Tekst Evert Brouwer
Foto John van Helvert | video: Jelle Huijsman

Mariniers proberen systeem uit in Marnewaard

'Geen hulp van lawaaiige en diesel slurpende aggregaat nodig'

Een Main Command Post (MCP) van het Korps Mariniers die draait op zonne-energie. Kan dat? Ja zeker! Een week lang testte een aantal militairen van 1 Marine Combat Group en kennisinstituut TNO de oprolbare Fast Fold Solar Mat van het Britse bedrijf Renovagen.

Met een volledig opgeladen energyhub (een superbatterij/powerbank) kan de MCP liefst 4 uur draaien. Zonder hulp van de lawaaiig en diesel slurpend aggregaat. Er moet dan wel zon zijn geweest natuurlijk. “Het scheelt transport van brandstof, wat een risico kan zijn. En we verkleinen de akoestische signatuur; het systeem maakt nauwelijks geluid”, legt kapitein Danny uit. 

Een nadeel is dat de panelen goed zichtbaar zijn vanuit de lucht. “We hebben ook getest met het afdekken met camouflagenetten, maar dan verlies je 75% van de opbrengst. Het is dus een keuze.”

Benieuwd naar de test? Bekijk hieronder de video:

'Eerst testen of het wel echt een aanwinst is'

Signatuur

De test in het noorden van Groningen is het resultaat van het bezoek dat innovator Bart Zwiep van de Defensie Materieel Organisatie bracht aan een defensiebeurs in Londen. “Ik vond dit echt iets voor ons. Defensie heeft zich immers ook een flinke vermindering van fossiele brandstof en uitstoot van CO2 ten doel gesteld.”

Hij legde het project neer bij de Innovatheek; een soort instituut waar ze zich met noviteiten bezighouden. Een samenwerking van MIND (Military Innovation by Doing/DMO) en TNO. “Geweldig om het dan 8 maanden later al in bedrijf te zien. Maar we moeten natuurlijk wel eerst goed testen of dit soort panelen ook echt een aanwinst zijn. Vandaar dat we het laten beproeven onder verschillende operationele omstandigheden.”

Kapitein Danny laat zien hoe de ‘hub’ werkt. Het apparaat zet zonne-energie om in elektriciteit, in dit geval 5Kw, genoeg om de MCP 4 uur te laten draaien zonder aggregaat.

Tournee

Na de testen in de Marnewaard gaan de zonnepanelen via de Innovatheek ‘op tournee’. Het Kenniscentrum Wapens en Munitie wil ze bijvoorbeeld op proef. “En ik denk dat er nog veel meer aanvragen binnenkomen”, reageert Zwiep.

De panelen zijn goed zichtbaar van (grote) hoogte. Dat is dan weer een nadeel.