Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto archief Mediacentrum Defensie

Internetserie over dragers dapperheidsonderscheiding

Van de ruim 7500 militairen en burgers in ons land die sinds 1940 een dapperheidsonderscheiding kregen voor heldhaftig optreden, kent vrijwel niemand hun verhaal. Dat moet anders vindt de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen (VDMD). Daarom zijn er in samenwerking met Defensie 5 indringende filmpjes gemaakt van gedecoreerde militairen, die vanaf morgen openlijk hun verhaal vertellen.  

“Het zijn clips waar je stil van wordt”, benadrukt VDMD-voorzitter Frans Erkelens. “Het laat zien hoe belangrijk én gevaarlijk het werk van onze militairen is. Een drager is niet alleen dapper. Achter hem schuilt ook vaak een ongekend verhaal. Het zegt iets over doorzettingsvermogen, de bereidheid om je leven te geven voor een ander en ook hoe onbaatzuchtig je bent.”

Bekijk hieronder de trailer:

Onder de aandacht

Communicatieadviseur majoor Thomas en adviseur webcare Friso kwamen op het idee van een videoserie om de verhalen van de dragers onder de aandacht te brengen. “Waarvoor luitenant-kolonel Gijs Tuinman gedecoreerd werd weten de meeste mensen wel. Maar wat deden adjudant van de mariniers René Tuithof, luitenant-kolonel Stephan, korporaal b.d. Ruud van Dijken, kolonel-vlieger Peter Tankink en adjudant Michel Barbier?”, reageert Thomas. 

“Logischerwijs is er altijd veel belangstelling voor de dragers Militaire Willems-Orde”, vervolgt Friso. “Máár al die anderen dan? Sommigen halen niet eens de lokale krant.” Daarom 'schakelden' hij en Thomas met majoor Erkelens en samen zetten zij de productie op.

Deze foto werd genomen tijdens de uitreiking van dapperheidsonderscheidingen in mei 2014.

De Dapperheidsonderscheiding

Sinds 1940 hebben 7503 personen in Nederland een dapperheidsonderscheiding ontvangen voor dapper optreden tijdens vaak onverwachte en levensbedreigende situaties. 

Daaronder 1212 bronzen leeuwen, 3467 bronzen kruizen, 2080 kruizen van verdienste en 744 vliegerkruizen. De drager heeft er niet zelf om gevraagd, maar wordt altijd voorgedragen door derden.

De onderscheiding van luitenant-kolonel Gijs Tuinman in december 2014 zullen velen zich herinneren, maar dat geldt vaak niet voor de honderden anderen die ook een dapperheidsonderscheiding kregen.

Mariniers en Commando’s

Adjudant Tuithof is dus 1 van de dragers die is gefilmd. Hij kreeg het Bronzen Kruis voor een actie in Afghanistan, waarbij naast mariniers ook commando’s betrokken waren. “Tijdens de uitreiking van de onderscheiding zeiden ze tegen me: ‘Jullie vinden alles maar normaal, maar wij maken wel uit wat bijzonder is’. Daar hebben ze misschien ook wel een punt”, reageert Tuithof. “Voor mij hoeft dit allemaal niet zo nodig. Het hoort bij m’n werk. Maar het is wel mooi dat mensen om je heen aangeven dat je iets bijzonders hebt gedaan.”

De internetserie wordt vanaf morgen, iedere zaterdag gepubliceerd op het YouTube kanaal van Defensie. Van ieder krijgsmachtdeel en van verschillende rangen is iemand vertegenwoordigd.

Militaire Willems-Orde

De Militaire Willems-Orde (MWO) is de oudste en tegelijk hoogste onderscheiding van het Koninkrijk der Nederlanden. Zij werd ingesteld bij wet van 30 april 1815. Bedoeld voor militairen die zich in den strijd, door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw, hebben onderscheiden. In bijzondere gevallen kunnen ook niet-militairen de onderscheiding ontvangen. De MWO bestaat uit 4 klassen. Een Ridder der Orde die opnieuw zo’n unieke daad verricht kan voor bevordering in de Orde in aanmerking komen.

Bronzen Leeuw

De Bronzen Leeuw is in 1944 ingesteld en is bedoeld voor militairen die zich ten behoeve van de Nederlandse Staat in de strijd tegenover de vijand door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden hebben onderscheiden. Behalve aan Nederlandse militairen, kan de Bronzen Leeuw ook worden uitgereikt aan Nederlandse burgers en buitenlanders.

Bronzen Kruis

Het Bronzen Kruis, ingesteld in 1940, wordt toegekend aan Nederlandse militairen die zich ten behoeve van de Nederlandse Staat door moedig of beleidvol optreden tegen de vijand hebben onderscheiden. Behalve aan Nederlandse militairen kan het Bronzen Kruis ook worden uitgereikt aan Nederlandse burgers en buitenlanders.

Kruis van Verdienste

Het in 1941 ingestelde Kruis van Verdienste wordt verleend aan Nederlanders en buitenlanders die zich in het belang van de Nederlandse staat in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden hebben onderscheiden. Directe confrontatie met de vijand is voor dit Kruis dus geen vereiste.

Vliegerkruis

Het Vliegerkruis in ingesteld bij Koninklijk Besluit van 28 augustus 1941. Speciaal "aan militairen, in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden, die zich door daden van initiatief, moed en volharding tegenover den vijand dan wel in verband met vijandelijke actie, hebben onderscheiden en deze daden hebben bedreven gedurende een of meer vluchten in een luchtvaartuig."