Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto archief

KDC-10 landt morgen op vliegbasis Eindhoven

Een KDC-10 transportvliegtuig met de stoffelijke overschotten van Christine Martens en Erwin Warnies vertrekt vanavond 22.00 uur (lokale tijd) vanaf Curaçao naar Nederland. Daar komt het vliegtuig naar verwachting morgen rond 13.00 uur aan op vliegbasis Eindhoven.

Na aankomst vindt er een korte ceremonie plaats in aanwezigheid van nabestaanden, defensieminister Ank Bijleveld, staatssecretaris Barbara Visser en Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer. Daarna worden de lichamen overgedragen aan de nabestaanden.

Voordat de KDC-10 vanaf vliegveld Hato op Curaçao vertrekt neemt het militair personeel, onder wie de bemanning van Zr.Ms. Groningen, afscheid van haar overleden collega's. Dit gebeurt eveneens met een kleine ceremonie.

Kustwachtpatrouille

Vlieger Martens (34) en tactisch coördinator Warnies (33), beiden in de rang van luitenant ter zee der tweede klasse oudste categorie, kwamen zondag om het leven toen hun NH90-gevechtshelikopter na een kustwachtpatrouille in de Caribische Zee bij Aruba neerstortte. De 2 andere bemanningsleden van de helikopter wisten zichzelf in veiligheid te brengen en overleefden de crash. Zij hebben geen ernstig fysiek letsel.  

Op het moment dat de heli in zee belandde, bevond zij zich op zichtafstand van Zr.Ms. Groningen. Aan boord van dit patrouilleschip was de wentelwiek gestationeerd. Defensie verleent psychische bijstand aan hen die getuige van het ongeval waren.  

Op de website van Defensie is een condoleanceregister geopend.

Diepste medeleven

Op de website van Defensie is een condoleanceregister geopend, waarin inmiddels al ruim 6500 steunbetuigingen uit binnen- en buitenland zijn achtergelaten. Waaronder een bericht van Belgische helikoptervliegers: “Uit naam van de helikoptergemeenschap van de Belgische Defensie wens ik de families en naasten van Christine en Erwin ons diepste medeleven te betuigen bij deze dramatische gebeurtenis. Onze nauwe banden maken van hen evenzeer onze collega's, wat het verlies nog tastbaarder maakt. Mogen ze in vrede rusten.”

Een oud-collega van Erwin schrijft diep geschokt te zijn. “Ik heb met Erwin gevaren op Zr.Ms. De Zeven Provinciën en hem leren kennen als een fijne collega en een goed mens.” 

Archiefbeelden van de NH90 en de Zr.Ms Groningen

Onderzoek

Over de oorzaak van het neerstorten van de NH90 is nog niets bekend. De zwarte doos, die onder meer gesprekken uit de cockpit en de vluchtgegevens bevat, werd al snel gevonden en wordt onderzocht. Het onderzoek naar het ongeval gebeurt onder meer door de Inspectie Veiligheid Defensie, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie. 

De drijvers konden niet voorkomen dat de kist is gezonken.

Berging

Wat het lastig maakt is dat de NH90, 2 dagen na de ramp is gezonken. Dat gebeurde nadat 2 van de 4 drijflichamen knapten. Er is wel geprobeerd de kist te bergen, maar de ruwe zee en harde wind maakten dat onmogelijk. Er wordt  geschat dat de NH90 ruim 100 kilometer ten westen van Aruba, op de zeebodem, op meer dan 1 kilometer diepte ligt.

Vliegprogramma opgeschort

Het is voor het eerst dat er een ongeluk is gebeurd met een Nederlandse helikopter van dit type. Uit voorzorg blijven de overige 19 NH90's aan de grond.