49e BALTOPS zit erop
De grote NAVO-oefening BALTOPS zit erop. 3.000 militairen uit 19 landen deden mee aan de oefening die zich afspeelde in de Oostzee. Namens Nederland waren de mijnenjagers Zr.Ms. Zierikzee en Urk van de partij.
Baltic Operations werd voor de 49e keer gehouden en begon 7 juni met een trainingsfase. In deze week oefenden de deelnemers met 30 schepen, onderzeeboten en 30 vliegtuigen 'skills and drills' én de samenwerking met elkaar.
Daarna begon een tactische fase, waarin de gezamenlijke luchtverdediging, onderzeebootbestrijding, maritieme interdictie en mijnenbestrijding centraal stonden.Bijzonder was dat de oefening niet vanaf een schip werd geleid, maar van een op het land gelegen hoofdkwartier in Portugal.
Bron: Defensie. Foto: Standing NATO Maritime Group 1
NAVO bereidt zich voor op tweede coronagolf
De NAVO bereidt zich voor op een opleving van de coronapandemie. Defensieministers van de 30 lidstaten hebben een operationeel plan opgesteld om elkaar en partnerlanden bij een nieuwe gezondheidscrisis beter en sneller te hulp te schieten.
Zo wordt een voorraad met medische goederen aangelegd. Hiervoor wordt een speciaal fonds opgericht, zodat medische artikelen en apparatuur op verzoek snel kunnen worden aangeschaft en verdeeld onder bondgenoten en NAVO-partners. Bijdragen aan het fonds gelden als een lening.
Defensieminister Ank Bijleveld zegt deze week tijdens de videobijeenkomst een bijdrage van 1 miljoen euro toe. Nederland benadrukt het belang van coördinatie met gelijksoortige EU-initiatieven.
De militaire alliantie heeft volgens secretaris-generaal Jens Stoltenberg de afgelopen tijd een sleutelrol gespeeld in het bestrijden van de coronacrisis door medische goederen en uitrusting te leveren, waaronder bijna 100 veldhospitalen. Bij een tweede golf moet de respons krachtiger zijn en de coördinatie beter, zei Stoltenberg. “Hulp moet op de juiste plek op de juiste tijd worden geleverd.”
Bron: ANP
De volgende F-35's vliegen
De nieuwste Nederlandse F-35's hebben in Italië hun luchtdoop gehad. Dat gebeurde op het vliegveld Leonardo in Cameri. De J-011 en J-012 zijn de 3e en 4e in Europa gebouwde F-35's voor de vliegbasis Leeuwarden. De toestellen worden naar verwachting eind juni, begin juli in Nederland afgeleverd.
Als gevolg van de coronacrisis loopt het afleveringsschema van de F-35 lichte vertraging op. Volgens de plannen zouden dit jaar 7 exemplaren worden overgedragen. Afhankelijk van de coronamaatregelen in de landen die bij de bouw van het toestel zijn betrokken, verwacht Defensie dat 1 of enkele toestellen pas begin 2021 volgen.
Op dit moment is er geen aanleiding om te veronderstellen dat de overstap van de F-16 naar de F-35 in 2024 hierdoor in gevaar komt. Eerder hebben bedrijven die de F-35 toestellen of onderdelen daarvoor maken in Amerika en Japan ook al aangegeven hun planning te moeten bijstellen als gevolg van de pandemie. Dit geldt overigens niet alleen voor de F-35 maar wereldwijd voor tal van andere militaire systemen.
Bron: Defensie. Foto's: Lidie Berendsen (Best Shot Aircraft)
Curaçaose dienstplichtige aangehouden voor diefstal
De Koninklijke Marechaussee op Curaçao heeft dinsdag een 23-jarige Curaçaose dienstplichtige aangehouden op verdenking van diefstal. De man werkt als militair ter ondersteuning van de Kustwacht.
Hij zou verschillende inbeslaggenomen goederen, zoals buitenboordmotoren, gestolen hebben en via internet te koop hebben aangeboden.
Naast de aangehouden man wordt nog onderzoek gedaan naar andere betrokkenen. Zo is een 30-jarige man in beeld voor heling van de gestolen goederen.
Bron: Defensie
Sneller te reageren op internetdreiging
Inlichtingendiensten, justitie en anti-terrorismeorganisaties gaan fysiek met elkaar samenwerken om beter informatie over dreigingen op internet met elkaar te delen. De Cyber Intel/Info Cel (CIIC), zoals de samenwerking heet, moet de al bestaande samenwerking efficiënter en sneller maken.
De werkzaamheden zullen plaatsvinden bij het Cyber Security Centrum in Den Haag. Naast de politie en het Openbaar ministerie zijn ook de inlichtingendiensten AIVD en MIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) erbij betrokken.
“Er wordt natuurlijk altijd al veel samengewerkt, maar de CIIC is nu ook een dagelijkse fysieke samenwerking”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. “Het idee is dat er een vertegenwoordiging van alle partijen structureel bij elkaar in dezelfde ruimte zit. Op het moment dat iemand iets signaleert, kan direct worden overlegd en snel worden geschakeld tussen de organisaties.”
De samenwerking zou al begonnen moeten zijn, maar liep door de coronacrisis vertraging op. Er wordt nu een ruimte bij het Cyber Security Centrum aangepast, zodat mensen er volgens de coronaregels kunnen werken.
Juridisch wordt het samenwerkingsverband ondergebracht bij de inlichtingendienst AIVD. “Informatie met elkaar delen moet je wettelijk vastleggen. Het valt onder bestaande wetgeving, de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 is van toepassing”, zegt het ministerie.
Bron: Defensie
Amerikaanse gevechtspiloot gecrasht bij Engeland
Een Amerikaans gevechtsvliegtuig is maandagochtend tijdens een trainingsvlucht voor de Engelse kust in de Noordzee gestort. Daarbij kwam de vlieger om het leven. Zijn lichaam werd na een urenlange zoektocht gevonden.
Volgens de Amerikaanse luchtmacht was de gecrashte straaljager een F-15C Eagle. Het neergestorte toestel was opgestegen van Lakenheath, de grootste luchtmachtbasis voor de Amerikanen in Engeland. In 2014 stortte een Amerikaanse legerhelikopter neer bij de kust van Oost-Engeland, waarbij alle vier bemanningsleden om het leven kwamen.
Bron: Defensie
‘Sweetheart of the Forces’ overleden
De beroemde Britse zangeres Vera Lynn is donderdag op 103-jarige leeftijd overleden. Zij werd vooral bekend in de Tweede Wereldoorlog, waarin ze de Britten met haar liedjes en optredens een hart onder de riem stak. ‘We’ll Meet Again’ was het meest bekende nummer en wordt ook tegenwoordig nog vaak ten gehore gebracht bij bijvoorbeeld herdenkingen.
Vera Lynn werd op 20 maart 1917 geboren in Londen en trad als kind al graag op. In 1939 nam ze 'We’ll Meet Again’ op, waarmee ze het thuisfront van naar de oorlog vertrokken militairen moed insprak. Een jaar later kreeg ze een eigen radioprogramma; een ‘groetenprogramma’ voor de soldaten in het buitenland. Ook bezocht ze tijdens de oorlog militairen in ziekenhuizen en trad ze op voor Britse soldaten in bijvoorbeeld Brits-Indië, India en het Midden-Oosten. Ze was ook regelmatig in Nederland. Bijvoorbeeld in 1984 toen werd stilgestaan bij 40 jaar Market Garden. In 1992 was ze er ook. Ze zong toen met een 40-koppig mannenkoor van de luchtmacht. Na de oorlog werd Lynn vaak uitgenodigd bij herdenkingen en veteranenbijeenkomsten.
Voor haar bijzondere verdienste werd Vera Lynn in 1977 benoemd tot commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. In haar geboorteland Groot-Brittannië verhief The Queen haar 2 jaar daarvoor in de adelstand. Sindsdien was ze Dame Vera Lynn.
Dat ‘We’ll Meet Again’ een grote indruk op de Britse vorstin heeft gemaakt bleek ook dit jaar nog. Tijdens een videotoespraak om haar landgenoten een hart onder de riem te steken in verband met de coronacrisis, verwees Elizabeth II naar dit beroemde liedje.
Bron: Defensie. Foto: NIMH.
Geen vliegverkeer Eindhoven Airport door radiostoring
Op Eindhoven Airport en Vliegbasis Eindhoven was afgelopen woensdag tijdelijk geen vliegverkeer mogelijk. De verkeerstoren had een probleem met de radioverbinding, waardoor de luchtverkeersleiding niet kon communiceren met piloten.
“Zo kunnen we niet garanderen dat ze veilig kunnen landen”, aldus een defensiewoordvoerster. De vluchten naar Belgrado, Sofia en Katowice (Polen) zijn geschrapt. Passagiers kregen een hotelovernachting aangeboden. Een inkomend toestel uit Lublin (Polen) werd omgeleid naar Keulen. Een inkomende vlucht uit Sofia is uitgeweken naar Maastricht.
Bron: ANP
Arnhemveteraan Waddy 100 jaar
De Britse kolonel buiten dienst John Waddy, 1 van de bekendste nog levende veteranen van Operatie Market Garden, vierde woensdag zijn 100e verjaardag.
Waddy vocht als compagniescommandant bij de 1st Airborne Division rond Arnhem tijdens de beroemde militaire operatie in september 1944. In 1976 heeft hij regisseur Richard Attenborough geadviseerd bij het maken van de film A Bridge too Far, waarin hij zelf ook een rolletje speelde. Bovendien was de Engelsman een van de eerste directors van de beroemde Special Air Service (SAS). Momenteel woont hij samen met zijn verzorgster zelfstandig in Taunton in het graafschap Somerset.
Om zijn verjaardag luister bij te zetten is kolonel Waddy verrast met een bezoek van het Britse Parachute Regiment en de Nederlandse ambassade in Londen. “Ik had de eer hem namens Nederland de Thank You Liberators-medaille uit te reiken”, laat land- en luchtmacht-attaché luitenant-kolonel Rob Arts weten. ”Dat respect en dankbaarheid heeft hij ruimschoots verdiend met zijn inzet voor onze vrijheid. Als Arnhemmer kon ik niet nalaten ook nog wat persoonlijke verhalen met hem te delen.”
In september 2014 was Waddy voor het laatst bij de herdenking in Arnhem. Hij heeft de vriendschap met ons land altijd bijzonder gewaardeerd, liet hij weten. “Het spijt hem enorm dat hij niet meer in staat is nogmaals te gaan”, meldt overste Arts.
Waddy bleef actief als militair tot 1974, waarna hij tot zijn pensionering werkte als militair adviseur bij Westland Helicopters.
Bron: Defensie. Foto: Richard Watt.
Ontmoetingscentrum veteranen Sassenheim gered
Het Veteranenontmoetingscentrum Sassenheim krijgt financiële steun van de gemeenten Teylingen, Lisse en Hillegom. Hierdoor kan het centrum blijven bestaan ondanks dat de financiering vanuit de landelijke overheid volgend jaar wegvalt. De Stichting Veteranen Duin- en Bollenstreek had hierover een brief gestuurd aan de gemeenten in de regio.
De stichting vroeg de 5 betreffende gemeenten ieder 1.750 euro want dat was voldoende om het centrum te laten voortbestaan. Maandag gaf de Teylingse wethouder Van Kempen het verlossende woord tijdens de veradering van de raadscommissie Welzijn: de 3 gemeenten leggen ieder de gevraagde 1.750 euro op tafel. Volgens hem zou de stichting ook een subsidieaanvraag in kunnen dienen bij de gemeente Katwijk. Het gaat volgens de gemeente Teylingen bij de toekenning niet specifiek om het centrum op zich, maar om de zorg die door het centrum aan veteranen wordt geboden.
Bron: Bollenstreekomroep.nl
Axual publiekslieveling NAVO
Het Nederlandse bedrijf Axual is woensdag de winnaar geworden van de publieksprijs van de NATO Innovation Challenge (NIC). Dat is een jaarlijkse wedstrijd waarin bedrijven over de hele wereld worden uitgedaagd een oplossing te zoeken voor een actueel probleem op defensiegebied.
Ons land en dan met name de Defensie Materieel Organisatie (DMO) was gastheer van de competitie. Normaal gesproken waren alle juryleden naar Nederland gereisd, maar door de coronacrisis had het evenement noodgedwongen plaats via een live beeldverbinding.
De Nederlandse delegatie, onder leiding van plaatsvervangend directeur DMO generaal-majoor Ivo de Jong, jureerde vanuit Rotterdam. In Washington DC en Norfolk Virginia, waar het Allied Command Transformation is gevestigd, zaten de overige juryleden. Zij verkozen het Britse Verify Media tot winnaar. Dat bedrijf van oorlogsfotograaf John McHugh heeft een programma ontwikkeld om foto’s te checken op echtheid.
Axual kreeg dus de meeste stemmen van de online toeschouwers. Dit jonge bedrijf uit Utrecht heeft een programma ontwikkeld onder de naam Covid Warrior. Met dit platform worden alle data rond een pandemie zoals nu gaande is bijeengebracht om een zo krachtig mogelijk antwoord op (toekomstige) pandemieën te bieden.
Bron: Defensie. Foto: sergeant-majoor Jasper Verolme.