Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

Spannende of bijzondere oefeningen en missies staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen. 

WE ZOEKEN OOK UW DEFENSIE FOTO’S

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle wereld nemen we steeds minder de tijd om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb. 

Dynamisch bewaken

Deze foto is genomen tijdens een training van het eskadron Hoog Risico Beveiliging (HRB) van de marechaussee. In het Duitse Weeze trainde de eenheid collega’s in een nieuwe tak van sport: het dynamisch bewaken tijdens transport van een persoon met verhoogd risico. De HRB-collega’s werden daarbij gecoacht door leden van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten. Op de foto boort een operator bij wijze van oefening een gat in een gepantserde voorzetruit van een dienstauto. Foto: sergeant Cinthia Nijssen.

Welkom thuis!

2 dagjesmensen kijken op de rede van Den Helder toe hoe Zr.Ms. Karel Doorman beheerst de Marinehaven nadert. Het Joint Support Ship vertrok in april richting Sint Maarten en aansluitend Curaçao om ondersteuning te bieden aan de door corona geteisterde eilanden. Op 26 juni keerde het grootste schip in de vloot terug naar Nederland. Foto: sergeant Cristian Schrik.

Schiethuis Oirschot

Korporaal Gregory Fréni leefde zich uit tijdens een reportage over het nieuwe schiethuis op de legerplaats Oirschot. Hij schoot met precisie een stilleven dat iedere militair welbekend voorkomt. 

Tankstation en meer

Fotograaf sergeant Jasper Verolme was erbij toen onlangs de eerste Airbus A330-MRTT zijn wielen op het asfalt van vliegbasis Eindhoven drukte. Het nieuwe tanker/transporttoestel van Europese bodem vindt als eerste van 5 een thuis op de Brabantse vliegbasis. Nog eens 3 ‘MRTT’s’ komen op een voorwaartse basis nabij het Duitse Keulen te staan. De tankervloot is een initiatief van 6 Europese landen. 

Anders door corona

Door het heersende coronavirus gaat nu veel anders. Zo ook de bevordering op het logistiek complex Bathmen van luitenant-kolonel Marc Verwer tot kolonel. Niet zijn militaire collega’s speldden hem de nieuwe rang op, maar zijn dochters. Foto: sergeant Cristian Schrik.

Bye bye Blackhawk

Deze bijdrage is van Manolito Jaarsma. Hij was er getuige van hoe twee UH-60M Black Hawks van de Amerikaanse Air Cavalry aan de landing begonnen in de Rotterdamse Waalhaven. De ongeveer 80 toestellen worden in het kader van een periodieke rotatie naar de Amerikaanse staat Georgia verscheept, waar de helibrigade is gestationeerd. Naast de heli’s gaan ook nog eens 1800 voertuigen en containers van de eenheid via Rotterdam terug naar de VS. Uiteraard helpt Defensie bij de verplaatsing. 

Boven de Maas

De 10-jarige Levi Rodenburg is de fotograaf van deze plaat. De jongen is geïnteresseerd in alles wat met Defensie te maken heeft en legde met zichtbaar enthousiasme boven de Maas deze Chinook helikopter vast. Die oefende met een eenheid van het Korps Commandotroepen. Goed gedaan Levi! De redactie wacht in spanning op je volgende mooie inzending.   

Realistisch nep

Deze foto is van kapitein Yaïr da Costa. Hij kiekte 1 van de realistische oefenpoppen, die het Defensie Chemisch Biologisch Radiologisch en Nucleaire Centrum in Vught deze week heeft ontvangen. De poppen vertonen onder meer brandwonden voor een realistischer verloop van de oefening. De ‘neppatiënten’ zijn bedoeld voor oefeningen in het Nationaal Trainingscentrum CBRN, eveneens in Vught. Een van de settings aldaar is een XTC-lab, waarin natuurlijk bij herhaling van alles expres misgaat.