Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

Spannende of bijzondere oefeningen en missies staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen. 

WE ZOEKEN OOK UW DEFENSIE FOTO’S

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle wereld nemen we steeds minder de tijd om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb. 

Vriendelijk Mali

Deze plaat is afkomstig van een reportage in het marineblad Alle Hens over de assistent-defensieattache in Mali. Adjudant Gilbert Koster verruilde de marine in Nederland tijdelijk voor die van West-Afrika. De foto van het vriendelijke jongetje schoot hij in de hoofdstad van Mali, Bamako.

Lastige anderhalve meter

Maritieme special operations uitvoeren, is doorgaans al moeilijk genoeg. En dan ook nog eens rekening houden met de 1,5 meter maatregel maakt het er zo nu en dan ook niet makkelijker op. De staatsveiligheid lijdt er niet onder, maar het coronavirus heeft wel consequenties voor de Special Operations Forces van het Commando Zeestrijdkrachten, zoals marinier-1 Algemeen Menno Tames treffend in beeld bracht.  

Lieflijk explosief

Fotograaf sergeant Aaron Zwaal stond achter de camera toen een Panzerhaubitze van de Alfa-batterij, 41 Afdeling Artillerie op het oefenterrein Pabrade in Litouwen deelnam aan de internationale veldtraining Vigilant Wolf. Opgesteld tussen de bloemetjes leverde het verschieten van vele tientallen 155 mm high explosive granaten toch nog een vrij lieflijk aandoend tafereel op.

Luchtoorlog in beeld

Zonder dat iemand er iets van merkte, vochten Amerikaanse, Nederlandse, Belgische, Britse en ook Noorse gevechtsvliegtuigen de afgelopen weken boven de Noordzee een complete luchtoorlog uit. Voor de oefening met de welluidende naam Point Blank, kozen op sommige momenten meer dan 60 toestellen het luchtruim. Opmerkelijk was het gezamenlijke optreden van 4e en 5e generatie fighters. Van laatstgenoemde categorie vlogen zowel Britse als Nederlandse F-35’s mee. Op de plaat een klassiek aandoend beeld van een Amerikaanse F-15 vergezeld door een Nederlandse en een Belgische F-16. Foto: master-sergeant Matthew Plew, 48th Fighter Wing.

Heerlijk helder

Vanwege de 1,5 meter maatregel bedachten collega’s op de Koninklijke Militaire Academie in Breda een alternatieve manier om hun nieuwe strepen nat te maken. 74 cadetten die hun bachelordiploma behaalden, mochten hun rangonderscheidingen zelf onderdompelen in 2 glazen bier. Deze heerlijk-helder-Heinekenfoto is van freelancer bij Defensie Valerie Kuypers. 

Oud en nieuw

Voor wie door zijn wimpers kijkt, zou dit sfeervolle beeld van een CV90 van 44 Pantserinfanteriebataljon makkelijk een ingekleurde foto van de loopgravenoorlog in de Eerste Wereldoorlog kunnen zijn. Schijn bedriegt natuurlijk, want het beeld is geschoten met een moderne Nikon D7500 camera. Belichting gebeurde met een sluitersnelheid van 1/1000 met f4,5 en de ISO was 160. Foto: Wessel Zuiderduin.