Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto sergeant Cinthia Nijssen

Impact ‘homograpjes’ is groot

Met Pride Amsterdam in het vooruitzicht is er deze dagen extra aandacht voor de acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (lhbt). Zo ook bij Defensie. Er zijn de afgelopen jaren grote stappen gezet, máár ook anno 2020 is er nog een lange weg te gaan…

Pride Amsterdam vindt plaats tussen 25 juli en 2 augustus. Dit jaar zonder Canalparade, maar wel met extra aandacht voor het onderwerp

“We streven naar opheffing van onze belangenorganisatie, maar zover zijn we nog lang niet”, vertelt kolonel Sandra Keijer. Ze is vicevoorzitter van de Stichting Homoseksualiteit Krijgsmacht (SHK); de oudste, professionele belangenvereniging voor lhbt’ers ter wereld. 

‘Je geaardheid zou geen issue moeten zijn.’

Grappen over homo’s

Ze vertelt dat er nog steeds commandanten en andere leidinggevenden zijn die hun rol in de acceptatie van lhbt’ers niet pakken. “Bijna iedereen zegt: ‘Ik vind het prima hoor’. Maar als puntje bij paaltje komt, treden ze niet altijd op als er grappen over homo’s worden gemaakt of als iemand voor homo wordt uitgemaakt omdat ‘ie 1 push-up minder kan dan z’n collega.”

Wel of niet uit de kast?

Sommige defensiemedewerkers worstelen soms al jaren met de keuze wel of niet uit de kast te komen. “Terwijl het überhaupt geen issue zou moeten zijn”, reageert SHK-bestuurslid adjudant Jerry van Dam. “In een organisatie als Defensie werk je soms onder extreme omstandigheden. Dan moet je niet ook nog eens geheimen hebben over je privésituatie.” 

Eenzaamheid

Sandra en Jerry vertellen dat sommige lhbt’ers bang zijn dat ze als ‘anders’ worden gezien en dat dit in hun nadeel werkt. “Vanwege de uniformiteit, een belangrijke kernwaarde van de krijgsmacht, wil je er niet uitspringen. Maar je wilt wel jezelf zijn. Dat kan een gevoel van eenzaamheid geven”, zegt Jerry. 

Het verschilt natuurlijk wel hoe iemand ermee omgaat. Sandra: “Er zijn collega’s ouder dan 50 jaar die nu pas aangeven dat ze de schijn niet langer kunnen ophouden. Anderen maken er totaal geen issue van en vertellen er in geuren en kleuren over. En dan heb je iedereen die ertussenin zit. Wat we in ieder geval weten is dat op afdelingen waar de commandant zelf openlijk homo is, veel meer mensen uit de kast komen. Alleen dat gegeven zegt al genoeg.”

‘Er is niet alleen ruimte voor stoere mannen’

Masculiene organisatie

Wat niet meewerkt is dat Defensie als een behoorlijk masculiene organisatie wordt gezien. De vicevoorzitter vertelt: “Maar er is natuurlijk niet alleen maar ruimte voor stoere mannen. Zoveel functies, zoveel mensen. Diversiteit is belangrijk en nodig om ons werk beter te kunnen doen.”

Het valt de stichting wel op dat de jongere generatie anders in de wedstrijd staat. “Als we voorlichting geven bij bijvoorbeeld militaire opleidingen, snappen de studenten eigenlijk niet wat we komen doen”, reageert Jerry. “'Homo of transgender zijn, is toch normaal’, wordt vaak gezegd. Bij de wat oudere collega’s is dat vaak een lastiger verhaal.”

De SHK liet een fotoreportage maken om acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders onder de aandacht te brengen.

Fotoreportage

De stichting liet een fotoreportage maken waarop, soms zichtbaar soms niet zichtbaar, lhbt-collega’s te zien zijn. “Want zichtbaarheid draagt bij aan de acceptatie. Foto’s, maar ook video’s, informatiefolders en banners  laten zien dat je niet de enige bent. In het fotoarchief vonden we slechts 21 lhbt-gerelateerde foto’s. 14 daarvan waren met regenboogvlaggen en 7 van de Canalparade”, verzucht Sandra. “Het stockmateriaal was echt nodig. We willen laten zien dat je welkom bent én jezelf kunt zijn.” 

Benieuwd naar foto’s die sergeant Cinthia Nijssen maakte? Bekijk ze hieronder