Vlieggeweld boven de Noordzee
15 Nederlandse gevechtsvliegers trainden vandaag samen met Amerikaanse collega's tijdens de oefening Large Force Engagement. De opzet is een alternatief voor grote evenementen als Frisian Flag, die door het coronavirus niet doorgaan.
In totaal gingen er 14 Nederlandse F-16’s en 1 F-35 de lucht in, afkomstig van de vliegbases in Volkel en Leeuwarden. De Amerikanen rukten uit met 12 F-15’s en 1 tanktoestel vanaf de Britse air base Lakenheath. De oefening duurde zo’n 2 uur. Waar het gevecht boven de Noordzee werd uitgevochten, bevond de strateeg achter het gevecht zich in Nieuw Milligen op de Veluwe. Gevechtsleiders en air surveillance-controllers van het Air Operations Control Station begeleidden de internationale oefening.
Een waardevolle training, benadrukt gevechtsleider majoor Bas: “Ook bij daadwerkelijke inzet vliegen we in dit soort internationale verbanden. Door samen te oefenen maak je kennis met elkaars werkwijze, elkaars gevechtsvliegtuigen en leer je elkaars sterktes en zwaktes kennen. Cruciale kennis om samen het gevecht te winnen.”
Vorige week oefenden Nederlandse gevechtsvliegers ook al samen met Amerikanen voor de oefening Large Force Engagement. Bedoeling is dat deze training vaker gaat plaatsvinden, met wisselende internationale NAVO-partners en in verschillende scenario’s.
Bron: Defensie
Doorman en Cougars weer veilig thuis
Zr.Ms. Karel Doorman en 2 Cougars die op 13 april naar het Caribisch Gebied vertrokken vanwege corona-inzet, zijn weer thuis.
Het ondersteunings- en bevoorradingsschip en de helikopters zouden de lokale autoriteiten ondersteunen, omdat gevreesd werd voor maatschappelijke ontwrichting als gevolg van de coronamaatregelen.
Aan boord waren naast de helikopters, ook onbemande vliegtuigen, medisch personeel, andere specialisten en mariniers. De laatsten werden op Sint Maarten ingezet om de openbare orde te handhaven. De Cougars hebben in het Caribisch gebied ruim 160 uur gevlogen voor kustwachttaken. Verder bleef de militaire hulp beperkt, omdat de eilanden de situatie goed in de hand hielden.
De luchtmachtoestellen zijn aan boord van de Doorman meegevaren richting Nederland, maar in de buurt van Engeland stegen ze op om naar thuishaven Vliegbasis Gilze-Rijen te vliegen.
Bron: Defensie
Smartwatchdief gezocht
De marechaussee is op zoek naar mensen die meer weten over een diefstal van 4.400 Apple ‘smartwatches’ op Schiphol-Oost. De roof vond op 16 mei plaats rond 07.00 uur.
De man die de horloges ophaalde bij een transportbedrijf reed met een kleine, witte vrachtwagen met gestolen kentekenplaten. Om op het terrein te komen gebruikte hij vermoedelijk een vals identiteitsbewijs. Na enige tijd wachten vertrok hij met 6 pallets met duizenden horloges ter waarde van ongeveer een half miljoen euro.
Inmiddels heeft de marechaussee 1 werknemer van het transportbedrijf aangehouden die vermoedelijk heeft geholpen. In het televisieprogramma Opsporing Verzocht deed de marechaussee eerder deze week een oproep aan getuigen zich te melden. Kijk voor meer informatie op de website van dit programma.
Bron: Defensie
Nieuwe fregatten voor marine
De marine krijgt 2 nieuwe fregatten die de M-fregatten Zr.Ms. Van Speijk en Zr.Ms. Van Amstel gaan vervangen. De schepen komen in 2028 en 2029 in dienst. De belangrijkste taak wordt het bestrijden van onderzeeboten op afstand. Dat gebeurt met een nieuwe torpedo die ingezet wordt vanaf het fregat of door de NH90-boordhelikopter.
Daarnaast moeten de schepen ook kunnen optreden tegen lucht- en zeedoelen. Het fregat krijgt hiervoor een nieuwe torpedo, ESSM Block 2-luchtdoelraketten, de opvolger van de Harpoon-antischipraket, de opvolger van het Goalkeeper-snelvuurkanon en zware en lichte mitrailleurs.
Verder krijgen de nog te bouwen schepen een systeem om vijandelijke torpedo's te misleiden en in de toekomst een anti-torpedo-torpedo. De bemanning bestaat uit 110 koppen en er is rekening gehouden met 40 opstappers. Het nieuwe fregat is met 5.500 ton een stuk groter dan het huidige M-fregat (3.300 ton). Het eerste schip begint waarschijnlijk aan zijn beproeving vanaf 2027.
Staatssecretaris Barbara Visser heeft de zogenoemde onderzoeksfase van het vervangingsproject afgesloten en nu kan de verwervingsvoorbereiding beginnen. Die duurt naar verwachting tot eind volgend jaar.
Ook de Belgische marine krijgt er 2 ter vervanging van de in 2005 van de Nederlandse marine overgenomen M-fregatten. Onze zuiderburen krijgen hun schepen in 2030.
Bron: Defensie
Veteranendag in ander jasje
Het zal niet als een verrassing komen maar ook Veteranendag wordt aanstaande zaterdag in aangepaste vorm gevierd.
Worden Nederlandse veteranen normaal gesproken met feest en festiviteiten bedankt voor hun inzet, dit jaar is de viering klein en ingetogen.Er is geen defilé door het centrum van Den Haag, maar een samenkomst in de Ridderzaal met een kleine groep gasten.
Daarnaast zijn er verschillende reportages gemaakt van onder anderen veteranen die over hun ervaringen vertellen. Zoals veteraan Rick (35): “Ze zeiden: ‘We kunnen je oog niet meer redden’. Als ik zie wat ik voor mijn kiezen heb gehad, dan ben ik trots dat ik hier nu sta.”
Ook zijn er zaterdag optredens van onder meer Di-Rect. Alles is live te volgen vanaf 12:45 uur bij de NOS.
Bron: Defensie
Drukte in Den Helder
Het zijn drukke tijden in en rond de marinehaven Den Helder. Gisteren vertrok het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen in de stralende zon naar het ongetwijfeld nog warmere Caribisch gebied. Zr.Ms. Karel Doorman is vandaag teruggekomen en Zr.Ms. De Ruyter komt binnenkort uit het Midden-Oosten terug.
De Groningen zou volgens de oorspronkelijke plannen langdurig in het Caribisch gebied blijven als schip van de wacht maar keerde tijdelijk terug naar Nederland toen bleek dat het vanwege vliegbeperkingen door de coronacrisis niet mogelijk was om een onderhoudsploeg naar Curaçao te sturen. Het patrouilleschip werd tijdelijk afgelost door Zr.Ms. Zeeland. Dat schip keert nu terug naar Nederland.
Zr.Ms. De Ruyter werd in januari uitgezonden naar het Midden-Oosten. Het schip was ingezet voor de European-led Mission Awareness Strait of Hormuz (EMASOH) en monitorde het scheepvaartverkeer in het betreffende gebied en bracht zo de veiligheidssituatie in kaart. Na 5 maanden vertrok de De Ruyter begin juni uit Abu Dhabi.
Bron: Defensie
Geen coronabesmetting Oirschot
De 40 militairen van School Zuid van de landmacht in Oirschot hebben niet het coronavirus. Zij werden vorige week naar huis gestuurd toen bleek dat ze milde klachten hadden die wezen op mogelijke besmetting.
De mannen en vrouwen moesten in thuisquarantaine blijven tot de testresultaten binnen waren. Nu duidelijk is dat het geen corona is, moeten ze thuis blijven tot ze 24 uur klachtenvrij zijn. De overige medewerkers van School Zuid die uit voorzorg naar huis waren gestuurd, zijn inmiddels weer aan het werk.
Bron: Defensie
Oudste harnas van Nederland in NMM
Het oudste, nog in takt gebleven harnas van Nederland dat ooit gemaakt werd voor Karel van Egmond, hertog van Gelre (1467-1538) is vanaf 1 juli tijdelijk te bewonderen in het Nationaal Militair Museum.
Het harnas hangt sinds 1538 in de Eusebiuskerk in Arnhem op maar liefst 5 meter hoogte. Vanaf juli is het voor het eerst in 5 eeuwen te bewonderen op slechts 1,5 meter.
De hertog kreeg na zijn dood in 1538 een praalgraf in de Eusebiuskerk. Gedurende het bombardement van Operation Market Garden in 1944 ging het beeld verloren in een brand. Het harnas kwam gehavend uit de puinhoop tevoorschijn, maar is altijd bewaard gebleven.
De hertog droeg het tijdens zijn strijd voor de onafhankelijkheid van Gelre; de maker was Jan van Calis die evenals Karel van Gelre in de Eusebiuskerk begraven ligt.
Vanwege de restauratie van de Eusebiuskerk zijn het gerestaureerde harnas en beeld tot eind dit jaar in Soesterberg te zien.
Bron: NMM
Bundeswehr kijkt naar 'coronahonden'
De Bundeswehr onderzoekt of militaire diensthonden aan de geur van iemands speeksel kunnen herkennen of die persoon is besmet met het coronavirus.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door de school voor diensthonden in Ulmen in de Eifel in samenwerking met de burger dierenartsenopleiding in Hannover. Over een kleine maand verwachten de onderzoekers duidelijkheid.
Honden worden al sinds jaar en dag ingezet voor verschillende taken, zoals het opsporen van bijvoorbeeld drugs of springstof. Maar ze kunnen ook ziekten traceren, waaronder verschillende vormen van kanker of een aankomend suikertekort bij diabetici. Met die wetenschap in het achterhoofd ontstond het idee voor het onderzoeksproject. Volgens projectleider dierenarts Esther Schalke beoogt het project de ideale koppeling tot stand te brengen tussen wetenschap en praktijk.
In totaal wordt aan 10 herdershonden, spaniels en retrievers geleerd om het virus te herkennen. Daarbij werken ze met inactieve viruscellen. Volgens de Bundeswehr zijn de viervoeter behoorlijk succesvol. Ze herkennen het virus in ongeveer 80 procent van de gevallen. De onderzoekers verwachten nog 3 tot 4 weken nodig te hebben voor ze een definitief oordeel kunnen geven. Is dat positief, dan komt de volgende stap en moeten ze nadenken hoe ze de dieren actieve viruscellen op laten sporen. In die fase komt er echter nog een veel belangrijker punt om de hoek kijken, want hoe kun de dieren en hun begeleiders op een veilige manier werken zodat de besmettingsrisico's nihil blijven?Naast Duitsland worden vergelijkbare onderzoeken uitgevoerd in Groot-Brittannië, Finland en Frankrijk.
Bron: Bundeswehr
Pantserhouwitsers tonen spierballen
Cameraman adjudant Richard Frigge van het Mediacentrum Defensie maakte een gave video van een schietoefening met pantserhouwitsers op het oefenterrein Pabrade in Litouwen.
41 Afdeling Veldartillerie van het Vuursteuncommando uit 't Harde is gestationeerd in de Baltische Staat. Er zijn daar momenteel 100 Nederlandse militairen actief in het kader van de enhanced Forward Presence (eFP) van de NAVO.
Bron: Defensie