Tekst Bert van Elk
Foto sergeant Cynthia Nijssen, sergeant-majoor Maartje Roos
'Aandacht voor wat we nooit mogen vergeten'
5 militairen en 1 politieagent hebben gisteren 60 kilometer gelopen om aandacht te vragen voor onze vrijheid. De meer dan 12 uur durende tocht begon bij het politiemonument in Warnsveld en eindigde bij de begraafplaats in Oosterbeek. Onderweg bezochten de mannen monumenten in Apeldoorn en Loenen. Steeds hielden ze een korte ceremonie en legden bloemen. Daarna vervolgden zij, 1.5 meter uit elkaar, hun wandeling.
De start van de tocht is bij de Tuin van Bezinning, achter het Koetshuis van Huis ’t Velde in Warnsveld. Het monument is opgericht voor politiemensen die omkwamen tijdens het uitvoeren van hun wettelijke taak. “We vragen aandacht voor wat we nooit mogen vergeten. Op afstand toch dichtbij”, reageert Aart-Jan van de Nationale Politie.
Burgemeester Annemieke Vermeulen van Zutphen zwaait de lopers uit. "Mooi dat ze op deze respectvolle manier aandacht besteden aan de herdenkingen die ze hebben gemist." Veel herdenkingen ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding zijn vanwege het coronavirus afgelast.
Op weg naar Apeldoorn. Sergeant 1 Emiel Garstenveld (landmacht), luchtmachtsergeanten-1 Pim en Jesse, korporaal van de mariniers Paul en wachtmeester Cor van de marechaussee hopen daarom dat hun actie bijdraagt aan het bewustzijn dat iedereen verantwoordelijk is voor de vrijheid.
De wandelaars kennen elkaar van Instagram. “Zij reageerden op mijn eerdere wandelingen voor de vrijheid in Thailand vorig jaar en die van Normandië naar Nederland (2019)”, aldus Garstenveld. ”We wonen verspreid door Nederland en iedereen bereidde zich dan ook individueel voor op deze wandeling.” Desondanks is hij geen 'loopliefhebber'. “Ik heb er zelfs een beetje een hekel aan”, bekent hij. “Maar voor het goede doel moet je je daar overheen zetten.”
Na 26 kilometer is de eerste tussenstop bij het monument voor de Koning Willem III-Kazerne, voor omgekomen agenten en marechaussees. Daar wacht de Apeldoornse burgemeester Ton Heerts, oud-marechaussee en vakbondsman hen op. “Een super initiatief”, vindt hij. “Jammer dat bijna alle herdenkingen en vieringen rondom 75 jaar bevrijding niet doorgaan. Ik ben dit 5-tal erkentelijk voor hun bijdrage daaraan.”
De lopers arriveren na 40 kilometer bij het Nationale Ereveld Loenen, waar bijna 4.000 burgers en militairen hun laatste rustplaats hebben. Zij kwamen om tijdens de Tweede Wereldoorlog of sneuvelden tijdens humanitaire of vredesmissies. Sergeant 1 Pim eert met zijn deelname hulpverleners en militairen in coronatijd." Ook is het een eerbetoon aan onze voorgangers die het belang van allen boven het individuele stelden." KLu-ranggenoot Jesse loopt mee voor de vrijheid van meningsuiting.
Op weg naar de laatste stop: het Britse ereveld in Oosterbeek. De kilometers gaan tellen en de blaren worden voelbaar.
60 kilometer verder zit de monstertocht erop. Het laatste eerbetoon is op de War Cemetery Oosterbeek. Op dit Britse ereveld liggen meer dan 1.750 geallieerde militairen begraven, die sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem. Korporaal der mariniers Paul noemde de tocht een eervolle manier om ook hen te herdenken en gedenken. "Veel mensen vergeten wat er is opgeofferd voor onze manier van leven en wat er nog steeds voor moet worden gedaan." Wachtmeester Cor liep mee uit respect voor de mensen die Nederland dienen en hebben gediend. "We hebben zorgverleners, de politie en Defensie keihard nodig. Het is belangrijk om dit onder de aandacht te brengen."
‘Nu eerst uitrusten’
En, hoe was het?
“We kregen veel goede reacties van belangstellenden onderweg. Ook op social media zijn de reacties op de tocht louter positief”, blikt Garstenveld terug op een geslaagde ‘missie’. Hij sluit niet uit dat er in de toekomst meer lange tochten worden gemaakt. “Uiteraard afhankelijk van het doel. Maar nu eerst uitrusten.”