Koning maakt F-16 vlucht boven Nederland
Koning Willem-Alexander heeft eerder deze week een trainingsvlucht gemaakt met een F-16. Dat deed hij vanaf vliegbasis Volkel. De koning vloog mee in een 2-zitter, waarvan de luchtmacht er nog slechts enkele heeft.
Voor de koning instapte kreeg hij een briefing ter voorbereiding op de missie en na afloop volgde de gebruikelijke debriefing.
Doel van het bezoek was inzicht verschaffen hoe een F-16-vlucht verloopt. De luchtmacht maakt die nog veelvuldig. Om luchtsteun te geven aan grondtroepen in missiegebieden of voor luchtverdediging. Jachtvliegtuigen bewaken ook het luchtruim van de Benelux. Dat gebeurt bij toerbeurt samen met België. Voor deze taak, de zogenoemde ‘Quick Reaction Alert’, staan continu 2 jachtvliegtuigen paraat. Bij mogelijke dreiging stijgen ze meteen op.
De luchtmacht vliegt waarschijnlijk nog tot 2024 met de F-16 voordat de F-35 de taken volledig overneemt. De koning heeft het nieuwe toestel al van dichtbij gezien toen op 6 november de eerste in Nederland arriveerde. Verloopt alles volgens plan, dan krijgt Volkel in 2022 de eerste.
De luchtmacht vliegt alweer meer dan 40 jaar met de inmiddels sterk verouderde F-16. Het eerste toestel deed in 1979 zijn intrede. Er zijn er destijds 213 gekocht. Nu heeft de luchtmacht er nog geen 60 meer. Een deel daarvan is niet meer operationeel inzetbaar.
Bron: Defensie
Onderzoek naar 3D-printing voor militair gebruik
Defensie en innovatiepartner Brightlands gaan nieuwe toepassingen van 3D-printing onderzoeken voor militair gebruik. Zij zijn de enige in Europa die innovatieve 3D-print-technologie combineert met magnesium en andere materialen.
Door magnesium te vermengen met hoogwaardige materialen ontstaat een extreem lichte, supersterke substantie. Bij 3D-printing biedt dat legio mogelijkheden. Bijvoorbeeld om gewicht te verminderen of trillingen in het stuur van een auto te reduceren. De ontwikkeling van 3D-printing en slimme materialen heeft al langer de interesse van Defensie.
Brightlands is een internationale open innovatie-community van 24.000 ondernemers, onderzoekers en studenten. Vanuit 4 campussen in Limburg werken zij aan oplossingen voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, gezondheid, digitalisering en voeding.
Bron: Defensie
Defensie onderzoekt cultuur bij Onderzeedienst
De Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID) onderzoekt binnen de Onderzeedienst de cultuur die er heerst. Die zou mogelijk negatief van invloed zijn op een sociaal veilige werk- en leefomgeving.
Voor een aantal jonge militairen die begin dit jaar nog bij de Onderzeedienst wilden werken, was het vermoedelijk de reden elders bij de marine aan de slag te gaan.
Niet alleen was dit voor de marine in februari aanleiding een onderzoek in te stellen. De afgelopen 2 jaar waren er in totaal 4 officiële meldingen van ongewenst gedrag van collega’s bij de Onderzeedienst. In 2 gevallen leidde dat tot een aangifte bij de Koninklijke Marechaussee. Eén zaak komt volgende week voor de rechter. De marine heeft in deze zaak 3 militairen geschorst. De laatste aangifte dateert van afgelopen vrijdag. Ook in deze zaak is een militair geschorst.
Wat Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer betreft moet iedereen bij de marine kunnen rekenen op een veilige werk- en leefomgeving. “Een omgeving waarin we met respect met elkaar omgaan en waarin we elkaar aanspreken op onacceptabel gedrag. Vanuit de Onderzeedienst hebben we signalen opgevangen van onwenselijk gedrag. Dat neem ik bijzonder serieus en dus ondernemen we stappen. Tegelijkertijd ben ik blij dat mensen melding maken van dit soort situaties. Dat is belangrijk, want dan kunnen we er ook wat aan doen.”
In verband met de coronamaatregelen bleek het de afgelopen maanden lastig voor de COID om persoonlijke gesprekken te voeren. Het onderzoek loopt daardoor enige vertraging op. Naar verwachting wordt na de zomer meer duidelijk over de bevindingen. In de tussentijd worden binnen de Onderzeedienst gesprekken gevoerd over hoe men met elkaar dient om te gaan. Collega’s worden gestimuleerd elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag en als het zich voordoet hiervan melding te doen.
Bron: Defensie
Oud-CDS overleden
Op 4 juli overleed generaal b.d. Arie van der Vlis. Hij was Chef Defensiestaf, destijds de hoogste militair van ons land, van mei 1992 tot augustus 1994. Hij legde zijn functie voortijdig neer omdat hij het niet eens was met bezuinigingen van 1 miljard op Defensie. Van der Vlis is 79 jaar geworden.
Van der Vlis werd al voor zijn aftreden bekend toen hij vond dat de militairen die Nederland naar Srebrenica stuurde niet goed waren bewapend en voorbereid. De functie van Chef Defensiestaf die hij bekleedde, is in grote lijnen vergelijkbaar met die van de huidige Commandant der Strijdkrachten. Voor hij Chef Defensiestaf werd was hij onder meer plaatsvervangend Bevelhebber der Landstrijdkrachten en commandant van het 1e Legerkorps van de landmacht.
Bron: Defensie
Mijnenjager Schiedam helpt bij reddingsactie
De bemanning van mijnenjager Zr.Ms. Schiedam heeft een belangrijke rol gespeeld bij de redding van 3 opvarenden van een gammele opblaasbare kajak voor de Belgische kust. Volgens Belgische media was het trio vertrokken uit het Franse Calais en wilden ze naar Engeland peddelen.
De Schiedam was bezig aan een training op de Noordzee in de omgeving van kustplaats De Haan toen de opblaasboot werd ontdekt. Omdat de zee te onstuimig was kon de Schiedam de 3 niet aan boord nemen. De mijnenjager waarschuwde het Maritime Rescue and Coordination Centre in Oostende en het Belgische patrouillevaartuig Pollux schoot te hulp. Ook een politie- en reddingsboot kwamen ter plaatse.
De 3 opvarenden werden zwaar onderkoeld opgepikt.
Bron: Defensie en Belgische marine. Foto: Belgische marine.
Marechaussee houdt drugssmokkelaars aan
Afgelopen weekeinde heeft de Marechaussee op Schiphol 3 personen aangehouden op verdenking van drugssmokkel. Bij een controle van de ruimbagage op een vlucht uit Curaçao rees de verdenking dat in 1 van de koffers drugs zouden kunnen zitten. Bij onderzoek bleek cocaïne in shampooflessen verstopt.
Eveneens in het weekeinde hield de Marechaussee op de A12 bij Babberich een 66-jarige Zwitser aan in het kader van het Mobiel Toezicht Veiligheid. Bij controle van zijn auto troffen dienders 3 vuilniszakken aan met in totaal 15 kilo hennep.
Bron: Defensie
Insecticide en miljoen euro vals geld op Schiphol
In een koffer op Schiphol is ongeveer 1 miljoen euro aan valse bankbiljetten en de insecticide dimethoaat gevonden. Dit goedje wordt met name gebruikt in de land- en tuinbouw.
Dinsdag werden in een bedrijfsgebouw op Schiphol 5 mensen onwel nadat de in beslag genomen koffer daar werd geopend. Dimethoaat kan schadelijk zijn bij inademing. De stof werd volgens de marechaussee ‘in lage concentratie aangetroffen in de koffer.’
Het gebouw aan de Evert van de Beekstraat werd ontruimd nadat mensen irritaties aan de huid, ogen en keel kregen. De 5 die onwel werden zijn via de medische dienst naar huis gestuurd. Nadat nog 2 medewerkers zich ziek voelden, werden de brandweer en marechaussee ingeschakeld. Er wordt verder onderzoek gedaan.
Bron: ANP
Tentoonstelling Tweede Wereldoorlog
In archeologisch museum Huis van Hilde in Castricum is tot 3 januari een nieuwe tentoonstelling te zien over de archeologie van de Tweede Wereldoorlog.
De expositie 'Oorlog in de lucht, weerslag in de grond' is het resultaat van jarenlang speurwerk naar overblijfselen van een Britse Lancaster-bommenwerper. Die werd op 17 mei 1943 door de Duitsers neergeschoten. Het toestel was die nacht op de terugweg van de beroemd geworden aanval op de stuwdammen in het Duitse Ruhrgebied. Hierbij werden 19 Lancasters, voorzien van speciale stuiterbommen, ingezet. Van de 4 stuwdammen werden er 2 vernield. De bijzondere missie leverde het Britse squadron de naam 'Dambusters' op. Door de aanval overstroomde een deel van het Ruhrgebied en leed de Duitse oorlogsindustrie aanzienlijke schade. De formatie bommenwerpers stond onder leiding van Wing Commander Guy Gibson die in 1944 zou verongelukken en in Steenbergen is begraven.
Ook is er aandacht voor de luchtafweereenheid, gestationeerd in de duinen van Santpoort, die het toestel neerhaalde. En er is veel aandacht voor de mensen die erbij waren betrokken. Het verhaal wordt verteld aan de hand van foto's, prenten en archeologische vondsten.
Bron: Noordhollands Dagblad