Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto sergeant Cristian Schrik en korporaal Gregory Freni

Infrastructuur krijgt bijzondere betekenis

De komende jaren worden 40 viaducten, ecoducten en bruggen door heel Nederland vernoemd naar militairen die sinds 1960 zijn gesneuveld tijdens missies. De eerste 5 plaquettes zijn inmiddels onthuld. 

Op 2 viaducten in de gemeente Tilburg en op een viaduct bij Veghel sieren sinds dinsdag de namen van eerste-luitenant Tom Krist, korporaal Kevin van de Rijdt en kapitein-vlieger Michael Donkervoort. Zij kwamen om het leven tijdens missies in Afghanistan. In april en mei zijn korporaal van de mariniers Jeroen Houweling en marinier der 1e klasse Marc Harders vernoemd.

"Het is goed dat er meer aandacht komt voor de omgekomen collega's en veteranen. Zij verdienen dat. De militairen die de komende jaren een vernoeming krijgen streden voor de vrijheid van anderen én van ons. Het is een zichtbare erkenning en waardering ook richting de families", benadrukt Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer.

Eerste-luitenant Tom Krist (24)

Luitenant Tom maakt als pantserinfanterist deel uit van de International Security Assistance Force (ISAF) in het Afghaanse Uruzgan, als hij in juli 2007 ernstig gewond raakt aan zijn hoofd tijdens een patrouille op een drukbezochte bazaar in Deh Rawod. De oorzaak is een zelfmoordaanslag, waarbij onder andere ook 12 Afghaanse kinderen om het leven komen. 

Tom wordt samen met 3 andere Nederlandse militairen in kritieke toestand naar een hospitaal gebracht en later naar Nederland gevlogen. In het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht bezwijkt hij op 12 juli op 24-jarige leeftijd aan zijn verwondingen.

Kevin van de Rijdt

Ook Kevin van de Rijdt zit voor ISAF in het Afghaanse Uruzgan, maar dan in 2009. Als commando is hij op 6 september betrokken bij een geheime missie in de Helmand-vallei, middenin door Taliban gecontroleerd gebied. De patrouillerende militairen lopen daar in een hinderlaag. Als scherpschutter in de eerste linie, wordt Kevin op 26-jarige leeftijd dodelijk getroffen. Met gevaar voor eigen leven halen zijn kameraden zijn lichaam uit de gevechtszone en brengen het naar Kamp Holland. Daarvandaan wordt het stoffelijk overschot naar Nederland gevlogen.

Michael Donkervoort

Gevechtsvlieger Michael 'Sofac' Donkervoort komt op 31 augustus 2006 om het leven in Afghanistan. Hij verongelukt tijdens een missie met zijn F-16. De exacte toedracht van het ongeval is nooit vastgesteld. De voormalig vlieger van 313 Squadron van Vliegbasis Volkel werd 29 jaar. In 2011 ontving Donkervoort postuum een gevechtsinsigne voor de wapeninzet die hij met zijn F-16 uitvoerde een week voor het ongeval.

In het najaar van 2016 komen Nederlandse F-16’s veelvuldig in actie, om Nederlandse, Amerikaanse, Britse en Canadese grondtroepen te ondersteunen. Dat deden ze in met name de provincies Uruzgan, Helmand en Kandahar. 

Marinier der 1e klasse Marc Harders

Marc Harders uit Westerbork zit in een rupsvoertuig als hij en z’n collega’s op 17 april 2010 op een bermbom rijden in de Afghaanse provincie Uruzgan. Hij wordt slechts 23 jaar oud. In 2011 is Marc z’n naam bijgeschreven op het mariniersmonument in Rotterdam. 

Korporaal van de mariniers Jeroen Houweling

Korporaal Jeroen uit Purmerend komt eveneens om het leven bij het bermbomincident in 2010. Op het moment van de aanslag met een geïmproviseerd explosief maakt de Nederlandse Battlegroup deel uit van een grotere operatie om de veiligheid in het Deh Rafshangebied te versterken. De marinier werd 29 jaar oud.

Het vernoemen gebeurt op initiatief van de Stichting Coordinatie 75 jaar Vrijheid en begeleid door het Veteranen Platform. De uitvoering wordt gedaan door gemeenten en Rijkswaterstaat (die tevens de kosten draagt) in samenwerking met de betrokken families.