94-jarige riddert 100-jarige

De Britse koningin Elisabeth heeft in een aangepaste ceremonie de 100-jarige veteraan Tom Moore tot ridder geslagen. 

De korte plechtigheid vond plaats op Windsor Castle en de voordracht voor de onderscheiding was afkomstig van de Britse premier Boris Johnson. De veteraan was onder de indruk van de erkenning, helemaal nu de koningin hem persoonlijk tot ridder had geslagen. Het was volgens Britse media de eerste keer dat Elisabeth sinds het begin van de coronacrisis een openbare ceremonie uitvoerde. Volgens Buckingham Palace was die volledig coronaproof. 

Moore werd wereldberoemd toen hij met zijn rollator 100-rondjes in zijn tuin liep als eerbetoon aan de Britse National Health Service. Met deze en andere acties haalde hij bijna 33 miljoen pond op voor de Britse nationale volksverzekering.

Bron: Defensie

Pool aangehouden voor overlast en mishandeling

De Koninklijke Marechaussee heeft een Poolse man aangehouden op Eindhoven Airport, nadat hij overlast aan boord van een vliegtuig had veroorzaakt en iemand van de marechaussee had mishandeld.

Marechaussees waren ter plaatse geroepen bij een vliegtuig dat op het punt stond naar Polen te vertrekken. Omdat de man aan boord in beschonken toestand voor overlast zorgde besloot de gezagvoerder hem niet mee te nemen.

De man werd naar buiten geëscorteerd en probeerde ervandoor te gaan. Na een korte achtervolging volgde een worsteling, waarbij een marechaussee lichte verwondingen opliep. De 29-jarige man is aangehouden en geboeid. Hij zit vast voor verder onderzoek.

'Paspoortcontrole op Schiphol achter balies gaat verdwijnen'

De paspoortcontrole op Schiphol door marechaussees achter balies gaat verdwijnen. Volgens commandant van de Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens kan met dank aan een nieuw systeem de focus dan écht gelegd worden op hen die kwaad in de zin hebben. Er is nog wel geduld vereist, want het project kan nog jaren duren. 

Op den duur zal de paspoortcontrole verdwijnen en zullen onze mensen niet meer achter de bekende balies zitten. Je komt Schiphol binnen via een gang waarin je met technische hulpmiddelen wordt gecontroleerd op biometrie zonder dat je hoeft te stoppen of je paspoort te laten zien. Dat bevordert de snelheid van de doorstroming aan de grens. 

Leijtens zegt dat het nog niet duidelijk is wanneer dit precies gaat gebeuren. Dat hangt af van hoe snel de techniek zich ontwikkelt en de regels die moeten worden aangepast om het mogelijk te maken zijn veranderd. “De techniek moet volledig betrouwbaar zijn en de gegevens die erbij verzameld worden moeten niet misbruikt kunnen worden. Als die veiligheid gegarandeerd is kan het worden doorgevoerd.” 

Maar resulteert dit systeem in minder werk voor de medewerkers van de marechaussee? “Nee, alleen de focus verschuift”, benadrukt Leijtens. “Er ontstaat meer ruimte om mensen te controleren die ons echt niet zouden moeten passeren.”

Bron: Defensie

Amerikanen onderscheppen Iraans vliegtuig

2 F-15’s van de Amerikaanse luchtmacht hebben boven Syrië een Iraans verkeersvliegtuig onderschept. Volgens de Amerikanen ging het om een routine-inspectie. 

Een Iraans televisiestation spreekt erover dat de Amerikanen gevaarlijk dichtbij kwamen, waardoor de Iraanse vliegers ontwijkende manoeuvres moesten uitvoeren. Hierbij zouden verschillende passagiers gewond geraakt zijn.

Het passagiersvliegtuig, een Airbus van Mahan Air was onderweg van de Iraanse hoofdstad Teheran naar Beiroet in Libanon. Het werd onderschept toen het vloog bij de Syrische plaats An Tanf aan de grens met Jordanië. In deze regio hebben in het verleden regelmatig gevechten plaatsgevonden tussen de coalitie van Amerikaanse en prowesterse strijders met Iraanse strijdgroepen. 

Volgens de Amerikaanse woordvoerder waren er weliswaar 2 F-15’s betrokken bij de onderschepping, maar had slechts 1 toestel het burgervliegtuig onderzocht en was daarbij niet dichterbij gekomen dan 1 kilometer afstand.

Bron: CNN

Een Rus voor de kust...

De Russische onderzeeboot SSG-562 Krasnodar passeerde eerder deze week de Noordzee tijdens zijn reis van de Middellandse Zee naar de Oostzee. Zoals gebruikelijk werd het oorlogsschip op zijn tocht in de gaten gehouden. begeleiding. De Russische sleepboot Sergey Balk voer met de Krasnodar mee.  

De Leopold 1 was bezig met een vaartocht voor de nautische school toen de opdracht kwam om de Russische onderzeeboot te begeleiden door de Belgische exclusieve economische zone en deels ook die van Nederland. Het

Bij de passage van België en ons land zorgden het Belgische fregat BNS Leopold 1 en Zr.Ms. Evertsen voor de

fregat begeleidde het Russische konvooi tot Noord-Nederland, daar nam de Evertsen de taak over. Dat oorlogsschepen begeleid worden is gebruikelijk. Volgens onze Belgische collega's komt dat steeds meer voor omdat de Russen hun gezicht vaker laten zien. 

De Krasnodar is een onderzeeboot van de zogenoemde verbeterde Kilo-klasse en kwam in 2015 in dienst bij de Russische marine. De lengte van het zwarte gevaarte is ongeveer 70 meter, de aandrijving is diesel-electrisch. Volgens het Russische persbureau Tass is het schip op weg naar een werf in Sint-Petersburg voor onderhoud na een missie in de Middellandse Zee.   

Bron: Belgische marine. Foto: Nico Cottyn (Belgische marine).

Marechaussee houdt fraudeur aan op vliegveld

Op Rotterdam The Hague Airport heeft de marechaussee een 56-jarige man uit Syrië aangehouden voor identiteitsfraude. Bij het schoonmaken van een vliegtuig dat net uit Griekenland was gearriveerd waren op het toilet identiteitsbewijzen gevonden. 

De marechaussee stelde vast dat het ging om een Belgisch rijbewijs, 2 Griekse identiteitskaarten en een verscheurd Nederlands paspoort. Uit onderzoek bleek dat alle documenten vervalst waren waarop een zoektocht naar de mogelijke gebruiker van de papieren werd gestart. De marechaussee kon de man achterhalen op de parkeerplaats van het vliegveld. Controle wees uit dat hij een valse Zwitserse identiteitskaart bij zich had waarop hij werd aangehouden.  

Bron: Defensie