Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

Spannende of bijzondere oefeningen en missies staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen. 

WE ZOEKEN OOK UW DEFENSIE FOTO’S

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle wereld nemen we steeds minder de tijd om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb. 

Bird strike

Dit plaatje had genomen kunnen zijn op een verre vliegbasis ergens in het westen van de Verenigde Staten, waar F-16’s van de luchtmacht vaak oefenen. De foto geeft echter de J-163 weer, die onlangs op Schiphol een voorzorgslanding maakte na een vogelaanvaring. Foto: sergeant Jan Dijkstra. 

Vuur en beweging

De beweging in dit beeld is zodanig gevangen dat het een opmerkelijke pose oplevert. Een soldaat van de Charlie Compagnie, 20 Natresbataljon springt voorwaarts tijdens een oefening vuur en beweging op Infanterieschietkamp Harskamp. Foto: sergeant-majoor Bert Castricum.

Karakteristieke vingers

Deze vingerbeweging drukt iets uit van ‘wat ik nog wil zeggen’. Het zou goed kunnen dat de eigenaar van de hand op dat moment die gedachte had. Oud-grenadier Paul Moerman is namelijk 103 jaar oud. Onlangs werd hij voor het blad Landmacht bevraagd over zijn diensttijd tijdens de Duitse inval in 1940. Sergeant Jasper Verolme verzorgde dit mooie karakteristieke beeld.     

Waar ben ik?

Deze militair lijkt zich af te vragen waar hij in hemelsnaam is terechtgekomen. Na een crash met een vliegtuig in vreemd, vijandelijk gebied is het heel logisch dat je je moet oriënteren. En dat is precies waar het om draait bij de Survival Evasion Resistance and Extraction School. De cursist op de kiek werd gespot tijdens een training die dit instituut van de luchtmacht recent verzorgde. Foto: sergeant Jasper Verolme.

Drie paar sleutelen

3 paar benen die onder een Panzerhaubitze 2000 uitsteken, verraden dat er flink gesleuteld wordt. De tracks van de 155 mm houwitser speelden op tijdens een schietoefening van de enhanced Forward Presence op het oefenterrein Pabrade in Litouwen. Foto: sergeant Aaron Zwaal. 

Digitale blik

Dit robotje met zijn vragende blik zou weleens de diender van de toekomst kunnen worden. Bij het Innovatielab Bewaken en Beveiligen van de Koninklijke Marechaussee houden ze alle opties open als het om innovatie gaat. Foto: sergeant Sjoerd Hilckmann. 

Eregroet

Deze sfeervolle bijdrage is van fotograaf sergeant-majoor Maartje Roos. Zij volgde 5 militairen en een politieagent op hun tour 'voor onze vrijheid'. Tijdens deze meer dan 12 uur durende tocht bezochten de deelnemers monumenten en begraafplaatsen die herinneren aan de grote offers die met name geallieerde troepen voor onze vrijheid hebben gebracht.