederiksz, een cavalerist in hart en nieren met een lange militaire loopbaan. Hij begon als 18-jarige bij het Koninklijk Nederlands Indisch Leger. In Nederland vervulde hij diverse functies, onder andere als instructeur bij zowel de Kaderschool als de School Reserve Officieren Cavalerie. In die hoedanigheid leidde hij duizenden dienstplichtigen op. Ook was Klaas als medewerker ruim 20 jaar verbonden aan het Cavaleriemuseum. Ritmeester Klaas Frederiksz is 91 jaar oud geworden.
Bewijs
Vorige week meldden we dat Zr.Ms. Evertsen deel uitmaakt van het vlootverband rond het nieuwe Britse vliegkampschip HMS Queen Elizabeth. Deze week stuurde de Royal Navy een opname door van Zr.Ms. Evertsen keurig in formatie varend met HMS Diamond. Het is maar dat u het weet.
HWIC SOF
Marco Ferrageau stond op de juiste plek toen een Chinook van 298 Squadron opsteeg vanaf de Ginkelse Heide. De heli deed mee aan de HWIC SOF, oftewel de Helicopter Weapon Instructor Course Special Operating Forces. Deze momenteel gehouden training leidt bemanningsleden op tot wapeninstructeur speciale operaties. Aan de bondgenootschappelijke oefening doen naast leden van het Korps Commandotroepen ook Duitse NH90 helikopters mee. Vandaag vinden vliegbewegingen plaats op de Maasvlakte en in de Hoekse Waard nabij Rotterdam.
Hobbel
Luchtmachtfotograaf sergeant-majoor Maartje Roos was erbij toen onlangs voor de oostkust van Corsica de internationale oefening Dynamic Mariner losging. De grootscheepse training die zich te land, ter zee en in de lucht afspeelde, had als doel de Amphibious Task Group 2020 te trainen. Dit vlootverband van de NAVO - onder Nederlandse bevel - is binnen 30 dagen wereldwijd inzetbaar voor zowel humanitaire operaties als taken in de hogere delen van het geweldspectrum. De uitgebreide deelname van de Franse marine aan Dynamic Mariner liet zich makkelijk verklaren, want zij geeft volgend jaar leiding aan het NAVO-vlootverband. Op de foto bedwingt een lid van het Korps Mariniers een ‘hobbel’ in het landschap.
Lef
De oefening HWIC SOF inspireerde meer fotografen om hun camera ten hemel te richten. Zo legde marinesergeant Jasper Verolme eveneens een Chinook van 298 Squadron in de take off vast. Ondanks dat hij de foto bij een laagstaande zon in de late middag schoot, durfde Jasper een sluitertijd aan van 1/125stebij f11 en ISO 100. Het resultaat is er niet minder om, want het beeld blijkt zeer scherp en mooi helder.
Topontmoeting in coronatijd
Zo ontmoeten VIP's elkaar in coronatijd: met mondkapje op (ruim) 1,5 meter afstand. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt bezocht onlangs de hoogste baas van het F-35 project in Arlington (VS), ranggenoot Erick Fick. Fotograaf Troy Lilly nam deze toch wel bijzondere foto.
Goud en geld
De Koninklijke Marechaussee heeft samen met andere eenheden van Defensie en de politie de afgelopen weken handen en voeten gegeven aan de verhuizing van zo’n 15.000 goudstaven en heel veel bankbiljetten. Het edelmetaal en cash geld werden overgebracht van Amsterdam naar Haarlem. Het pand van De Nederlandse Bank (DNB) in de hoofdstad ondergaat momenteel een verbouwing en daarom liggen goud en geld tijdelijk in de kluizen van de voormalige drukkerij Joh. Enschedé. Pas wanneer het in aanbouw zijnde DNB Cashcentrum in Zeist af is, verhuist alles hiernaartoe. De foto die luchtmachtfotograaf sergeant-1 Mike de Graaf van een transport schoot, is van gisteren en dus nog maar net ‘droog’.
Partners in the sky
Met steeds meer F-35’s in de lucht is het logisch dat gebruikers van dit 5de generatie toestel samen oefenen. Op de foto een Amerikaanse F-35A Lightning en een Israëlische F-35I Adir, die even voor fotograaf Senior Airman Duncan C. Bevan wilden poseren. Beide toestellen namen deel aan de oefening Enduring Lightning III boven Israël.